Aeroport cargo la Ianca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Anunț important pentru județul Brăila

Aeroport cargo la Ianca

• luni, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat în premieră  înfiinţarea unui aeroport de transport mărfuri în cadrul Aerodromului Ianca: „Este un proiect viabil şi fiabil, care stă în picioare din punct de vedere economic” • acest proiect este în vizorul europarlamentarului Mihai Tudose de mulți ani • ”o să vedeți ce avânt economic va lua zona”, susține cu argumente fostul premier Mihai Tudose •  ”proiectul va avea o dezvoltare mult mai accelerată decât dacă am face un nou proiect, pe care să-l gândim de la zero pentru că sunt etape premergătoare foarte lungi, cum ar fi partea de studiu de fezabilitate”, a punctat și preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Iulian Chiriac • ”transportul de mărfuri va aduce un plus de valoare pentru întreaga zonă”, a subliniat primarul Marian Dragomir

 

 

Dacă în prezent Ianca se poate lăuda cu un aerodrom, în viitor ar putea avea şi un aeroport cargo! Anunțul bombă a fost făcut luni de către  ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Este vorba despre un nou proiect de infrastructură al autorităţilor brăilene, sprijinit de Guvern, care „stă în picioare din punct de vedere economic”, după cum a declarat  Grindeanu. Prezent, luni, la Brăila, ministrul  a spus că au existat discuţii premergătoare despre acest proiect cu primul-ministru, Marcel Ciolacu, în cadrul vizitei pe care au avut-o în luna aprilie în Golful Persic. Realitatea este că europarlamentarul Mihai Tudose a fost cel care în ultimii ani, încă de pe vremea când făcea parte din Guvernul României, și-a făcut planuri în legătură cu implementarea acestui proiect de anvergură.

„În această zonă este un proiect la Ianca pe care autorităţile locale vor să îl dezvolte şi pe care noi l-am discutat şi în vizita pe care am avut-o cu primul ministru în Golful Persic, legat de un aeroport care să deservească mai mult zona cargo. Pentru că aici se poate dezvolta foarte bine această zonă pe cargo. Din câte am înţeles pista actuală are nevoie doar de o anumită lărgime şi lungime adăugată, ceea ce face viabil şi fiabil acest proiect. Pe zona de cargo, pe ceea ce am discutat şi în Golf, e un proiect ce poate să stea în picioare din punct de vedere economic”, a declarat ministrul Transporturilor.

Cu mai multe detalii despre un viitor terminal de mărfuri pe aerodromul din Ianca a venit apoi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac.

„Partea de cargo de la aerodromul de la Ianca este gândită în primul rând economic, astfel încât să putem dezvolta mai mult şi zona de nord şi de sud a judeţului. Pentru că deja avem o infrastructură existentă, se poate investi şi cu mai puţini bani facem proiectul să fie viabil mai repede. Şi proiectul va avea o dezvoltare mult mai accelerată decât dacă am face un nou proiect, pe care să-l gândim de la zero pentru că sunt etape premergătoare foarte lungi, cum ar fi partea de studiu de fezabilitate. Acolo, la Ianca, e nevoie doar de lărgirea pistei, modernizarea acesteia şi pe o pistă adecvată, de 3,2 km, să poată să aterizeze şi să decoleze avioanele cargo. Aceasta este dorinţa noastră şi aşa vom face pentru că punem pe primul loc partea de dezvoltare economică, aşa cum am spus-o de fiecare dată”, a spus Chiriac.

La rândul său, primarul Marian Dragomir a ţinut să puncteze că aeroportul cargo de la Ianca este o investiţie necesară pentru exportul de mărfuri.

„Proiectul acesta noi l-am discutat de foarte multe ori şi cu europarlamentarul Mihai Tudose. Faptul că se întâmplă şi la Ianca această discuţie premergătoare extinderii pistei actuale şi transformării într-o zonă de cargo pentru transportul de mărfuri va aduce un plus de valoare pentru întreaga zonă. Deoarece trebuie să ne gândim în primul rând şi la export de mărfuri pentru că aici este vorba de economie”, a afirmat edilul Brăilei.

 

Mihai Tudose: ”Va urma o dezvoltare uriașă pe verticală și orizontală”

Acest proiect despre care oficialii, în frunte cu artizanul ideii, europarlamentarul Mihai Tudose, nu s-au bătut cu cărămida în piept până nu s-au conturat etapele ulterioare, are mari șanse să angreneze o dezvoltare vertiginoasă pe verticală și orizontală. ”În zonă, știți deja că am vorbit, se va construi cel mai mare abator din Europa de est.  Or, asta presupune o dezvoltare uriașă și o perspectivă serioasă pentru export. Nu voi intra în amănunte tehnice cu privire la număr de staule, capete cu miile ș.a.m.d, dar imaginați-vă că tot în zona aeroportului se va construi o fabrică de mezeluri, o fabrică de conserve și nu în ultimul rând o fabrică de panificație, toate având exportul de produse în prim plan ceea ce înseamnă rentabilitate economică. Dacă vom avea 4 ani de stabilitate politică, lucrurile se vor dezvolta substanțial în județul Brăila și la acest capitol discutăm în primul rând de crearea de locuri de muncă”, ne-a declarat Mihai Tudose.

 

Proiectul privind Aeroportul Galaţi-Brăila merge mai departe

„Nu este o utopie!”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, atunci când a fost întrebat de jurnalişti dacă proiectul privind Aeroportul Internaţional Galaţi-Brăila „rămâne în picioare”, cu referire la terminalul dedicat pasagerilor.

„E un proiect pe care îl au autorităţile din această zonă, Galaţi-Brăila, fiind a doua aglomerare urbană din România. Dacă ei vor considera că merge înainte şi există studii de acest tip, noi, de la minister, îl vom susţine. Am susţinut aeroportul din Tulcea, aşa cum bine ştiţi s-a deschis un nou terminal la Timişoara, s-a deschis un nou terminal la Iaşi, miercuri mergem la Cluj, iarăşi un nou terminal. Susţinem toate aceste dezvoltări de infrastructură. Partea grea vine după, adică acea chestiune care să reziste economic. Asta este cel puţin un calcul pe care fiecare are datoria să îl facă”, a spus Grindeanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro