Adrian are 33 de ani. Este licențiat în Științe Economice și are un master în Managementul Afacerilor. Este unul dintre tinerii antreprenori brăileni. A fost președintele organizației municipale a PNL, însă a demisionat după ce PNL a anunțat că listele de candidați la alegerile parlamentare sunt deschise de Alexandru Popa și Alexandru Bucălău. La alegerile parlamentare din 6 decembrie, Adrian Tabarac candidează ca independent pentru un mandat de deputat. Am vorbit cu Adrian Tabarac despre provocările acestei campanii electorale, despre mizele sale și ale foștilor săi colegi din PNL, despre presiuni, dar și despre proiectele pe care vrea să le pună în aplicare dacă ajunge în Parlament.
- Ați intrat în această campanie ca independent, însă în ultima perioadă vi s-au alăturat o mulțime de oameni. Membrii organizației de tineret, dar și o parte a seniorilor din PNL au anunțat că vă susțin. De ce?
- Mai întâi se cuvine să le mulțumesc din toată inima membrilor organizației de tineret a PNL. Gestul lor îmi arată că idealurile tinerilor, speranțele lor, valorile lor nu pot fi cumpărate. Le mulțumesc pentru sprijinul necondiționat și le promit că nu o să le înșel așteptările. Și mai ales le mulțumesc fiindcă și-au asumat riscul de a-mi fi alături în aceste vremuri complicate. Tot la fel, le mulțumesc tuturor membri PNL care au ales să vină alături de mine. Ei au înțeles, la fel ca mine, că această organizație a eșuat. Că este toxică. Că în conducerea PNL și printre candidați sunt personaje lângă care este periculos să te afli. Acum, după cum ați văzut, e periculos și pentru sănătate. Ei se țin de petreceri cu lăutari la Brotăcelul, apoi riscă să îmbolnăvească și pe alții. Autoritățile ar trebui să se sesizeze.
- În PNL există și oameni cu vechime și notorietate foarte mare, așa cum este cazul domnului Vasile Varga. De ce credeți că ei au rămas alături de actuala conducere a PNL?
- Așa cum spuneam, o parte dintre membrii și simpatizanții PNL și-au manifestat deja sprijinul pentru mine. Unii direct, alții mai discret. Le mulțumesc din suflet și unora și celorlalți. Alții au făcut un pas în spate. Sunt pur și simplu scârbiți și nu mai vor să aibă de-a face cu nimeni și nimic. Îi înțeleg, într-un fel, și pe ei. În ceea ce-l privește pe Vasile Varga, părerea mea este că domnul deputat a fost păcălit de gașca asta care a pus mâna pe PNL Brăila. Dintr-un anumit punct de vedere, îmi este milă de el. Fiind pe locul doi pe listă, el este nevoit să-i facă campanie lui Alexandru Popa, candidatul anchetat și amendat în trecut pentru violențe, aflat în fața lui pe listă. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns! Ditamai președintele organizației notarilor, ditamai parlamentarul, omul cu atât de multă vechime în partid să fie nevoit să susțină un personaj care a fost anchetat și amendat în dosare care au vizat violențe prin discoteci. Din punctul meu de vedere, este însă vina lui. El a acceptat trocurile politice ale acestor persoane controversate. Analizând situația, domnul Varga este acum folosit. Este folosit pentru notorietate și, bănuiesc eu, pentru bani. Candidatul din Cireșu își face campanie, zic eu, pe popularitatea și pe banii lui Varga. Sunt declarații pe care mi le asum. Dintr-un anumit punct de vedere, mi se pare trist. Domnule Varga, dacă citiți acest interviu, să știți că puteți să ieșiți din această capcană. Vă retrageți pur și simplu din cursă și spuneți ceea ce știți că e adevărat și ceea ce spun și eu: domnii Bucălău și Popa nu au ce căuta în Parlamentul României. Un alt semn de bun simț ar fi să spuneți adevărul despre felul în care a fost capturat PNL-ul la Brăila.
„Vă puteți imagina că Alexandru Popa ar putea deveni șeful comisiei de control al SRI?”
- Înainte de a intra în această cursă electorală, discursul dumneavoastră era ceva mai temperat. Ați fost mai degrabă un diplomat decât un lider agresiv. Care este motivul acestei schimbări de atitudine?
- Am spus că nu o să fac niciun compromis și că o să spun lucrurilor pe nume. Sunt de părere că în ceea ce privește PNL Brăila, calea diplomației a eșuat în momentul în care a fost înscăunat Cătălin Boboc, iar oamenii din spatele lui au pus mâna pe partid. Mi-am asumat această candidatură tocmai pentru a avea libertatea să spun exact ceea ce cred, ceea ce știu, ceea ce simt. Să spun adevărul, în fond. Sunt momente când diplomația trebuie lăsată la o parte. Vă amintiți momentul plăcuțelor suedeze? Societatea civilă a înțeles atunci că România este în pericol și a fost nevoie de cuvinte tari ca lumea să realizeze prăpastia în care Liviu Dragnea și camarila sa împingeau țara. Cred că brăilenii trebuie să înțeleagă faptul că momentul în care o gașcă încearcă să pună mâna pe filiala unui partid de talia PNL este unul de răscruce și nu este doar o chestiune care ține de politica internă de partid. Vă puteți imagina că Alexandru Popa ar putea deveni șeful comisiei de control al SRI? Sau că va avea atribuții într-un alt domeniu de securitate națională? Suntem întregi la minte? Pe cine trimitem în Parlament? Deputatul Mitralieră, Iordache sau Codrin Ștefănescu sunt parfum pe lângă persoanele pe care PNL Brăila vrea să le trimită în Camera Deputaților și Senat!
-Vă simțiți în pericol?
- Brăila nu este discoteca din Făurei și nu este nici vreo stradă de la țară, pe unde membrii vreunui clan din Cireșu ciomăgesc persoanele infidele. Altfel, da, au fost atacuri în media, cu informații mincinoase despre mine, preluate apoi de Alexandru Popa pe pagina sa de Facebook și mai departe, din nou, în presă. Candidații PNL nu au scris nimic despre cei ai PSD, dar au scris despre mine. Au scormonit peste tot căutând motive să mă atace. Fiindcă nu au găsit nimic concret cu care să se agațe de mine, acum caută să-mi atace familia. Este maniera clasică pe care o folosesc mafioții. Dacă nu te pot lovi pe tine, lovesc în cei apropiați. Discret, prin interpuși, mi-au transmis tot soiul de semnale. Tot ei mi-au contestat bannerul de pe sediul de campanie. Exact așa cum, la alegerile locale, PSD a contestat candidaturile PNL. Deci conducerea PNL nu a contestat nimic de la PSD, dar mi-au contestat mie bannerul. Oare de ce? Le transmit din nou că nu mă las intimidat.
Proiectele lui Adrian Tabarac
- Ați anunțat că aveți trei proiecte pe care doriți să le transformați în inițiative legislative. Despre ce este vorba?
- Primul meu proiect se numește Legea Reciclării. După cum poate știți, Uniunea Europeană și-a propus să devină lider global în gestionarea și reciclarea deșeurilor, însă România este în continuare unul dintre cele mai slab performante state membre la acest capitol. Țara noastră riscă sancțiuni, iar o lege care să încurajeze reciclarea și care să pună la punct o rețea de reciclare este vitală. Dacă ajung în Parlament, o să depun o inițiativă legislativă în urma căreia, pentru fiecare deșeu reciclat, românii vor primi 50 de bani. În acest fel, o să vedeți, vor dispărea o mare parte de deșeuri. Zilele acestea, Guvernul a venit cu o Hotărâre în acest sens și este o inițiativă lăudabilă. Avem nevoie însă de o lege clară, trecută prin Parlament. Al doilea proiect vizează o temă pe care am prezentat-o și în campania electorală pentru alegerile locale. Centrul istoric al Brăilei este o ruină. Acest lucru se întâmplă și în alte orașe din România, administrate de PSD. O lege privind finanțarea din fonduri guvernamentale a reabilitării tuturor clădirilor din centrele istorice va da o nouă șansă acestor localități. Eu cred că inima orașului Brăila poate fi repornită din Parlament, iar o Lege a centrelor istorice este vitală atât pentru orașul nostru, cât și pentru alte orașe din România! Cel de-al treilea proiect vizează un mare proiect de infrastructură. Știți, lipsa investițiilor în Brăila are printre cauze și neracordarea zonei Brăila-Galați de centrele de dezvoltare economică. Fără aeroport și fără acces direct la un drum de mare viteză, Brăila va fi uitată, părăsită și condamnată la subdezvoltare. Construcția drumului expres Galați-Brăila-Slobozia trebuie garantată printr-o lege. Doar așa o să avem asigurată finanțarea. Dacă ajung în Parlament, o să depun această inițiativă legislativă. Fiindcă Brăila trebuie legată de țară.