Mergi la conţinutul principal

Aeroportul de la Ianca „își ia zborul” din administrarea Consiliului Județean

* consilierii județeni au aprobat, joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, predarea Aeroportului de la Ianca în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Transporturilor * aeroportul va fi dat în administrarea Aeroclubului României

 

Consilierii județeni s-au ținut de cuvânt și au răspuns pozitiv solicitării Ministerului Transporturilor privind preluarea Aeroportului de la Ianca. Mai precis, joi, în cadrul unei ședințe extraordinare ce a avut loc la ora 15:00, aceștia au aprobat un proiect prin care au trecut aeroportul din domeniul public al Județului Brăila în cel al statului, pentru a fi dat în administrarea Ministerului Transporturilor, prin Aeroclubul României. Scopul este acela de a se realiza un aeroclub teritorial în Județul Brăila. Imobilul înregistrat în acte ca ”Incinta nr. 5” va fi astfel declarat, din bun de interes public județean, bun de interes public național.

Aeroclubul României funcționează ca instituție publică finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, are personalitate juridică, iar în componența sa intră aerocluburile teritoriale ca subunități fără personalitate juridică, cu sediile și terenurile de zbor situate în localitățile respective. De asemenea, terenurile aferente aerocluburilor teritoriale fac parte din domeniul public al statului și se află în administrarea Aeroclubului României, instituție aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Potrivit referatului de aprobare al proiectului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a transmis o adresă către CJ Brăila în luna decembrie 2021 prin care a comunicat faptul că Aeroclubul României este interesat să dezvolte un aeroclub teritorial în județul nostru.

”Înființarea unui aeroclub teritorial în județul Brăila va desăvârși procesul de extindere la nivelul întregului teritoriu național a activităților derulate de Aeroclubul României, contribuind la îndeplinirea scopului acestei instituții publice, respectiv de pregătire și perfecționare a tinerilor pentru practicarea sporturilor aeronautice”, se arată în raport.

 

CJ Brăila a dat «undă verde» și proiectul merge mai departe

Așa cum am anunțat într-o ediție recentă a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, Guvernul a aprobat la începutul lunii februarie o notă prin care a solicitat CJ Brăila să transfere aeroportul în proprietatea publică a statului. Iar acest lucru s-a întâmplat în ședința CJ din 10 februarie, cu unanimitate de voturi.

Predarea-primirea bunului imobil se va realiza pe bază de protocol, semnat de reprezentanții CJ Brăila și cei ai Ministerului, prin Aeroclubul României, în 30 de zile de la aprobarea hotărârii CJ. Pe cale de consecință a fost modificat și inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al județului Brăila.

”(...) Privind suprafețele de teren și construcțiile care fac parte din imobilul Aeroport Ianca fost «Cazarma 906», situat în jud. Brăila, oraș Ianca (...) vă solicităm respectuos să inițiați demersurile necesare pentru transmiterea terenurilor și construcțiilor descrise în schița și cărțile funciare (...) împreună cu pista de decolare – aterizare și bretelele aferente care sunt indicate pe schiță, dar nu sunt cuprinse în extrasele de carte funciară anexate, din domeniul public al unității administrativ teritoriale a Județului Brăila în domeniul public al statului și în administrarea Aeroclubului României. Menționăm că pentru a putea înființa Aeroclubul Teritorial în Județul Brăila este necesară transmiterea (...) atât a pistei de decolare și a bretelelor betonate, cât și a suprafețelor de teren adiacente”, se specifică în adresa semnată de George Rotaru, Directorul General al Aeroclubului României, către Consiliul Județean Brăila.

Potrivit anexelor proiectului de hotărâre, Incinta nr. 5 a Aeroportului Ianca se află pe un teren în suprafață totală de 2.679.179 mp, din care suprafața construită înseamnă 7.463 mp. Valoarea de inventar a acestui teren este de 12.750.900 lei, iar a construcțiilor 1.770.990 lei. Adică un total de 14.521.890 lei.

Reamintim că nu de puține ori conducerea CJ Brăila s-a plâns de costurile anuale prea mari pentru asigurarea pazei acestui obiectiv, în contextul în care instituția nu putea investi acolo. Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat recent că, prin această mutare, instituția pe care o conduce va putea contribui la refacerea infrastructurii aeroportului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro