Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită an de an, cu pioșenie, în ziua de 15 august. Despre această sfântă sărbătoare nu găsim informații în Sfintele Evanghelii sau în Faptele Apostolilor, ci numai în Tradiția Bisericii. Potrivit Tradiției, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger al Domnului de mutarea ei din această viață: “Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. Iar după ce și-a cerut iertare de la toți, Fecioara Maria și-a dat duhul. Domnul Iisus Hristos Însuși S-a pogorât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul cel sfânt al Maicii Domnului. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor s-au deschis, auzul surzilor le-a revenit, iar ologii și bolnavii s-au vindecat.
Trupul Maicii Domnului a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic către lăcașurile cerești. Tradiția mărturisește că Apostolul Toma a sosit la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului. Vrând să-i cinsteasca trupul, după datină, Apostolii au deschis mormântul, dar, minune: mormântul era gol. Trupul Fecioarei Maria fusese ridicat la ceruri de Fiul ei.
Mâine, Biserica Ortodoxă cinstește Sfânta Mahramă a Domnului și face pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache.