Mergi la conţinutul principal

Adrian Mutu a fost depistat pozitiv

Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitiv în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anunţat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI).
"CONI comunică faptul că, în urma testelor efectuate de Laboratorul din Roma, s-a descoperit un rezultat pozitiv. În urma analizării primului eşantion s-a descoperit prezenţa de metaboliţi ai sibutraminei în cazul lui Adrian Mutu, în urma unui control antidoping dispus de Comisia de control antidoping pe data de 10 ianuarie 2010, la Florenţa, cu ocazia meciului de campionat Fiorentina - Bari", se arată în comunicatul CONI.
Partida Fiorentina - Bari s-a disputat la 10 ianuarie şi s-a încheiat cu scorul de 2-1, pentru echipa gazdă. Mutu a fost titular în acel meci şi a marcat în minutul 38, aducând egalarea pentru Fiorentina.
Potrivit Gazzetta dello Sport, sibutramina este o substanţă care reduce senzaţia de foame. Publicaţia italiană scrie că Mutu, care este recidivist, riscă, potrivit Codului Mondial Antidoping, o suspendare pe o perioadă cuprinsă între un an şi patru ani.
Adrian Mutu a mai fost depistat pozitiv în 2004, atunci când evolua pentru clubul Chelsea Londra. Chelsea a renunţat la serviciile lui Adrian Mutu în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv la un control antidoping.
Mutu a fost suspendat şapte luni de federaţia engleză pentru consum de cocaină şi după ispăşirea pedepsei, românul a semnat cu Juventus Torino din postura de jucător liber.
Atacantul echipei AC Fiorentina, Adrian Mutu, a primit vestea că a fost depistat pozitiv cu sibutramină la ora 16.10, în timpul antrenamentului, pe care l-a întrerupt imediat, informează site-ul fiorentina.it.
Sursa citată notează că vestea i-a fost dată de doctorul Paolo Manetti şi de managerul Roberto Ripa, iar Mutu a părut şocat.
După ce a primit vestea, Mutu s-a retras de pe teren şi a mers la vestiare.

Gheorghe Popescu: "Nu pot să cred zvonul că Mutu s-a dopat"

Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, cel care l-a reprezentat pe Adrian Mutu în precedentul caz de dopaj cu care s-a confruntat în octombrie 2004, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că nu crede zvonul potrivit căruia atacantul român a fost depistat pozitiv cu sibutramină.
"Am auzit şi eu acum de aceast lucru, dar poate nu e adevărat. Eu spun să aşteptăm să vedem dacă se confirmă. Eu nu pot să cred un astfel de zvon", a spus fostul impresar.
Întrebat dacă acest nou caz de dopaj poate pune punct carierei atacantului Adrian Mutu, Popescu a răspuns: "Nu pot să fac comentarii având în vedere că este o informaţie încă neverificată. Cel mai bine e să aşteptăm să vedem ce se mai întâmplă".

Ce este sibutramina?

Sibutramina este un inhibitor neurotransmiţător care reduce asimilarea de serotonină (cu 53%),norepinefrină (cu 54%) şi dopamină (cu 16%), crescând nivelul acestor substanţe în sinapsele neurale şi inducând senzaţia de saţietate, influenţând apetitul.
Alţi agenţi similari din generaţia veche, precum amfetaminele şi fenfluramina, obligă eliberarea acestor substanţe neurotransmiţătoare în loc să afecteze asimilarea lor.
Sibutramina, derivat de amfetamină care, într-o cantitate necontrolată, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac şi lipsa poftei de mâncare".
Amfetamina este o amină, sub forma de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi a celui periferic, ameliorând starea de oboseală şi producând o stare de bine. Abuzul de amfetamine este însoţit de reacţii emoţionale (subiectul devine energic, vesel, vorbăreţ, poate deveni agresiv) şi somatice (hipertensiune arterială, frisoane, greaţă şi vomă). Manifestările supradozării acute constau în agitaţie, confuzie, halucinaţii, stare de panică, tulburări cardiovasculare (aritmii, hipertensiune) şi tulburări digestive (greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro