Aproape 100 de lei. Atât trebuie să plătească, lunar, brăilenii care vor să adopte la distanţă un patruped din padocurile municipalităţii. Tariful de 94.71 lei a fost aprobat ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal, cu 25 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă" - consilierii Simona Drăghincescu şi Ionel Alexandru. Dacă independenta a sesizat că este prea costisitor acest demers, Alexandru a reamintit colegilor săi că nu este de acord cu eutanasierea câinilor fără stâpân. O informaţie care nu a "mişcat" pe nimeni din plenul CLM. În schimb, consilierii locali au găsit amuzant faptul că Alexandru i-a propus primarului Aurel Simionescu să amenajeze şi la Brăila locuri de plimbare şi de joacă pentru câini, idee pe care edilul nu a împărtăşit-o. De remarcat că deşi PP-LC-istul Ene Tache a declarat pentru "Obiectiv" că nu este de acord cu suma de 100 de lei pentru adopţiile la distanţă, acesta a votat "pentru" adoptarea acestui tarif.
Potrivit documentaţiei de proiect, la stabilirea taxei de 94,71 lei s-au luat în calcul hrana uscată, medicamente de uz veterinar, costuri de personal, utilităţi şi materiale. Mai trebuie spus că în noul regulament pentru gestionarea câinilor fără stăpân este prevăzută obligativitatea de a hrăni de 3 ori pe zi căţeii cu vârsta cuprinsă între 6-12 săptămâni şi de 2 ori pe zi a căţeilor cu vârsta cuprinsă între 12 săptămâni şi 12 luni. De asemenea, în noul regulament se mai arată că sunt interzise privarea câinilor bolnavi sau răniţi de tratament medical, cazarea căţelelor cu pui în boxe cu alţi câini maturi şi adăpostirea câinilor în ţarcuri şi cuşti în care podelele sunt acoperite de apă.
Câinii care nu vor fi revendicaţi sau adoptaţi în termen de 14 zile lucrătoare vor fi eutanasiaţi. Cererile de adopţie se adresează Serviciului de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală Brăila.
Regulamentul plagiat după cel din Oradea
Tot ieri, în cadrul şedinţei ordinare, consilierul municipal Ionel Alexandru a criticat şefii din Primărie pentru că au dat copy/ paste întregului regulament privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stâpân al municipiului Oradea. Cum şi-a dat seama? Simplu. Profesorul de istorie spune că nu a făcut altceva decât să citească cu atenţie întregul regulament şi i-a sărit în ochi un cuvânt ce nu-şi avea rostul în text: "Oradea". "Am citit cu atenţie regulamentul şi am constatat că acesta este copiat după regulamentul municipiului Oradea, lucru care nu mi se pare în regulă. Credeam că acesta trebuie să fie realizat de ai noştri. Aşa cum vedeţi, chiar la capitolul 10, au uitat să scoată cuvântul «Oradea»", a declarat PNG-istul. Primarul Aurel Simionescu şi-a asumat greşeala, cu menţiunea că au fost consultate mai multe regulamente din România pentru a nu a omite nicio informaţie importantă: "Când am discutat despre acest regulament ne-am uitat în toate regulamentele, de la Cluj Napoca, Oradea, Galaţi şi anumite texte care ni s-au părut rezonabile au fost luate de acolo".