Mergi la conţinutul principal

Aerodromul Ianca, ocupat de Armată!

Aerodromul Ianca a fost ocupat, ieri, de Forţele Terestre Române. Două avioane militare pentru transport, Spartan şi Hercules, au survolat zona, în jurul orei 9.30, după care au paraşutat peste 80 de militari în apropierea pistei de zbor. După regrupare, s-a dat startul luptei pentru obiectiv. Din fericire, vorbim despre un exerciţiu multinaţional, "Rousofex 2015", care ar putea deveni realitate în cazul unei situaţii reale de război.
Două avioane de luptă de tip C-27J Spartan şi C-130 Hercules cu lucrători din cadrul Batalionului 630 Paraşutişti "Smaranda Brăescu" Bacău şi Batalionul 495 Infanterie "Ştefan Şoverth" Clinceni au decolat de la Baza Aeriană Boboc, judeţul Buzău. Misiune: ocuparea aerodromului Ianca. Cei 82 de militari au executat paraşutări tactice de la o înălţime de aproximativ 300 de metri, iar la final, cele două avioane au făcut un tur pentru pentru salut la joasă altitudine, 100 de metri.
Batalionul Paraşutişti are în general misiuni specifice de ocupare şi menţinere aerodrom, interzicerea unor căi importante de comunicaţie şi raid asupra unor obiective în dispozitivul inamicului. Ceea ce s-a văzut la Ianca a fost doar prima etapă a misiunii, inserţia. În cadrul exerciţiului "Rousofex 2015" au fost folosite paraşute produse în România şi Statele Unite ale Americii.
"Este ceva obişnuit pentru noi să executăm infiltrări prin paraşutare în zone necunoscute pe întreg teritoriul naţional, acolo unde ţara ne cheamă. Aţi văzut prima etapă, cea de infiltrare prin paraşutare, a unui exerciţiu complex executat de militari din Batalionul 630 Paraşutişti «Smaranda Brăescu» şi Batalionul 495 Infanterie. Urmează regruparea la sol a elementelor acţionale şi efectiv lupta asupra unui obiectiv. Noi ne antrenăm pentru situaţii reale. Oamenii s-au comportat exemplar şi le mulţumesc până acum pentru tot ceea ce au făcut. Nu au existat pierderi, suntem 100% operaţionali. Este un exerciţiu pe care noi îl executăm şi cu alţi militari din alte structuri, cum ar fi Forţele pentru Operaţii Speciale, dar şi cu alţi parteneri străini. Aici, pe aerodrom, există doar militari din Forţele Terestre Române", a declarat col. dr. Doru-Constantin Tocilă, comandantul Batalionului 630 Paraşutişti "Smaranda Brăescu" Bacău.
"Rousofex" este un exerciţiu de nivel operativ-strategic, are loc o dată la doi ani şi implică forţe militare din mai multe ţări. La ediţia din acest an, au participat aproximativ 1.500 de militari din România, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Polonia, Turcia şi Statele Unite ale Americii, cu 17 aeronave, patru nave şi 60 de maşini de luptă. Ţara noastră s-a implicat cu 1.300 de militari, 5 elicoptere, 2 avioane de transport, 1 avion fără pilot, 4 nave, 60 de camioane, cisterne şi maşini de luptă.
Concomitent cu etapa de la Ianca, exerciţii au mai avut loc şi în Portul militar Brăila - acţiuni ale Forţelor pentru operaţii speciale pentru rezolvarea unei situaţii tactice specifice, Poligonul "Capu Midia", Aerodromul Boboc şi Portul turistic "Tomis".
Scopul "Rousofex" este antrenarea structurilor de comandă-control din Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) pentru planificarea, organizarea, conducerea şi executarea unei operaţii speciale independente de nivel operativ-strategic, de tip operaţie bazată pe informaţii, în contextul unei crize politico-militare regionale, pe un scenariu fictiv specific intervenţiei la criză, cu misiuni de asistenţă militară, acţiuni directe şi contra-teroriste, în sprijinul unei ţări vecine şi aliate.
"Ne bucurăm că am fost gazda desfăşurării uneia dintre etapele exerciţiului multinaţional «Rousofex 2015», aici la aeroportul din Ianca. Militarii Brigăzii 10 Geniu «Dunărea de Jos», dislocată cu comandamentul la Brăila, au participat la organizarea acestei activităţi pe aerodromul Ianca. În urmă cu doi ani, s-a desfăşurat un exerciţiu similar acestuia", a precizat maior George Popa, ofiţer de Relaţii Publice Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro