Aerodromul de la Ianca va fi dat în administrarea Aeroclubului României | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aerodromul de la Ianca va fi dat în administrarea Aeroclubului României

* deja a fost demarată procedura de la nivelul Guvernului României prin aprobarea unei note, în ședința din 2 februarie * aceasta prevede solicitarea privind aprobarea unei hotărâri de către Consiliul Județean Brăila de a trece Aerodromul de la Ianca din domeniul public al județului în cel al statului, pentru a fi dat în administrarea Aeroclubului României * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că pe pistă se vor desfășura activități de pilotaj pentru copii, adulți, iar instituția pe care o reprezintă va ajuta prin investiții în infrastructură

 

Consiliul Județean Brăila se pregătește să scape de povara financiară legată de paza Aerodromului militar de la Ianca. Guvernul României solicită CJ Brăila să aprobe o hotărâre prin care să treacă imobilul din domeniul public al județului Brăila în cel al statului, astfel încât să fie dat în administrarea Aeroclubului României. Mai precis, în ședința din 2 februarie, Guvernul Nicolae Ciucă a aprobat o notă în acest sens. De altfel, în ziua respectivă, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a susținut o conferință de presă în care a anunțat acest demers. Potrivit acestuia, pe pista respectivă se vor organiza în viitorul apropiat activități de pilotaj atât pentru copii cât și pentru adulți.

”O veste foarte importantă. Astăzi (n.r. - 2 februarie) în ședința de Guvern va fi aprobată o notă prin care domnul prim-ministru Nicolae Ciucă va fi de acord cu trecerea Aeroportului Ianca către Ministerul Transporturilor, prin Aeroclubul Român. Astfel încât Aeroclubul Român să își desfășoare activități de examene și pilotaj pentru copii, adulți pe acest aeroport. Am încercat de atâția ani să îi dăm o utilitate. Iată că am găsit o soluție bună și, de ce nu, de viitor”, a declarat Chiriac.

Întrebat dacă prin această mutare CJ Brăila a scăpat complet de cheltuielile legate de Aerodromul de la Ianca, social-democratul a explicat că doar parțial, deoarece instituția pe care o conduce va investi în infrastructură

”Am scăpat de o parte din cheltuielile Consiliului Județean. Asta nu înseamnă că nu vom fi alături de Aeroclubul Român, de a da o mână de ajutor pe partea de infrastructură acolo și să putem impulsiona activitatea, astfel încât să devină una atractivă atât pentru Galați cât și pentru Brăila”, a adăugat șeful CJ.

Trebuie subliniat că autoritățile brăilene s-au plâns în repetate rânduri despre suma exorbitantă pe care trebuie să o plătească pentru paza anuală a unui aerodrom pe care nici nu îl pot folosi sau reabilita. Chiriac a explicat în mai multe rânduri că a încercat să preia Aerodromul Ianca însă Ministerul Apărării nu a dorit să renunțe la obiectiv. În timpul vizitei la Pod din decembrie 2020, vicepremierul Sorin Grindeanu a precizat că a discutat pe acest subiect cu șeful CJ Brăila, care i-a atras atenția asupra cheltuielilor pe care le are de făcut anual cu paza pistei de la Ianca, și a promis că va căuta o soluție.

Fosta unitate militară a fost preluată în 2009 de CJ Brăila, în ideea de a se realiza un aeroport civil, însă planurile nu s-au mai concretizat. În 2018, CJ Brăila plătea aproape 300.000 euro pentru paza anuală a Aerodromului Ianca. Singurul beneficiu legat de acest obiectiv l-a reprezentat faptul că în perioada 2017 - 2019 autoritățile au permis organizarea unor curse de mașini pe pista respectivă, evenimente care au stârnit interesul pasionaților de ”liniuțe” din zonă și din întreaga țară, dar care nu s-a mai desfășurat în ultimii ani.

 

Chiriac susține realizarea Aeroportului de la Galați

Tot în acest context, având în vedere că de-a lungul timpului s-a discutat despre realizarea unui aeroport civil la Ianca, apoi despre un aeroport între Brăila și Galați (la Vădeni), președintele CJ Brăila a ținut să precizeze că în prezent un asemenea obiectiv se va construi la Galați, lucru pe care îl susține pe deplin. Chiriac a vorbit despre dezvoltarea zonei Galați - Brăila și a faptului că acest viitor aeroport va fi suficient de aproape pentru a-i deservi și pe brăileni. Totodată, șeful CJ Brăila a făcut referire la semnarea recentă a participării în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru infrastructura de transport de interes strategic în zona de Est și Sud, din care fac parte Județele Brăila, Galați, Ialomița și Călărași. Cu alte cuvinte, un prim pas concret privind viitoarea colaborare a autorităților din zona noastră.

”Susținem foarte mult proiectul Aeroportului de la Galați, pentru că este puțin avansat. El va fi la Braniștea. Nu este o distanță foarte mare față de Brăila. Că e la Brăila sau la Galați, tot în zonă este! Asta înseamnă un drum cu mașina de 10 minute pe Drumul Expres Brăila - Galați. Această decizie s-a luat, vă spun, nu că am cedat noi. Sunt studii făcute. Nu se mai pretează pe aliniamentul de la Vădeni, ci se pretează, ca studiu de vânt, pe acea zonă. Și am spus: de ce nu?! Până la urmă este o zonă de dezvoltare Brăila-Galați. Trebuie să fim cu toții de acord, pentru a ne dezvolta împreună, a conchis Chiriac, cu precizarea că de pe urma proiectelor ce se vor realiza prin această Asociație pentru infrastructură vor beneficia în egală măsură atât gălățenii, cât și brăilenii și restul părților implicate.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro