Mergi la conţinutul principal

ADS se va adresa Consiliului Superior al Magistraturii pe tema litigiilor cu "TCE 3 Brazi"

Agentia Domeniilor Statului (ADS) se va adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in legatura cu litigiile dintre agentie si firma "TCE 3 Brazi", arendasul din Insula Mare a Brailei, proprietate a fostului deputat PSD de Neamt, Culita Tarita. Motivul luarii acestei decizii este acela ca, in opinia conducerii ADS, arendasul, "TCE 3 Brazi", exploateaza abuziv terenurile din Insula Mare.
"In 2003, ADS a solicitat anularea in instanta a contractului de arenda, pentru neplata redeventei. Din acest moment incepe un lung sir de litigii si procese, care au ajuns la un numar de circa 22 si prin care tot incercam sa anulam definitiv si irevocabil contractul de arendare. Documentele privind aceasta situatie au fost transmise si la Directia Nationala Anticoruptie, din 2005", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele ADS, Daniel Dragan.
El a sugerat ca firma a reusit sa continue exploatarea Insulei Mari a Brailei in ciuda eforturilor ADS de a anula contractul de arenda prin cistigarea in mod necuvenit a unor procese si prin abuzuri.

Tarita versus ADS: 5 la 3

Din cele 22 de procese intentate de la data rezilierii contractului, la inceputul acestui an, 9 se aflau inca pe rolul instantelor din Romania. Motivul acestor procese este simplu, in timp ce Tarita se crede utilizator legal al pamintului, in baza Contractului de arenda nr. 1/28.08.2001, ADS considera contractul reziliat inca din 13 februarie 2003, si deci nul. Din cele 9 procese, 6 sint inaintate de "TCE 3 Brazi" impotriva ADS si trei de ADS impotriva arendasului. In prezent, in 8 din aceste procese, justitia a emis deja hotarirea finala, definitiva si irevocabila, cu un scor zdrobitor in favoarea arendasului, 5 la 3. Mai mult, zilele trecute, ultimul licar de speranta pentru institutia statului a fost si el zdruncinat, arendasul reusind sa obtina suspendarea hotaririi privind evacuarea "TCE 3 Brazi" din perimetrul IMB. Acest proces, alaturi de nerecunoasterea datoriilor si acordarea dreptului de a primi subventii fiind considerate cele mari infringeri in lupta pentru terenul din Insula Mare.
Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru pierderea atitor cauze, Dragan mai are o explicatie: "O alta neregula ar fi ca, atunci cind a fost semnat contractul de arendare, in 2001, in Consiliul de Administratie al ADS era un domn care ulterior a devenit avocatul "TCE 3 Brazi" in toate aceste procese. De asemenea, seful Directiei de Urmarire Contracte din ADS s-a mutat la aceasta firma, iar imediat dupa aceea nu au mai fost gasite documente originale, el fiind cercetat pentru abuz in serviciu".

A pierdut rezilierea...

Pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala s-a aflat Dosarul nr. 3839/2005 avind ca obiect actiunea formulata de SC "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt privind anularea masurii unilaterale de reziliere a Contractului de arenda nr. 1/2001, in data de 13 februarie 2003. "In cadrul acestui litigiu, ADS a formulat intimpinare si cerere reconventionala prin care s-a solicitat contestarea nulitatii absolute a aceluiasi contract de arenda si evacuarea "TCE 3 Brazi" de pe terenul care a facut obiectul Contractului. Prin sentinta comerciala nr. 5718/25.04.2007, pronuntata in dosarul nr. 3839/2005, Tribunalul Bucuresti, pe de o parte, a luat act de renuntarea SC "TCE 3 Brazi" la judecarea cererii principale avind ca obiect anularea masurii de reziliere a contractului, iar pe de alta parte, a admis cererea reconventionala formulata de ADS, in sensul ca a constatat nulitatea absoluta a acestui contract. In acest sens, Tribunalul Bucuresti a dispus evacuarea "TCE 3 Brazi" din perimetrul Insulei Mari a Brailei. Aceasta hotarire judecatoreasca este executorie, putind fi atacata cu apel", ne-a precizat, la inceputul acestei luni, Daniel Dragan, noul presedinte al ADS Bucuresti.
Referitor la termenul pina la care se poate face apel, conform Codului de procedura civila (la art.284), acesta este de 15 zile de la data comunicarii sentintei. "In cazul de fata, sentinta nu a fost inca redactata si comunicata partilor. La aceasta data nu avem cunostinta despre exercitarea caii de atac de catre "TCE 3 Brazi", deoarece ADS nu a fost inca citata pentru solutionarea apelului", mai spunea Dragan.
Prin declaratia facuta insa, ieri, in conferinta de presa, directorul Dragan recunoaste ca si in acest caz ADS a suferit o infingere, "Noi am obtinut o anulare definitiva si executorie, ceea ce inseamna ca am fi putut trece la executarea imediata a deciziei si sa-i dam afara, insa firma a reusit sa obtina suspendarea hotaririi".

...si recuperarea a sute de miliarde de lei vechi

O alta hotarire care a pus la mare incercare sperantele ADS a fost si cea data in procesul privind "imbogatirea fara justa cauza".
Actiunea a fost formulata de ADS impotriva "TCE 3 Brazi", si inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a V-a Comerciala cu nr. 3851/2/2006, pentru suma de 32.254.532,7 RON reprezentind contravaloarea folosintei suprafetei de 57.531,4 ha teren arabil, pasuni si neagricol, si 250 ha teren din categoria amenajari piscicole, pentru perioada 13.02.2003 (data rezilierii unilaterale a contractului nr. 1/2001) - 30.04.2006 (data emiterii acestei facturi de catre ADS), dar si obligarea "TCE 3 Brazi" la plata pretului exploatarii fara titlu a terenului.
Pentru aceasta, pretul solicitat de ADS a fost de 500 kg griu STAS/ha/an - pentru terenul arabil, 158 kg griu STAS/ha/an - pentru pasuni si 6 kg griu STAS/ha/an - pentru terenul neagricol, la cotatia griului la Bursa "LIFFE" de la Londra, la cursul de referinta leu/dolar stabilit de BNR. ADS a solicitat aceste sume de la 30.04.2006 pina la data predarii efective a terenului.
Prin Sentinta comerciala nr. 173/16.10.2006 instanta a respins actiunea ADS ca nefondata. Agentia a exercitat, insa, recurs impotriva acestei hotariri, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de ADS impotriva Sentintei comerciale nr. 173/16.10.2006 pronuntata in dosarul nr. 3851/2/2006 de Curtea de Apel Bucuresti. "Impotriva unei hotariri judecatoresti pronuntata in recurs care este definitiva si irevocabila, exista caile de atac extraordinare prevazute de Codul de procedura civila", sustine directorul ADS.

Totusi, ADS nu si-a pierdut inca speranta

Nici cuantumul redeventei nu este pe placul actualului director ADS. Tot ieri, el a precizat ca "TCE 3 Brazi" a platit, in medie, in cei sase ani de arenda, circa 750.000 de lei vechi pe hectar, in conditiile in care "cel mai zgircit arendas da doua milioane de lei vechi pe hectar".
Si, totusi, ADS spera ca in scurt timp problema IMB va fi definitiv rezolvata. Mai mult, Dragan intentioneaza ca, dupa anularea contractului de arenda cu "TCE 3 Brazi", sa imparta Insula in loturi de cite 5.000 de hectare, pe care sa le arendeze mai multor firme.
Replica arendasului este insa extrem de optimista: "Vorbesc prostii. Ce spun? Ca ma evacueaza? Cum sa nu! Am cistigat proces la Inalta Curte de casatie si Justitie legat de subventiile pe care mi le-a refuzat Flutur pe motiv ca nu mai este in vigoare contractul de arenda. Ei bine, instanta suprema a spus ca acel contract e in vigoare si produce efecte juridice. Ca urmare, "TCE 3 Brazi" are drept sa primeasca subventii. Apoi, pe 25 mai am cistigat procesul cu datoriile. Instanta face dreptate si va garantez eu, pina in 2021 (cind expira de drept contractul) nimeni nu o sa ma dea afara din Insula".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu