Judecătoria Sectorului 4 a admis ieri cererea fostului premier Adrian Năstase de eliberare condiţionată din închisoare. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie, în termen de trei zile de la comunicarea hotărârii instanţei. În consecinţă, Năstase rămâne în penitenciar până la judecarea contestaţiei procurorilor.
Miercuri, în sala de judecată, fostul premier a declarat că nu va recunoaşte acuzaţiile pe care i le-a adus DNA nici dacă procurorii vor cere 10 ani de închisoare.
"Reeducarea, în ceea ce mă priveşte, dacă înseamnă că trebuie să vin în faţa DNA şi să zic că acuzaţiile au fost corecte, nu o voi face niciodată. Poate DNA să ceară 10 ani de detenţie. De altfel, am făcut şi demersuri la CEDO pentru a ataca sentinţele primite", a declarat Năstase în faţa instanţei.
Nu s-a îndreptat
Declaraţia lui Năstase a fost o replică la susţinerile reprezentantului DNA, care a spus că, în cazul fostului premier, nu există dovezi temeinice de îndreptare, pe timpul detenţiei la Penitenciarul Jilava.
În plus, procurorul de şedinţă a arătat că Adrian Năstase nu trebuie eliberat automat doar pe motiv că a executat o treime din totalul pedepsei, iar caracterizările primite din partea Comisiei de la Penitenciarul Jilava sunt formale.
De cealaltă parte, avocaţii lui Năstase au afirmat că acesta a executat până în prezent 576 de zile, din care 105 zile primite pentru redactarea a trei lucrări ştiinţifice, îndeplinind fracţia de o treime din cei 4 ani şi şase luni închisoare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat, a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice.
"Domnului Adrian Năstase îi va fi mai greu în afară decât în penitenciar. Pedeapsa îl va urmări mereu", a declarat avocatul Ion Cazacu.
La data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii" să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât acesta va executa în final patru ani şi şase luni de închisoare.
Luare de mită şi şantaj
Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.
În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.
În dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.