Adrian Drăgan fuge de puşcărie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Fostul şef de la “AgroDunărea”, urmărit general

Adrian Drăgan fuge de puşcărie

inculpatul Drăgan Adrian Mihail a primit sentinţa definitivă în dosarul în care  DNA Galaţi l-a acuzat că a încasat bani din subvenţia pe suprafaţă în mod ilegal • a rămas cu pedeapsa totală de 6 ani şi 4 luni închisoare, fiind vorba de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru fapte din actualul dosar, plus alţi 4 ani dintr-o condamnare anterioară care era cu suspendare şi care a devenit cu executare • numai că, până să fie săltat de poliţişti pentru a fi dus la închisoare, inculpatul Drăgan s-a făcut nevăzut • potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, condamnatul Drăgan Adrian Mihail a fost pus în urmărire naţională şi internaţională  

 

Trimis la închisoare şi totuşi în libertate. Fostul şef de la “Agrodunărea”, Adrian Drăgan, a primit sentinţa definitivă. Are de executat o pedeapsă totală de 6 ani şi 4 luni închisoare. Numai că mandatul de executare a pedepsei nu a putut fi pus în aplicare, întrucât condamnatul s-a făcut nevăzut. Astfel, Drăgan a intrat în lista urmăriţilor general. După cum ne-au comunicat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, condamnatul Drăgan Adrian Mihail a fost pus în urmărire naţională şi internaţională. Curtea de Apel Galaţi a dat soluţia finală, la jumătatea lunii martie, în dosarul în care Drăgan era acuzat de procurorii DNA de încasarea unor subvenţii în mod ilegal. S-a emis mandatul şi poliţiştii au vrut să îl pună în aplicare. Numai că nu prea l-au găsit pe cel căutat. Poliţiştii continuă activităţile specifice pentru depistarea brăileanului care se sustrage de la executarea pedepsei cu închisoarea.

Curtea de Apel Galaţi a menţinut pedepsele aplicate în prima instanţă, adică Tribunalul Brăila, în noiembrie 2017, însă a schimbat puţin încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat Drăgan. Acesta este obligat la plata a peste 80.000 lei cu titlu de despăgubiri civile către APIA şi are instituit sechestru pe bunuri.

Soluţia a fost postată pe site-ul instanţei şi o prezentăm în totalitate. “Admite apelul declarat de inculpatul Drăgan Adrian Mihail. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală nr.233/01.11.2017 a Tribunalului Brăila şi în rejucare: în baza art.386 Cod procedură penală dispune schimbarea încadrării juridice dată faptei inculpatului Drăgan Adrian Mihail de «folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei». (...) Menţine pedeapsa principală de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Drăgan Adrian Mihail pentru infracţiunea de mai sus. Dispune schimbarea încadrării juridice dată faptei inculpatului Drăgan Adrian Mihail de tentativă la «folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei». (...) Menţine pedeapsa principală de 1 an închisoare aplicată inculpatului Drăgan Adrian Mihail, pentru infracţiunea de mai sus. Obligă pe inculpatul Drăgan Adrian Mihail să plătească părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bucureşti suma de 80.501,36 lei cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a sumei. Menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa din 26.08.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi – asupra următoarelor bunuri ale inculpatului : - Imobil situat în Brăila, str. Roşiori, format din suprafaţa de 300 mp şi construcţii în suprafaţă de 232,56 mp cu o valoare de impozit de 675.993,78 lei până la achitarea (sau considerarea ca achitat) a prejudiciului cauzat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bucureşti. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Ia act că partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - APIA - Bucureşti şi-a retras la 27.12.2017 apelul formulat în cauză. Definitivă”, au decis judecătorii CA Galaţi la şedinţa din data de 14 martie.

Vestea condamnării pentru Drăgan Adrian a venit iniţial de la Tribunalul Brăila, la data de 1 noiembrie 2017. Instanţa l-a condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare, în dosarul privind încasarea ilegală a subvenţiilor agricole, ajuns pe rolul instanţei în decembrie 2015. În plus, magistraţii au revocat beneficiul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, privind pedeapsa de 4 ani închisoare, aplicată inculpatului Drăgan Adrian Mihail, prin sentinţa penală din 20.06.2012 a Tribunalului Cluj, definitivă prin decizia înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. S-a dispus ca Drăgan să execute această pedeapsă revocată, alături de pedeapsa aplicată prin noua sentinţă, având în total de executat 6 ani şi 4 luni închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.

Chiar dacă a formulat apel la Curtea de Apel Galaţi, fostul şef de la “Agrodunărea” nu a avut câştig de cauză.

 

Procurorii Anticorupţie au venit cu acuzaţii grave

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a acuzat pe Adrian Drăgan că a cerut bani de subvenţie de la APIA Brăila pentru un teren de aproape 86 de hectare asupra căruia nu mai avea dreptul să dispună întrucât proprietarul, o firmă aparţinând tatălui său (Drăgan Manea), era în faliment. În acest caz, dreptul de administrare fusese preluat de lichidator. Totuşi, după cum au arătat procurorii DNA, Drăgan a semnat un contract de arendă cu o întreprindere aparţinând soţiei sale.

În 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru infracţiunile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în concurs formal cu infracţiunea de înşelăciune (pentru campania 2013). Aceleaşi infracţiuni, comise în forma tentativei, au fost şi pentru campania 2014, toate faptele fiind comise în stare de recidivă postcondamnatorie, după cum arătau procurorii. Mai precis, Drăgan, în calitate de reprezentant împuternicit al I.I. David Ana - Maria (soţia lui Adrian Drăgan), a obţinut subvenţii prin APIA, pentru un teren din Chiscani, în valoare de peste 80.000 lei, pentru campania agricolă 2013 şi urma să încaseze subvenţii şi pentru 2014. Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au mai trimis în judecată, alături de Adrian Drăgan, şi Intreprinderea Individuală David Ana - Maria. Dacă pentru campania agricolă 2013 s-au alocat fondurile, pentru campania 2014, documentaţia a fost depusă la APIA, însă s-au constatat neregulile şi s-a oprit plata. După cum au arătat procurorii, în februarie 2013, Adrian Drăgan, administratorul SC AGROTEST SRL Brăila, firmă intrată în faliment şi dizolvată,

a încheiat, în calitate de arendator, cu I.I. DAVID M.C. ANA - MARIA, în calitate de arendaş, contractul de arendă înregistrat la Consiliul Local Chiscani, având ca obiect terenul în suprafaţăde 85,72 ha situat în extravilanul localităţii Chiscani, proprietatea S.C. AGROTEST SRL Brăila. “Întrucât se declanşase procedura falimentului faţă de S.C. AGROTEST SRL Brăila, în anul 2010, concomitent cu ridicarea dreptului de administrare a firmei pentru administratorul împuternicit Drăgan Adrian - Mihail, acest contract nu a fost legal încheiat”, au stabilit procurorii DNA. Aflând despre încheierea frauduloasă a acestui contract, în cursul anului 2013, lichidatorul judiciar a formulat la judecătorul sindic, în cadrul procedurii falimentului, cerere de constatare a nulităţii absolute a contractului de arendă încheiat între “Agrotest” prin administrator, şi I.I. DAVID M.C. ANA - MARIA. Prin sentinţa din ianuarie 2014, Tribunalul Brăila a admis acţiunea formulată şi a constatat nulitatea absolută a contractului de arendă din februarie 2013, privind terenul din Chiscani. Aflând despre declararea nulităţii absolute a contractului de arendă, APIA - Centrul Judeţean Brăila a formulat, în august 2014, o plângere penală la IPJ Brăila faţă de Drăgan Adrian - Mihail, în calitate de împuternicit al I.I. DAVID M.C. ANA - MARIA. La data de 16.10.2014, dosarul a fost declinat la DNA - Serviciul Teritorial Galaţi.

 

O altă condamnare l-a ajuns din urmă pe Adrian Drăgan

În urmă cu câţiva ani, fostul patron de la “Agrodunărea” a mai avut de dus o “luptă” cu procurorii de la Anticorupţie. În iulie 2012, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Adrian Mihail Drăgan la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. “Afaceristul” Drăgan a fost  acuzat că a cerut 12.000 de euro de la o societate din Brăila, pentru a o ajuta să câştige un proces. Inculpatul a formulat apel şi recurs în cauză, dosarul ajungând până la Înalta Curte, însă a rămas cu pedeapsa din prima instanţă.

În decembrie 2009, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Mihail Drăgan, acuzat că a pretins bani pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Galaţi, în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile unei societăţi din Brăila. SC “Eastern Agriculture” SRL depusese la APIA Brăila o cerere prin care solicita subvenţii pentru o suprafaţă de peste 1.600 ha, finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală(FEADR). APIA a dispus excluderea societăţii de la plăţi şi stabilirea unei sancţiuni de 265.349 lei, din cauza supradeclarării suprafeţei, însă firma s-a adresat Tribunalului Brăila, solicitând anularea deciziei. În noiembrie 2008, instanţa a admis acţiunea formulată de societate, însă APIA a declarat recurs, dosarul ajungând la Curtea de Apel Galaţi, în martie 2009. Când urma să se dea pronunţarea, a intrat pe fir Adrian Drăgan, care l-a sunat pe administratorul firmei cu probleme. Drăgan a fost invitat la sediul societăţii “Eastern”, unde a stat de vorbă cu directorul tehnic. El i-a spus acestuia că, dacă vor să câştige procesul de a doua zi, să-i dea 12.000 euro, bani ce urmau să ajungă la trei magistraţi care făceau parte din completul de judecată. Directorul tehnic i-a spus că nu poate lua o decizie de unul singur, ci trebuie să discute mai întâi cu administratorul societăţii. După ce Adrian Drăgan a plecat, cei doi au hotărât să sesizeze DNA-ul - Serviciul Teritorial Galaţi. Anchetatorii au decis ca denunţătorul să-l contacteze pe Drăgan şi să-şi dea întâlnire a doua zi dimineaţa. A avut loc întâlnirea, însă procurorii DNA au intrat şi ei pe fir.

Administratorul “Agrodunărea TS” Brăila a mai fost o dată în vizorul procurorilor anticorupţie, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals, participaţie improprie la fals şi complicitate la obţinerea unor subvenţii cu nerespectarea condiţiilor legale. Societatea ar fi obţinut o subvenţie necuvenită în valoare de peste 18 miliarde lei, acordată de stat ca ajutor financiar agricultorilor şi producătorilor de sămânţă de grâu. Iniţial, prima instanţă l-a condamnat pe Adrian Drăgan la 5 ani de închisoare însă, ulterior, acesta  a fost achitat.

În toamna anului 2011, administratorul SC “Agrodunărea TS” Brăila, aflată în lichidare judiciară, a mai fost implicat într-un proces, el fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila pentru abuz de încredere şi înşelăciune. Procurorii au stabilit că Adrian Drăgan şi-a înşelat partenerii de afaceri cu miliarde de lei vechi. Omul de afaceri a scăpat de acuzaţii, el fiind achitat, asta după ce instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal, urmare a prescrierii răspunderii penale şi aplicării legii penale mai favorabile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro