Anul acesta nu va mai fi o presiune extraordinară pe elevii care au reuşit să obţină medii de admitere peste 9.00. Cei 340 de copii în această situaţie vor intra fără mari probleme la liceele cele mai căutate, "Bălcescu" şi "Murgoci". Aici sunt disponibile 336 de locuri. Cu toate acestea, din ierarhie se poate aprecia că la clasa de la "Murgoci", bilingv engleză, se va intra ca de obicei, tot cu medie mare, posibil peste 9,75. Anul acesta, în total sunt 840 de locuri la liceu, ceea ce înseamnă că vor prinde sigur un loc la filiera teoretică elevii care au peste 8.00, iar dacă ţinem cont de faptul că cei din mediul rural vor prefera un liceu în judeţ, putem spune ca vor avea o şansă la un liceu teoretic din oraş şi cei cu medii peste 7.50.
Chiar dacă subiectele au fost uşoare, un singur elev a reuşit să ia o notă peste 9,95 şi numai patru peste 9.90, adică de şapte ori mai puţini decât anul trecut. Numărul de medii până la 9,50 s-a înjumătăţit şi el. Din promoţia curentă doar 103 elevi au medii până la 9,50, faţă de 252 anul trecut. În concluzie, tot se va intra cu medii foarte mari la cele mai căutate clase, dar ultimele medii de admitere vor scădea cu câteva sutimi faţă de anul trecut la clasele la care s-a intrat cu medii peste 8.00.
Copiii cu medii peste 7.50 pot ajunge la o clasă de filieră teoretică
Cea mai mare medie anul acesta este de 9,96 şi a fost obţinută de eleva Lorena Larisa Adam de la Colegiul "Murgoci". Pe locul doi s-a clasat eleva Raluca Georgiana Popescu, de la "Mihai Eminescu" - 9,92, iar pe locul trei Ionela Alexandra Simionescu de la "Mihu Dragomir" - 9,91.
Până la media 9 sunt acum 340 de elevi, cu aproximativ 40% mai puţini ca anul trecut când erau 560 de elevi. Pentru că patru licee foarte bune au renunţat la câte o clasă, doar primii 336 de elevi pot fi siguri că ajung la "Bălcescu" sau "Murgoci" dacă nu ţin cont de o specializare anume.
Dacă la aceste locuri se mai adaugă cele existente la "Iorga" - 140, "Cerna" - 112, "Aslan" - 84, "Perpessicius" - 84 şi "Sebastian" - 84, se poate spune că aproape jumătate dintre elevi vor ajunge în clase de la filiera teoretică. Chiar şi mai mulţi, dacă se ia în considerare faptul că tot pentru filiera teoretică mai sunt câte 56 de locuri în judeţ, la liceele din Însurăţei, Făurei şi Ianca - "Angelescu", şi că mai sunt încă 252 de elevi care pot opta pentru filiera vocaţională: pedagogie - 56 de locuri, arte - 112 şi sportiv - 84. Adică, pot spera la un loc într-un liceu teoretic toţi candidaţii care ocupă poziţii până la 1.260 şi au media 7,34.
Dacă se ia în considerare şi că elevi buni, cu medii frumuşele, sunt din mediul rural şi ar putea opta pentru un liceu cât mai aproape de casă, chiar dacă e profil tehnologic, se mai pot adăuga încă 140 de locuri: 56 la Însurăţei şi câte 28 la Făurei, "Oncescu" Ianca şi Măxineni.
Peste 1.000 de locuri la filiera teoretică
La fel ca şi anul trecut, numărul de locuri la filiera teoretică este de peste 1.000. Precizăm că 840 sunt la unităţile şcolare din Municipiu şi 168 la liceele din Ianca, Însurăţei şi Făurei, în timp ce anul trecut erau 1.008 locuri numai la unităţile şcolare din oraş.
Situaţia locurilor pe cele două mari profiluri, real şi uman, este următoarea: la real sunt 532 de locuri la colegiile şi liceele din Brăila şi 84 la liceele din judeţ, iar la profilul uman 308 în oraş şi 84 în judeţ. La acestea se adaugă locurile de la şcolile vocaţionale: 56 la "Perpessicius", 84 la Sportiv şi 112 la Arte.
Anul acesta 6 clase au dispărut, 4 de mate-info şi 2 de ştiinţe sociale, pentru că sunt mai puţini elevi, aşa că aproape toţi elevii vor putea intra la liceu, ceilalţi având la dispoziţie locurile de la şcolile profesionale. Totuşi, este primul an, după mult timp, când este posibil ca un elev care ar dori să urmeze liceul să nu poată să se înscrie decât la o şcoală profesională. În această situaţie sunt 128 de elevi.
Astfel, la specializarea mate-info, cea mai căutată de elevii cu note bune, sunt 12 clase, cu 4 clase mai puţin decât anul trecut. Colegiul "Bălcescu" a rămas cu 4 clase din 5 de mate-info, dintre care 2 mate-info simplu, una mate-info intensiv limba engleză şi una intensiv informatică. "Murgoci" a renunţat şi el la o clasă de mate-info, rămânând cu una singură, plus încă o clasă de mate -info bilingv engleză. "Iorga" şi "Cerna" au şi ele acum cu o clasă mai puţin. Aşadar, structura claselor la specializarea mate-info este următoarea: "Bălcescu" - 4, "Murgoci" - 2, "Iorga" - 2, "Cerna" --1, iar la Însurăţei, Făurei şi "Angelescu" Ianca tot câte o clasă. În consecinţă, elevii cu medii peste 9.00 se pot gândi serios la specializarea mate-info.
La ştiinţele naturii sunt în planul de şcolarizare 10 clase, la fel ca anul trecut, distribuite astfel: "Aslan" - 3, "Murgoci" - 2, iar la Bălcescu", "Iorga", "Cerna", "Sebastian" şi "Perpessicius" câte una, ceea ce înseamna că cei cu medii peste 8.60 au asigurat aici un loc, dacă îşi doresc acest lucru.
Un alt profil căutat de elevi este cel de ştiinţe sociale. Aici numărul de clase a scăzut de la 8 la 6. Astfel, locuri disponibile sunt la "Bălcescu", "Murgoci", "Iorga", "Cerna", "Sebastian" şi "Perpessicius", fiecare având câte o clasă.
La profilul uman, specializarea filologie, sunt opt clase, la fel ca anul trecut, trei în judeţ, la "Vâlsan" Făurei, Însurăţei şi "Angelescu" Ianca - bilingv engleză, iar celelalte cinci sunt, câte una, la: "Murgoci", "Iorga", "Cerna", "Sebastian",
"Perpessicius", cu menţiunea că cele de la "Sebastian, "Iorga" şi
"Murgoci" sunt bilingv engleză.
5% dintre elevi au medii de admitere sub 5
Anul acesta 1.976 de absolvenţi de gimnaziu au susţinut examenul de Evaluare Naţională, dar 86 de elevii nu au reuşit să scoată 5, ceva mai mulţi ca anul trecut, când au fost 77. Aceşti copii sunt în majoritate din mediul rural, însă mai există şi 16 elevi din Brăila aflaţi în această situaţie, de la şcolile: "Vasile Alecsandri", "M. Kogălniceanu", "Nikos Kazantzaki" şi LPS.
Numărul mediilor între 5.00 şi 6.00 a crescut, sunt 194 acum faţă de 165 anul trecut. Între 6.00 şi 7.00 sunt 291, mai puţine ca în promoţia anterioară când erau 353. Între 7.00 şi 7.50 sunt 221, iar între 7.50 şi 8.00 sunt 256. Un număr de 268 de copii au medii între 8.00 şi 8.50, iar 320 între 8.50 şi 9.00, mai mulţi decât în 2015 când erau 262.
Oricum, şi ceilalţi elevi care au medii de admitere peste 7.00 vor putea ocupa un loc la un liceu cu rezultate bune şi foarte bune la examenul de bacalaureat. Ceilalţi se vor putea orienta către liceele tehnologice sau şcolile profesionale, de unde vor putea ieşi cu o calificare valoroasă pe piaţa muncii. Pe ansamblu, locuri sunt suficiente, deci toţi absolvenţii de clasa a VIII-a îşi pot continua studiile, la liceu sau la şcoală profesională. Ar mai trebui precizat că spre coada clasamentului diferenţele dintre media din gimnaziu şi cea de la Evaluare tinde către două, trei puncte, ceea ce înseamnă că problemele la evaluare, în special în clasele mai puţin performante, persistă în sistem.
Fişa de înscriere completată corect asigură succesul admiterii
Reuşita admiterii depinde de modul în care se completează fişa cu opţiuni. Acolo, părinţii şi elevii, sub supravegherea diriginţilor, vor completa cel puţin 30 de opţiuni, pentru ca elevul să fie repartizat într-o clasă, să nu rămână în afara sistemului şi să ajungă în etapa a doua, pe locurile rămase. Trebuie să se ţină cont şi de media de admitere avută. Pe fişă trebuie trecute cele 30 de opţiuni, însă alegerile trebuie corelate cu media de admitere. Cum ultimele medii de admitere de anul acesta vor fi puţin mai mici decât cele de anul trecut, este posibil ca la anumite specializări să apară surprize. Pentru a evita astfel de frustrări - caz în care un elev ar fi putut intra la o anumită specializare dacă ar fi trecut-o în opţiuni, dar a considerat că nu are medie suficient de mare şi a renunţat la ea -, elevii trebuie să completeze, în ordinea descrescătoare a mediilor, toate specializările sau liceele pe care şi le doresc, putând chiar să ajungă la mai mult de 30 de opţiuni.
Codurile trebuie completate cu mare atenţie, de la stânga la dreapta, aceasta fiind ordinea în care le va citi computerul. Fişele completate de către candidat în prezenţa părintelui şi a dirigintelui clasei se vor depune la şcoli în perioada 8 - 12 iulie, iar în aceeiaşi perioadă aceste fişe vor fi introduse în baza de date computerizată. În perioada 9 - 13 iulie trebuie verificate de către părinţi şi elevi fişele introduse. Pe 20 iulie se vor afla rezultatele admiterii computerizate, care vor fi afişate la şcoli şi licee. Între 20-21 iulie se vor depune dosarele de înscriere la unităţile şcolare la care candidaţii au fost repartizaţi. Cei care nu vor fi repartizaţi în prima etapă vor mai avea la dispoziţie alte două etape de admitere, în perioadele iulie şi septembrie. Ei vor putea opta doar pentru locurile rămase din etapele anterioare ale admiterii.
În paginile următoare ale suplimentului veţi regăsi lista cu mediile de admitere la liceu din acest an, puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar. La finalul tabelelor cu mediile de admitere mai sunt publicate numărul de locuri şi codurile tuturor specializărilor liceelor brăilene, prima şi ultima medie de admitere de anul trecut. Listele cu mediile de admitere din acest an conţin notele şi mediile de la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu. Precizăm că orice mici diferenţe
între aceste liste şi cele din situaţia reală se vor rezolva la şcoala de provenienţă a elevului respectiv. Şcoala va modifica datele, dacă s-a strecurat o greşeală, dar nu se va mai elabora o altă ierarhie. Datele corectate se vor lua în considerare la repartizarea computerizată.
Învăţământul profesional pune la dispoziţia absolvenţilor peste 900 de locuri
La fel ca în ultimii doi ani, oferta cuprinde clase de învăţământ profesional cu o durată de 3 ani. Sunt disponibile 952 de locuri repartizate în 33 de clase din 12 unităţi de învăţământ.
Pentru domeniul de formare profesională Turism şi alimentaţie sunt disponibile clase la Colegiul Economic "Ion Ghica", Colegiul Tehnic "C. D. Neniţescu" şi "Edmond Nicolau". La domeniul Comerţ există locuri la "Ion Ghica" şi Liceul Însurăţei. Pentru domeniul Mecanică se înscriu liceele "P. Istrati", "Neniţescu", "C. Brâncoveanu", "A. Saligny", Liceul Făurei, Liceul "Oncescu" Ianca şi Şcoala Profesională "E. Drăgan" Grădiştea. Clase de Electric sunt la "Neniţescu", "A. Saligny", iar pentru electromecanică la "G. Moisil" şi Liceul Însurăţei. Pentru domeniile de formare profesională Construcţii, instalaţii şi lucrări publice şi pentru Industria textilă şi pielărie clase sunt la "Edmond Nicolau", pentru agricultură la "GH. K. Constantinescu", Liceul "Oncescu" Ianca şi Şcoala Profesională Gradiştea. De asemenea, există o clasă de Estetică şi igiena corpului omenesc la "Gh. K. Constantinescu" şi una de Fabricarea produselor din lemn la "Moisil".
Elevii care optează pentru învăţământ profesional particular au la dispoziţie 28 de locuri la Liceul Tehnologic UCECOM "Spiru Haret" pentru domeniul de formare profesională Estetica şi igiena corpului, calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist.
Pentru tinerii cu cerinţe educaţionale speciale sunt în planul de şcolarizare două clase de Industrie textilă şi Agricultură la Centrul Şcolar de Educaţie Inclusivă.
Pe 11 iulie, se vor afişa la sediul unităţilor de învăţământ profesional listele cu candidaţii admişi la învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere.
Între 11-15 iulie se vor depune dosarele la unităţile şcolare la care candidaţii au fost declaraţi admişi, urmând ca pe 18 iulie să se afişe la sediul unităţilor de învăţământ profesional lista candidaţilor înmatriculaţi şi a locurilor rămase libere.
Etapa a doua de înscriere se va desfăşura în perioada 16-30 august, iar etapa a treia între 1-7 septembrie.
Mai multe clase de seral şi frecvenţă redusă
Elevii care au abandonat şcoala şi nu se mai pot înscrie în învăţământul obligatoriu pentru că au depăşit limita de vârstă, au la dispozitie clasele de seral şi frecvenţă redusă, alternativă care le oferă şanse în plus pe piaţa muncii.
În planul de şcolarizare sunt anul acesta opt clase, cu una mai mult decât anul trecut, adică sunt 224 de locuri la seral, în clasa a IX-a. La frecvenţă
redusă sunt, ca şi anul trecut, patru clase, adică 112 locuri. Clasele de seral sunt pentru filiera tehnologică, profil tehnic: "Neniţescu" - 1 clasă, "Edmond Nicolau" - 1 clasă, "Moisil" - 1 clasă şi "Gh. K. Constantinescu" - 1 clasă.
La frecvenţă redusă sunt câte două clase la "Brâncoveanu" şi "Neniţescu", toate la filiera teoretică, specializările: matematică-informatică şi filologie la prima şcoală, şi ştiinţe ale naturii şi filologie la cea de-a doua şcoală.
Spre deosebire de anul trecut, învăţământul particular a renunţat la clasa de seral de la Liceul Tehnologic UCECOM "Spiru Haret".
Centrul de înscriere şi repartizare a candidaţilor din învăţământul liceal seral şi frecvenţă redusă este la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", unde se vor depune dosarele în perioada 26 - 27 iulie, urmând ca în perioada 27 - 29 iulie să se repartizeze candidaţii din seriile anterioare.
Larisa Lorena Adam va fi premiată de "Obiectiv"
Aşa cum v-am obişnuit, şi anul acesta cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" premiază rezultatele excelente obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a. Anul acesta, cea mai mare medie de admitere la liceu o are Larisa Lorena Gabriela Adam, 9,96, de la Colegiul "Murgoci". Ea va fi premiată de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei".