Sfântul Ierarh Nicolae, pe care Biserica îl prăznuieşte şi în ziua de 6 decembrie, a trăit în secolul al IV-lea după Hristos şi a participat la primul Sinod ecumenic convocat de împăratul creştin Constantin cel Mare. A fost un “îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării”, care “a câştigat prin smerenie cele înalte, prin sărăcie cele bogate”, după cum se mărturiseşte în slujba de pomenire a sfântului. Astăzi, însă, prăznuim “Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari”, în Italia.
Sfântul Nicolae s-a dovedit a fi, încă din timpul vieţii, făcător de minuni, minuni care s-au continuat până în zilele noastre. În Mira Lichiei, unde a fost arhiepiscop, se păstrează şi astăzi prima biserică creştină ridicată în secolul al V-lea în cinstea Sfântului Nicolae. În această biserică s-au păstrat, până la începutul celui de-al doilea mileniu creştin, moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. În prezent, biserica are statut de muzeu, ca de altfel mai toate vechile lăcaşuri din fostul Împeriu Bizantin (dispărut după anul 1453, la căderea Constantinopolului).
Din 9 mai 1087, moaştele Sfântului Nicolae au fost mutate de cruciaţi la Bari, în sudul Italiei, pentru a nu fi profanate de musulmani. Acolo se păstrează şi în ziua de astăzi.
Sfântul Ierarh Nicolae este ocrotitorul copiilor, al marinarilor, brutarilor şi văduvelor.