Administratia Stancu si sportul brailean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administratia Stancu si sportul brailean

* în ciuda sumelor "dolofane", performantele sunt mult sub asteptari, iar starea de spirit a sportivilor este deplorabila * incertitudine, nemultumire, teama, salarii restante, prime taiate, procese în instanta pentru recuperarea unor drepturi, cu asta se confrunta jucatorii în care, aparent, se investesc sume considerabile * disciplinele fara miza, cum ar fi baschetul, fotbalul în sala, tenisul de masa, sunt inexistente pentru conducerea judetului * clubul de dirt-track a fost la un pas de desfiintare doar pentru "pacatul" ca îl polua fonic pe presedintele Stancu atunci când dorea sa se destinda la o partida de tenis în Parcul Monument *

În jur de 460.000 euro, adica aproape 2 milioane de lei din bani publici, atât a investit, numai anul trecut, si numai în fotbal, administratia locala, respectiv CJ si CLM Braila. Asta în conditiile în care la clubul de fotbal, "Concivia" detine 98,65% din capital, iar diferenta este detinuta de 50 de actionari persoane fizice. În handbal, sumele se pare ca ar fi mult mai mari, dar imposibil de aflat atât timp cât "finantatorul" principal, adica presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, face tot ce-i sta în putinta sa tina oala acoperita si nu s-ar da în laturi de la nicio pedeapsa daca, cumva, ar transpira în afara detalii despre jocurile financiare din tribune. Bun, se investeste, nu comentam. Întrebarea e cu ce miza? Pentru ca, în ciuda sumelor enorme bagate în cele doua echipe de suflet ale "finantatorului", CF Braila si HC Dunarea, rezultatele sunt mult sub asteptari, iar starea de spirit în rândul sportivilor si tehnicielnilor este deplorabila. Incertitudine, nemultumire, teama, salarii restante, prime taiate, procese în instanta pentru recuperarea unor drepturi, cam cu asta se confrunta sportivii nostri în care, aparent, se investesc atâtia bani.
Si ei fac, totusi, parte din categoria celor fericiti, având în vedere atitudinea presedintelui CJ fata de celelalte sporturi, cu miza mica, în care nu se pot face aranjamente. Acestea clar nu-l intereseaza, si face tot posibilul sa le arunce în derizoriu. Ca sa nu mai vorbim de cele zgomotoase, cum ar fi dirt track-ul, care doar pentru faptul ca îl polueaza fonic atunci când vrea sa se delecteze cu un tenis, au fost la un pas sa fie complet desfiintate.

În fiecare vara, punct si de la capat

La începutul fiecarui sezon competitional, CF Braila si HC Dunarea îsi propun lucruri marete si, ca atare, pentru ca la ambele presedinte de club este Gheorghe Bunea Stancu, oficialitatile locale acorda sume mari de bani celor doua sporturi de echipa. Numai ca realitatea ultimilor ani a demonstrat ca banii se cheltuie în zadar. La echipe nu exista continuitate, jucatorii si antrenorii sunt nemultumiti, printre sportivi domneste incertitudinea si teama, iar performantele se lasa asteptate. Totul pentru ca cei în masura sa le obtina nu reusesc sa se impuna în fata "marelui sef", Gheorghe Bunea Stancu, el însusi lasând deseori sa se înteleaga ca nimic în sportul brailean nu misca fara stirea sa. El ia toate deciziile importante, bune sau mai putin bune. Iar daca ne ghidam dupa rezultate si dupa starea de spirit a sportivilor, concluzia e clara - cele mai multe decizii sunt de-a dreptul proaste.
Marea problema în ceea ce priveste sporturile de echipa, în opinia antrenorilor este aceea ca, la indicatiile pretioase ale "finantatorului", contractele cu sportivii nu se semneaza pe mai multi ani, ci doar pe sezon. În felul acesta echipa nu se încheaga, deci nu poate fi competitiva. Mai mult, la fotbal, sunt adoptate aceleasi practici ca pe timpul lui Vivi Ulman. Adelin Soare, presedintele executiv al CF Braila, secondat îndeaproape de Doru Serban, care, de altfel, a si figurat în acte ca asistent manager, s-a axat pe jucatori adusi din alte orase si a cautat sa scape de braileni, pentru ca ei sunt incomozi, "cu ei nu poti face aranjamente". Pe aceste considerente, de exemplu, anul trecut, CF Braila a avut un lot în tur, altul în retur. Poti sa obtii astfel performante? La fel se întâmpla si în handbal, unde deja au expirat contractele mai multor jucatoare. Se spunea anul trecut ca se urmareste crearea unei echipe competitive, care în doi-trei ani sa se bata pentru titlu, iar acum, prin plecarea acestor jucatoare, din vara o luam de la capat cu sperantele si promisiunile.

De la favorit la locul VI

Revenind la fotbal, CF Braila a încheiat pe locul al 6-lea campionatul 2011-2012, însa, ca la fiecare final de sezon, exista o stare de nemultumire la nivelul tuturor fotbalistilor si angajatilor de la club. Motivul îl reprezinta neacordarea drepturilor salariale si a primelor de joc în cazul fotbalistilor. Acum sunt cinci prime neachitate si doua salarii restante. De fapt, jucatorii au primit doar doua prime în acest retur de campionat, si alea ciuntite cu 40%.
CF Braila era în aceasta iarna una dintre favoritele la primele doua locuri în seria Est a Ligii a II-a, însa de la o astfel de decizie, de înjumatatire a primei, luata probabil de Adelin Soare la sugestia presedintelui de club Stancu, jucatorii nu au mai avut motivatia necesara pentru a lupta cu ardoare în teren, asa cum o facusera pâna atunci, si CF Braila a pierdut meciul cu Sageata Navodari. Atunci, gruparea braileana s-a îndepartat de podium si antrenorul Viorel Ion si-a dat seama ca la Braila nu se doreste promovarea. A fost prima tentativa a tehnicianului de a parasi echipa. La trei saptamâni de la prima tentativa de a renunta la postul de antrenor principal al echipei brailene, Viorel Ion a condus antrenamentul si apoi a plecat definitiv la Buzau. În acea seara, telefonic, "Vioara" a mentionat si motivul pentru care a luat aceasta decizie. Din declaratia sa a reiesit ca i s-a promis sprijin pentru ca echipa sa promoveze, însa ulterior, conducatorii au uitat de promisiunile facute. "Ce am facut eu la Braila nu a facut nimeni. Am vrut sa promovez CF Braila în prima Liga, dar se pare ca oamenii care conduc destinele acestei grupari nu doresc acest lucru. De aceea, eu am hotarât sa ma retrag, iar decizia este irevocabila de aceasta data, nu vreau sa intru în jocul nimanui, nu vreau sa intru în jocuri necurate", a fost prima reactie a lui Viorel Ion.
Conform unor surse, Viorel Ion este în tratative cu mai multe formatii, tehnicianului îi expira contractul cu gruparea de la Dunare pe 30 iunie si are oferte de la mai multe echipe, Gloria Buzau si CS Otopeni fiind cele mai insistente.
De altfel, altor 11 jucatori importanti le expira contractele la finalul acestei luni si vor pleca daca "Vioara" va parasi gruparea de la Dunare.

Cu Daniel Timofte, CF Braila a realizat cel mai slab tur de campionat din istoria sa

Conform programului stabilit dupa ultima etapa a campionatului, marti dupa-amiaza, Viorel Ion trebuia sa vina la Braila si sa conduca un antrenament de la ora 17.00. Tehnicianul nu a mai venit, s-ar putea ca astazi sa treaca prin oras, însa spune ca, deocamdata, la club trebuie sa se reinstaureze normalitatea privind drepturile salariale, altfel el nu mai ia în calcul o prelungire a contractului.
"Anul trecut, la finalul turului, CF Braila avea 4 puncte, a si retrogradat de altfel, si s-au cheltuit bani cu multe nonvalori. Acum s-a facut performanta si tot nu e bine. Jucatorii au de primit bani si sper ca sa se rezolve aceasta situatie. Daca nu vor primi restantele financiare, vor depune memorii la FRF si tot se va rezolva", a declarat Viorel Ion.
Dupa ce timp de trei sezoane a cheltuit zeci de miliarde pentru a reveni în Liga a II-a, CF Braila si-a realizat obiectivul, dar s-a facut de râs în primul campionat din acest esalon, cu toate ca pe banca tehnica, în calitate de maseor, a stat si Gheorghe Bunea Stancu.
Cel mai slab sezon din istoria fotbalului brailean, asa poate fi catalogat turul campionatului 2010-2011. Cu Daniel Timofte pe banca tehnica, gruparea de la Dunare nu mai avea sanse sa ramâna în Liga a II-a, si asta în conditiile în care a beneficiat de un buget local "dolofan".
Cert este ca, numai anul trecut, în CF Braila s-au investit circa 460.000 euro, adica aproape 2 milioane de lei, din care 700.000 lei de la CJ, 1 milion de la CLM si o suplimentare de 200.000 lei, o majorare a contributiei, aprobata în luna ianuarie a acestui an, suma provenita din capitolul bugetar al CJ "cultura, recreere si religie". Daca tot au luat bani din acest capitol, poate doar Dumnezeu sa-i mai ajute pe fotbalistii braileni, caci cu o asa tehnica manageriala, microbistii au de asteaptat mult si bine emotia performantei. E clar, clubul de fotbal brailean nici nu moare, dar nici nu traieste. E vorba doar de o alta afacere falimentara pe bani publici, care poarta marca inconfundabila a modului cum Consiliul Judetean administreaza banii judetului de ani buni încoace.

I s-a dus buhul pâna la Federatie

Si handbalul s-a aflat pe lista cu scandaluri din sportul brailean în mandatul presedintelui CJ, dupa ce Ionela Goran a depus un memoriu la FRH, pentru ca i s-a micsorat în mod abuziv salariul, cu 80%.
Ce s-a întâmplat, de fapt? Dupa ce a trecut pe la granzii României, Oltchim Rm. Vâlcea, Rulmentul Brasov sau Rapid Bucuresti, Goran a avut neinspirata idee de a se transfera vara trecuta la HC Dunarea. Din nefericire, fosta componenta a lotului national s-a accidentat chiar în prima etapa a campionatului, când a suferit o ruptura de ligamente si, din acel moment, au început problemele. Pentru ca nu a mai jucat, i s-a taiat, în mod abuziv, în opinia sa, 80% din salariu. "Cei din conducere au întocmit un Regulament de Ordine Interioara, pe care m-au pus sa-l semnez dupa ce m-am accidentat. Bineînteles ca am refuzat si am depus un memoriu la Federatie. Nu puteam sa joc, dupa o operatie de ligamente se sta o jumatate de an, nu eram refacuta. Sunt convinsa ca mi se va da dreptate. M-am accidentat pe teren, nu pe strada", a explicat atunci într-un ziar central Ionela Goran.
Comisiile forului de la Bucuresti i-au dat dreptate jucatoarei. Dupa meciul cu Oltchim, Ionela Goran s-a transferat la HCM Roman.
Un alt episod dur a avut loc si în octombrie 2010, când 11 handbaliste si antrenoarea Alexandrina Soare au depus memorii pentru a deveni libere de contract. Soare si jucatoarele au recurs atunci la aceasta ultima solutie pentru ca, de trei luni, nu îsi mai primisera salariile. "Platiti handbalistele pâna pe 20 decembrie!", a decis FRH. Comisiile forului de la Bucuresti au dat dreptate petentilor, s-a acordat un termen de gratie pentru rezolvarea litigiilor si, în cele din urma, lucrurile au revenit la normal. Jucatoarele si antrenoarea si-au primit drepturile banesti si, astfel, s-au evitat pierderea unor handbaliste importante si chiar desfiintarea echipei.

07sport1Dirt-track-ul, un sport aproape de desfiintare în mandatul GBS

Deranjat de zgomotul motoarelor atunci când juca tenis de câmp în Parcul Monument, Gheorghe Bunea Stancu a avut mai multe tentative de a bloca etapele de Campionat National. Toate tentativele sale au ramas fara rezultat, chiar si cea a fostului director al CSM Braila, Ionut Boca, care i-a sarit în sprijin. Totusi, pe 10 noiembrie 2010, printr-un ordin emis de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST), clubul CSM Braila a fost înstiintat ca sectia de dirt-track a fost desfiintata.
Atunci, Constantin Dumitriu, presedintele Federatiei Române de Sah, si lider al PDL Braila, a reactionat prompt si, în aceeasi zi, ordinul emis a fost anulat, iar cei care au dorit desfiintarea dirt track-ului au ramas cu buza umflata. "În dimineata zilei de 11 noiembrie 2010, sectia de dirt track era desfiintata de presedintele ANST, Doina Melinte. Fiind o disciplina cu traditie în Braila, în acea zi am mers personal la ministrul Daniel Funeriu, care, din prietenie pentru mine, a repus dirt track-ul în drepturi", a declarat atunci Constantin Dumitriu.

"A fi sau a nu fi"

Aceasta este întrebarea asupra existentei disciplinei dirt-track în Braila, în mandatul lui Gheorghe Bunea Stancu.
Sportul cu motor a trecut prin momente dificile si în urma cu trei ani, când, înaintea etapei a treia a Campionatului National, echipele participante au sosit la Stadionul Municipal, însa acolo s-au lovit de rezistenta personalului ce deservea stadionul, care primise dispozitie, din partea presedintelui CJ, sa nu permita accesul concurentilor în incinta stadionului. Dupa ore de tratative si interventii la vârf în PSD, mai precis la presedintele partidului din acea vreme, Mircea Geoana, lucrurile au revenit la normal si competitia s-a putut desfasura.
O alta "poveste" s-a întâmplat anul trecut, când Clubul Sportiv Municipal si-a asumat organizarea unei etape a Campionatului European si a gasit si sponsorul care sa ofere brailenilor sansa de a vedea la lucru "crema" alergatorilor de pe continent, Fundatia "Fiii Brailei". Numai ca, din nou, presedintele Gheorghe Bunea Stancu a gasit un motiv de suparare si a creat agitatie, punând sub semnul întrebarii desfasurarea concursului. Au urmat alte discutii aprinse, nervi, agitatie, amenintari. Dupa ce Stancu si-a facut numarul, iar sponsorul a acceptat conditiile impuse de catre autoritatile locale, concursul s-a desfasurat fara alte incidente.
Culmea, dupa ce ani de zile a încercat sa scoata cursele de dirt- track de la Stadionul Municipal, oferind chiar o varianta de locatie în afara Brailei, acum, pe ultima suta de metri, înainte de alegeri, Gheorghe Bunea Stancu si-a reconsiderat cu 180 de grade atitudinea si organizeaza o etapa de Cupa MACEC. Cine îl mai poate crede de bune intentii, daca ani de zile nu a facut altceva decât sa bage bete în roate acestei discipline sportive?

Sala Polivalenta, transformata în muzeu

Odata cu preluarea sa de catre Consiliul Judetean, Sala Polivalenta a fost transformata într-o sala a handbalului. Doar HC Dunarea se antreneaza zi de zi si echipele de la minihandbal. Sporturile celelalte nu mai au acces. Multi dintre cei care iubesc miscarea trec pe lânga sala si se întreaba de ce nu i se schimba denumirea din polivalenta în sala de handbal si o compara cu un muzeu.
Fotbalul în sala, unul dintre sporturile de echipa care umplea Polivalenta iarna, atunci când se organiza Campionatul Judetean sau când evoluau echipele din Liga a II-a, Blazer si Amicii Boys, care de altfel au si promovat pe prima scena a tarii, a ramas doar o amintire placuta. Pentru ca a fost interzis în Polivalenta, fotbalul în sala din Braila a disparut.
De asemenea, a fost alungat din foaierul Polivalentei Clubul "Activ TT", cel care oferea iubitorilor de tenis de masa sansa de a încinge un meci în conditii civilizate.
În urma cu putin timp, se zvonea ca meciurile de baschet ale juniorilor de la "Cuza Sport" se vor desfasura în sala Polivalenta, iar acum acelasi lucru îl doresc si conducatorii echipei de volei feminin, CSM Comision, care a promovat în prima liga. Deocamdata, însa, pauza.

Bani publici în firma lui Stancu

98,65% din capitalul CF Braila este detinut de firma presedintelui CJ, "Concivia", în timp ce diferenta este detinuta de 50 de actionari persoane fizice. De asemenea, potrivit ONRC, Adelin Soare este administrator presedinte, iar Stefan Gheorghe si Traian Casandra sunt administratori membri în CA.
Dupa cum se observa, o societate pe actiuni este actionarul majoritar la club si primeste an de an finantari grase de la bugetul local. Cu alte cuvinte, sunt investiti bani publici într-o afacere privata. Pe de alta parte, ramâne un mister care a fost aportul firmei de constructii la finantarea CF Braila. Dar, asa cum am mai spus, sumele rulate, anual, prin cele doua echipe de suflet ale presedintelui Stancu sunt un MARE mister pentru cetateni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro