Administrarea datoriei publice ar putea fi preluata de o entitate privata | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administrarea datoriei publice ar putea fi preluata de o entitate privata

Atributiile Ministerului Finantelor Publice (MFP) in administrarea datoriei publice guvernamentale vor putea fi delegate unei alte institutii publice sau private, potrivit unui proiect de lege privind datoria publica.
Datoria publica guvernamentala reprezinta totalitatea obligatiilor statului la un moment dat, provenind din finantarile rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de Guvern prin Ministerul Finantelor.
Nivelul datoriei era la sfirsitul primului semestru de aproximativ 15 miliarde euro, reprezentind circa 20% din PIB, valoare redusa comparativ cu standardele UE, care stabilesc o pondere maxima de 60% din PIB. Creditele externe reprezinta trei sferturi din totalul datoriei.
Proiectul de lege mentioneaza ca MFP va elabora, cu consultarea Bancii Nationale a Romaniei, o strategie pe termen mediu privind administrarea datoriei publice guvernamentale pe care o va inainta spre aprobare Guvernului si spre informare Parlamentului.
Strategia poate fi revizuita anual sau ori de cite ori conditiile de piata si/sau necesitatile de finantare se modifica semnificativ, si va include si politica de administrare a riscurilor asociate portofoliului de datorie publica guvernamentala.
Veniturile si cheltuielile rezultate in urma efectuarii operatiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale, reprezinta venituri si, respectiv, cheltuieli ale bugetului de stat.
Obligativitatea aprobarii prin lege anuala a plafonului de indatorare publica a fost eliminata, avind in vedere redefinirea scopurilor contractarii datoriei publice guvernamentale si intentia de stabilire a unor limite de indatorare anuale prin strategia de indatorare.
Legea in vigoare stabileste printre atributiile Ministerului Finantelor elaborarea proiectului de lege privind plafonul anual de indatorare publica.
Plafonul de indatorare publica stabileste sumele maxime pe care le pot angaja administratia centrala si cea locala prin imprumuturi interne sau externe.
Valoarea imprumuturilor publice din acest an va fi de maxim 4,3 miliarde de euro, in cazul finantarilor obtinute de pe piata externa, si de cel mult 9,6 miliarde de lei pentru creditele interne.
Guvernul contracteaza in numele si contul statului obligatii de natura datoriei publice guvernamentale numai prin Ministerul Finantelor Publice. Imprumuturilor sint realizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si acoperirea temporara a deficitelor din anii precedenti ale bugetului asigurarilor sociale de stat, pina la alocarea de sume cu aceasta destinatie.
Acoperirea deficitelor temporare ale bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat din exercitiul curent, refinantarea datoriei publice guvernamentale si mentinerea in permanenta a unui sold corespunzator in contul curent general al Trezoreriei Statului, stabilit de MFP, sint alte motive pentru contractarea datoriei.
Finantarea pe baza de lege a unor programe, proiecte sau a altor necesitati prioritare pentru economia romaneasca reprezinta un alt scop pentru contractarea imprumuturilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro