Adriana Bogatu și Adrian Vank, al treilea volum în coautorat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Eveniment editorial de excepție

Adriana Bogatu și Adrian Vank, al treilea volum în coautorat

* weekendul trecut, la Centrul de Creație Brăila, a fost lansat volumul-pamflet ”Futilități electorale și alte povești de adormit oamenii mari” * este a treia carte publicată în coautorat de prof. Adriana Bogatu, de la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” și Adrian Victor Vank, magistrat de carieră * au fost prezenți oameni de cultură, profesori, magistrați, prieteni și colaboratori ai autorilor, iar atmosfera a fost întreținută de cunoscuta actriță Wanessa Radu

 

Eveniment editorial memorabil în weekendul trecut, găzduit de Sala ”Pro Arte” a Centrului de Creație Brăila, cu oaspeți unul și unul, într-o atmosferă caldă, prietenoasă, întreținută de cunoscuta actriță Wanessa Radu și de moderatorul evenimentului cultural, prof. Leti Brînzia.

Vineri, 2 iulie, începând cu ora 17.00, a avut loc lansarea volumului ”Futilități electorale și alte povești de adormit oamenii mari” - un pamflet magnific, având ca țintă politicienii de ieri și de azi - a treia carte publicată în coautorat de prof. Adriana Bogatu, de la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” și Adrian Victor Vank, magistrat de carieră, fost președinte de instanță de judecată și de BEJ. Au fost prezenți distinși oameni de cultură, magistrați, profesori, ofițeri din cadrul structurilor MAI, prieteni dar și colaboratori ai celor doi autori ai cărții care a văzut lumina tiparului la Editura Creator.

În deschiderea evenimentului, a fost prezentat mesajul emoționant, despre iubire, al Claudiei Motea. Sosită după 30 de ani la Brăila, Dana Raluca Anghelescu, director executiv la Clubul francofon de afaceri Brașov - cu o experiență de două decenii în industria cărții - a făcut apoi o scurtă prezentare a cărții recent scoasă de sub teascuri. ”Această carte este o stare și o oglindă... Rar se regăsesc două persoane care să scrie în asemenea simbioză (...) Deși am 20 de ani în industria cărții, nu pot încadra cărțile celor doi autori într-un tipar. Ele trebuie luate ca atare”, a spus, printre altele, distinsul invitat.

A urmat un impresionant moment artistic prezentat de actrița Wanessa Radu, cu două compoziții proprii interpretate la chitară. Procurorul brăilean Laura Dobrea a prezentat, mai apoi, o emoționantă recenzie a cărții pe care a citit-o pe nerăsuflate. ”După ce am citit cartea, am înțeles cum cuvintele se pot transforma în gloanțe”, a spus procurorul Dobrea. Un amănunt trebuie evocat aici, și anume citatul care impresionează, poate, cel mai mult, în cartea ”Futilități electorale...”: ”Viața e asemenea unui rând de scaune goale”.

Wanessa Radu a dat citire unui fragment din volum, ”Mahărul” (titlul spune totul), după care cms. șef Ruxandra Ilie, din cadrul Direcției Generale Afaceri Europene Schengen și Relații Internaționale, MAI - fostă elevă a prof. Adriana Bogatu -, vădit emoționată, a rostit cuvinte care au atins sufletele tuturor. ”Aștept cu nerăbdare scrierile d-nei Adriana Bogatu pentru că mă regăsesc undeva. Niciodată nu uitați de tata. Aștept asta, pentru că îmi dă senzația că am onoarea să mă compar cu dvs. Eu nu scriu decât în suflet, și acolo tata e mereu prezent. Iar dacă ar fi să scriu mai multe pagini de viață, tata ar avea un loc special. Noi două suntem fetele lui tata (...) Și pe mine m-a emoționat fragmentul acela în care spuneați că ”viața e un rând de scaune goale”, oamenii vin și pleacă, alții se așează și rămân, mai aproape sau mai departe de scaunul tău, proprietarul galeriei, personajul principal dintr-o piesă de viață și nu de mobilier”, a spus fosta elevă a Adrianei Bogatu.

Și pentru că, în Sala ”Pro Arte”, erau prezenți brăileni dar și oaspeți sosiți din alte părți ale țării, actrița Wanessa Radu l-a evocat, în cânt, pe vestitul bandit Terente, ”Regele Bălților” și spaima domnișoarelor din perioada interbelică.

Prof. Adriana Bogatu, primul autor al volumului, le-a mulțumit invitaților, în mod special Danei Anghelescu (”nașul nostru literar căreia îi datorăm încrederea, înainte de toate, faptul că a acceptat necondiționat să ne susțină încă de la primul manuscris”) și a îndemnat-o pe distinsa Laura Dobrea să dedice mai mult timp scrisului. ”O carte este validată de cititor și nu de critică. O carte nu poate exista fără cititorii ei”, a spus prof. Adriana Bogatu. Autorul volumului i-a mulțumit, de asemenea, fostei eleve Ruxandra Ilie, absolventă de ”Bălcescu”.

În opinia prof. Bogatu, coautoratul este o experianță dificilă, în condițiile în care autorii scriu diferit. ”Avem stiluri diferite, avem viziuni diferite, avem programe diferite și cu toate acestea... Ideea unei cărți pornește de la două texte, apoi lucrurile vin de la sine. E o experiență pe care o ducem destul de greu până la capăt, are urcușurile și coborâșurile ei, dar, în momentul în care vine cartea totul se liniștește”, a spus Adriana Bogatu.

”De ce ar scrie cineva despre ”Futilități electorale”? Politice, s-o luăm în sens larg. Din cel puțin două considerente. Totul în jurul nostru este politică. Respirăm politică. Politica începe în Piața Săracă și se termină în biroul prezidențial. Totul este politică (...) Colegele mele, aici de față, cu care am lucrat la Biroul Electoral Județean, știu cât de mult ”îi iubim”... Și ei ”ne iubesc” pe noi, pe magistrați. Al doilea considerent este că, cel puțin la noi, la Brăila, toată lumea se pricepe la politică. Nu adaug dreptul, fotbalul și, mai nou medicina. Toată lumea discută politică. Unii reușesc să ajungă sus... Revenind la ”Terente care fură fete”: este extraordinar în ethosul românesc cum personajele negative pot deveni pozitive, eroi de cântece. Așa este și în politică: orice personaj negativ poate ajunge... sus”, a spus, printre altele, Adrian Vank, coautorul cărții.

Evenimentul cultural s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro