Mergi la conţinutul principal

Aerul condiţionat între riscuri şi beneficii

Canicula este în plină desfăşurare, iar dorinţa şi necesitatea unui confort termic este un deziderat pentru fiecare dintre noi. Din nefericire însă, în această perioadă se înregistrează o serie de afecţiuni generate de ventilaţie, iar brăilenii de toate vârstele ajung la medic cu alergii sau infecţii respiratorii de tot felul. Pentru a evita aceste inconveniente, dr. Dorina Tite, medic primar MF şi specialist în Medicina Muncii ne recomandă să avem grijă în această perioadă la ventilaţie. De fapt, avem la îndemână două soluţii: ventilaţia naturală şi ventilaţia artificială.
- Ventilaţia naturală-prin curenţii de aer creaţi prin deschiderea de uşi şi ferestre-este recomandată dimineaţa şi seara şi de evitat la orele prânzului, când, prin tendinţa de egalizare a temperaturilor, aerul cald de afară pătrunde în interior, crescând temperatura şi scăzând confortul termic.
- Ventilaţia artificială este cunoscută prin folosirea de ventilatoare sau instalaţii de aer condiţionat. Pe lângă confortul termic, care este un beneficiu, acestea prezintă însă şi unele riscuri. Dacă încăperea este neigienizată şi în cameră există praf sau mucegai, prin pornirea ventilatorului, acestea sunt antrenate şi inhalate de persoanele din cameră, favorizând infecţii respiratorii care pot fi de la simple - rinite, faringite, până la infecţii severe, cu afectare pulmonară sau sistemică, encefalite, reacţii alergice sau tegumentare.
Acest lucru se întâmplă deoarece filtrele aparatelor de aer condiţionat, prin nefolosirea lor în sezonul rece, acumulează pulberi şi microbi, cum ar fi bacteriile sau sporii de ciuperci.
La pornirea aparatului de aer condiţionat, este imperios recomandat să se efectueze spălarea şi dezinfecţia filtrelor, pentru că astfel se împiedică împrăştierea şi pătrunderea în organism a acelor microbi care pot determina reacţii alergice, infecţii respiratorii sau stări patologice grave pulmonare, ale sistemului nervos (meningite, encefalite), ce pot afecta întreg organismul.
De aceea, dr. Dorina Tite ne recomandă să ne gândim la beneficiile ventilaţiei artificiale, respectiv la confortul termic, dar şi la riscurile acestei ventilaţii, pe care le putem evita prin măsurile de precauţie nu foarte complicate: spălare şi dezinfecţie a filtrelor de aer condiţionat, igienizarea încăperilor, aspirarea periodică a prafului, ştergerea umedă a acestuia. Sfatul medicului spune că este mai uşor să previi decât să tratezi. Dacă totuşi, apar semne de boală, trebuie să se facă un consult medical. De reţinut este faptul că aceste sfaturi sunt valabile atât pentru locuinţe, cât şi pentru locurile de muncă, locaţii de aprovizionare (marketuri, benzinării, etc.), mijloace de transport în comun (trenuri, avioane, autobuze, metrouri, etc.)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro