Aeroportul Ianca, înapoi la Guvern | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac nu mai vrea să dea bani pe himere

Aeroportul Ianca, înapoi la Guvern

* în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Brăila s-a aprobat propunerea de a solicita Guvernului României revocarea dreptului de administrare al instituției asupra Aeroportului Ianca * acum ”mingea este în terenul Ministerului Apărării și al Ministerului Transporturilor”, după cum a explicat președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac * planul este de a preda pista, bretelele și căile de rulare către Aeroclubul României pentru a realiza un Aeroclub teritorial în Județul Brăila * șeful CJ a dorit să puncteze că deși prin această mutare plata asigurării pazei obiectivului nu va mai reveni administrației județene, instituția pe care o conduce va rămâne partener în acest nou proiect

 

Consiliul Județean Brăila a mai bifat o etapă importantă în privința predării către Aeroclubul României a Aeroportului Ianca. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare, consilierii județeni au aprobat propunerea de a solicita Guvernului României, revocarea dreptului de administrare de către CJ Brăila, asupra aeroportului. Mai exact, după cum precizează și titlul hotărârii, returnarea imobilului care a făcut obiectul unei hotărâri de Guvern din 2007, prin care s-a schimbat titularul dreptului de proprietate și de administrare asupra unor părți din aeroport (pista, bretelele și căile de rulare). La momentul respectiv, aeroportul a fost trecut din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării, în administrarea CJ Brăila. În prezent, plecând de la ideea că nivelul costurilor pentru asigurarea pazei obiectivului este extrem de ridicat, dar și de la faptul că respectivul aeroport nu poate fi transformat într-unul civil sau de marfă, se dorește restituirea obiectivului pentru ca mai apoi să fie predat către Aeroclubul Român. Scopul final este acela de a se înființa un Aeroclub teritorial în Județul Brăila. După cum a explicat președintele Francisk Iulian Chiriac, instituția Consiliului Județean va rămâne partener în acest proiect. Desigur, nu trebuie exclus din context planul mai nou al administrațiilor din Brăila și Galați de a realiza un aeroport civil la Braniștea, care să deservească întreaga regiune.

 

CJ Brăila a bifat încă o etapă importantă

În referatul de aprobare al proiectului prin care CJ Brăila solicită Guvernului să preia aeroportul, se precizează că prin Hotărârea Guvernului nr. 1269/2007 ”privind schimbarea titularului dreptului de proprietate și de administrare asupra unor părți dintr-un imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării”, imobilul 906 (parțial), situat în Orașul Ianca, Județul Brăila, respectiv ”pista de aviație, bretele, căi de rulare”, proprietatea publică a statului, a trecut din administrarea Ministerului Apărării în cea a Consiliului Județean Brăila.

Aeroclubul României, instituție aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a solicitat printr-o adresă emisă în acest an, bunurile amintite, în vederea realizării unui obiectiv de investiție de utilitate publică și de interes național. Mai precis, un ”Aeroclub teritorial în Județul Brăila”.

Ca urmare a acestei solicitări, Ministerul Apărării Naționale, în calitate de fost administrator, a comunicat la rândul său printr-o adresă Ministerului Transporturilor și Infrastructurii faptul că și-a dat acordul pentru inițierea proiectului de hotărâre a Guvernului privind transmiterea pistei, bretelelor și a căilor de rulare, din administrarea Consiliului Județean Brăila în cea a Aeroclubului României, cu fundamentarea în mod corespunzător a oportunității și necesității preluării imobilului pentru înființarea Aeroclubului teritorial în Județul Brăila.

În acest context, în ședința de la finele lunii mai, consilierii județeni au aprobat propunerea de a solicita Guvernului revocarea dreptului de administrare al CJ Brăila a Aeroportului Ianca. În proiect se precizează că predarea-primirea bunului imobil se va realiza pe bază de protocol, în termen de 30 de zile de la data adoptării Hotărârii Guvernului României de revocare a dreptului de administrare al CJ Brăila. Desigur, acest lucru încă nu s-a întâmplat.

După cum se precizează în datele de identificare ale imobilului, acesta totalizează 270.000 mp. De altfel, aceasta este și suprafața totală a terenului plus construcțiile de acolo.

 

Chiriac: «Mingea este în terenul Guvernului»

Întrebat în legătură cu acest proiect de hotărâre, președintele CJ Brăila a explicat că instituția pe care o conduce a îndeplinit ultima etapă procedurală în privința proiectului legat de realizarea Aeroclubului teritorial la Ianca. După ce Ministerul Apărării și Ministerul Transporturilor vor realiza o hotărâre și aceasta va fi adoptată, se va intra în etapa următoare. Francisk Chiriac a dorit să puncteze că prin acest demers, CJ Brăila scapă de plata asigurării pazei obiectivului, însă va rămâne parte din viitorul proiect ce se va contura.

”Mergem mai departe. Ați observat că și în ședința trecută am aprobat un proiect de hotărâre prin care am dat toată suprafața de teren plus pista, care vor intra în proprietatea statului român, mai exact a Ministerului Apărării. Și pe urmă se va lega între Ministerul Apărării și Ministerul Transporturilor. Da, scăpăm de plata pentru asigurarea pazei obiectivului, dar vom rămâne parteneri cu Aeroclubul Român, să facem acolo lucruri frumoase. Nu vrem doar să îl dăm pur și simplu. Dorim să rămânem parteneri în proiectul acesta. Dar decât să investim în pază, mai bine investim în niște lucruri necesare aeroportului”, a declarat Chiriac.

Acesta nu s-a putut pronunța în privința momentului concretizării demersului, precizând doar că acum totul depinde de Executiv.

”Este un pas important. Acum «mingea este în terenul» Guvernului. Noi nu mai avem niciun pas de făcut. O să mai fie o singură etapă: procesul-verbal de predare-primire, dar asta după hotărârea de Guvern, pentru a preda tot ce este acolo. Depinde cât de repede se mișcă ministerele pentru a realiza această hotărâre. Dar în urma scrisorii de intenție a Ministerului Apărării, se vede foarte clar că sunt de acord să preia pista și ce este acolo, pentru Aeroclubul României. La proiectul de hotărâre tocmai asta a fost în spate: adresa Ministerului Apărării. Deci dumnealor sunt de acord cu această procedură, să predăm pista și să purceadă la hotărârea de Guvern între Ministerul Apărării și Ministerul Transporturilor”, a conchis Chiriac.

Reamintim că autoritățile brăilene s-au plâns în repetate rânduri în privința sumei exorbitante pe care trebuie să o plătească pentru paza anuală a aeroportului, mai ales că nu îl pot folosi sau reabilita. Șeful CJ a explicat că a încercat să preia Aerodromul Ianca însă Ministerul Apărării nu a dorit să renunțe la obiectiv. În timpul unei vizite la Pod, în decembrie 2021, vicepremierul Sorin Grindeanu a precizat că a discutat pe acest subiect cu șeful CJ Brăila, care i-a atras atenția asupra cheltuielilor pe care le are de făcut anual cu paza pistei de la Ianca, și a promis că va căuta o soluție.

Fosta unitate militară a fost preluată cu ani în urmă de CJ Brăila, în ideea de a se realiza un aeroport civil, însă planurile nu s-au concretizat niciodată. În 2018, CJ Brăila plătea aproape 300.000 euro pentru paza anuală a Aerodromului Ianca. Singurul beneficiu legat de acest obiectiv l-a reprezentat faptul că în perioada 2017 - 2019 autoritățile au permis organizarea unor curse de mașini pe pista respectivă, evenimente care au stârnit interesul pasionaților de ”liniuțe” din zonă și din întreaga țară, dar care nu s-a mai desfășurat în ultimii ani, după apariția pandemiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro