Administrația Dragomir. Proiecte de milioane, în al doilea mandat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Proiecte de milioane, în al doilea mandat

* se prefigurează una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, după ce Primăria Brăilei a accesat fonduri nerambursabile pentru șase proiecte de anvergură * este vorba de modernizarea transportului electric pe B-dul Independenței, Monument - Radu Negru, Calea Galați și Șoseaua Baldovinești, plus achiziția a 11 autobuze electrice și a 10 tramvaie noi * din luna aprilie a anului viitor, liniile de tramvai vor fi modernizate și vor fi amenajate sute de locuri de parcare noi * de asemenea, vor fi amenajate piste de biciclete, zeci de mii de spații verzi și vor fi plantați peste 500 de arbori * pe Baldovinești, vor circula autobuze electrice, în loc de tramvaie

 

Transportul public de călători și, odată cu el, mari artere de circulație din municipiu, inclusiv B-dul Independenței, vor căpăta o nouă înfățișare, după ce Brăila a accesat fonduri europene nerambursabile de 71.769.545 euro.

Este vorba de POR 2014-2020, Axa prioritară 4: "Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă". Suma reprezintă 232,35% supliment de finanțare față de alocarea inițială, de 30.900.879 euro. În cadrul acestei axe de finanțare, Primăria Brăila a încheiat nu mai puțin de șase contracte de finanțare pentru tot atâtea proiecte de anvergură care vizează, practic, "schimbarea la față a orașului". Asta pentru că, odată cu liniile de tramvai și stațiile de transport în comun, vor fi amenajate piste pentru bicicliști, carosabil nou, zeci de mii de metri pătrați de spațiu verde și sute de locuri de parcare noi. Concret, cele șase mari proiecte, care vor aduce la Brăila peste 70 de milioane de euro - bani europeni - vizează: modernizarea transportului electric pe B-dul Independenței, zona Parc Monument - Radu Negru, Calea Galați, Șos. Baldovinești, achiziția a 11 autobuze electrice, 11 stații lente de încărcare și trei stații rapide de încărcare, precum și a 10 tramvaie nou-nouțe. Dacă pentru primele patru proiecte, ce vizează modernizarea transportului electric, derularea procedurilor de achiziție se realizează în totalitate de către Primăria Brăila, la ultimele responsabilitatea cade în sarcina Ministerului Dezvoltării, atât pentru Brăila, cât și pentru toate celelalte municipii reședință de județ care au aplicat pentru proiecte similare, precizează Primăria Brăila.

 

Pistă de biciclete și 500 de locuri de parcare noi pe B-dul Independenței

Primul și cel mai ambițios proiect ce urmează a fi derulat este cel care vizează modernizarea transportului electric pe B-dul Independenței. Bugetul alocat lucrărilor este de 15,5 milioane de euro, din care peste 900.000 de euro (2%, inclusiv cheltuielile neeligibile) cofinanțarea Primăriei Brăila. Investiția se află în stadiu avansat: Primăria Brăila a semnat, pe data de 29 octombrie a.c., contractul de proiectare și execuție lucrări cu Asocierea SC Peiesi SRL Iași - SC Trancrad SRL, care a câștigat licitația publică. Termenul de execuție al proiectului tehnic este de 5 luni, iar cel de execuție a lucrărilor este de 31 de luni.

Pe 2 noiembrie 2020, a fost dat ordinul de începere a contractului de proiectare și execuție lucrări, astfel că, în primăvară, B-dul Independenței se va transforma într-un imens șantier. Inutil să mai spunem că investiția este o adevărată binecuvântare pentru brăilenii de pe Bulevard, dat fiind faptul că avariile la linia de tramvai, uzată și cârpită de N ori, se țineau lanț. Potrivit viceprimarului Doinița Ciocan, lucrările se vor executa între Calea Călărașilor și Calea Galați.

Ambițiosul proiect vizează, printre altele, reabilitarea căii de rulare a tramvaiului pe o lungime de aproape 2 km, pe ambele sensuri (în total, 3,74 km) inclusiv firul de contact și înlocuirea a 150 de stâlpi de susținere, reabilitarea și modernizarea a 4 km de carosabil, modernizarea trotuarelor și aleilor pietonale pe o suprafață de peste 40.000 de mp (!). Ca o noutate, vor fi amenajate piste pentru bicicliști pe o distanță de peste 4 km și va fi realizată amenajarea peisagistică a 32.000 mp de spațiu verde, inclusiv realizarea unui sistem de irigații automatizat pe B-dul Independenței - locul de relaxare și promenadă al brăilenilor. Tot ca o noutate, va fi amenajată o nouă fântână arteziană pe Bulevard, în formă de corabie, pe tronsonul Călărașilor - Școlilor, și vor fi create 619 locuri de parcare, din care 464 nou-înființate. Nu în ultimul rând, vor fi modernizate șapte stații de transport în comun, cu amplasarea de copertine și automate de vânzare a biletelor. "Execuția acestor lucrări se va realiza funcție de propunerea tehnică a executantului, în mod etapizat, asigurând, în același timp, continuitatea circulației pe acest bulevard", ne-a precizat sursa citată.

 

Linii noi de tramvai în Monument - Radu Negru, 11.000 mp de gazon și aproape 360 de arbori

Nu mai puțin ambițios, proiectul de modernizare a transportului electric în zona Monument - Radu Negru, inclusiv a Străzii Grigore Alexandrescu (cu un buget total de circa 13 milioane de euro, din care cofinanțarea Primăriei Brăila este de 280.000 de euro) se află în procedura de licitație publică. Proiectul vizează, printre altele, modernizarea a 6,7 km de cale de rulare tramvai, inclusiv "buclele" de întoarcere din Parcul Monument și de la Depou (respectiv înlocuirea liniei de contact și a 120 de stâlpi de susținere), modernizarea a peste 2 km de carosabil și crearea de piste pentru bicicliști, reamenajarea spațiului verde adiacent, prin plantarea a 358 de arbori (în compensarea celor 20 afectați de lucrări) și amenajarea a peste 11.000 mp de gazon. Proiectul mai prevede, de asemenea, achiziționarea a două tramvaie de capacitate medie și realizarea unui sistem video de supraveghere pe Strada Gr. Alexandrescu, respectiv montarea de camere video la intersecțiile cu Șos. Națională Veche, Negoiului, Milcov, Sebeșului, Gh. K. Constantinescu, Castanului și Șos. de Centură. Și încă o noutate:

"Dacă, în prezent, sensurile de mers nu comunică decât în Șos. Buzăului și Str. Chișinău, reabilitarea Străzii Gr. Alexandrescu va aduce un plus de mobilitate între două cartiere importante - Radu Negru și Viziru - prin lucrările care vizează coborârea căii de rulare a tramvaiului la nivelul carosabilului și realizarea traversărilor cu autoturismul peste linia de tramvai, la toate intersecțiile. Un alt element de noutate este instituirea de sensuri unice de o parte și de alta a liniei de tramvai (la fel ca pe B-dul Independenței)", ne-a precizat viceprimarul Brăilei, Doinița Ciocan.

Nu în ultimul rând, se are în vedere modernizarea sistemului e-ticketing actual al SC Braicar SA. Se va înființa un Centru de control și monitorizare a serviciului de transport local de călători (la sediul STPLCAP  Brăila), achiziționarea a șase automate noi de vânzare a biletelor și de reîncărcare a cardurilor de călătorie, racordate la respectivul centru. Sistemul va permite o evidență a numărului de călători și a numărului de bilete/carduri de călătorie emise, extinzându-se, astfel, sistemul actual al operatorului unic de transport public de călători.

Lucrările în zona Monument - Radu Negru ar trebui să fie finalizate în 12 luni.

 

Modernizări pe Calea Galați și autobuze electrice pe Șoseaua Baldovinești

Următoarele două proiecte de modernizare a transportului electric la Brăila vizează Calea Galați (sectorul dintre B-dul Independenței și B-dul Dorobanți) și Șoseaua Baldovinești pe o lungime de 2 km. Inutil să mai amintim problemele care s-au ivit, în ultima vreme, la liniile de tramvai de pe Calea Galați, colț cu Independenței, astfel că investiția este mai mult decât binevenită. Dacă pentru modernizarea Căii Galați există un buget total de 3,6 milioane de euro, din care circa 120.000 de euro cofinanțarea municipalității, pentru modernizarea Șos. Baldovinești sunt alocate fonduri de 13,5 milioane de euro, din care cofinanțarea Primăriei Brăila este de aproape 500.000 de euro.

Primul proiect, care vizează Calea Galați, se află tot în procedură de licitație publică. În cazul celui de-al doilea proiect, contractul de finanțare a fost semnat pe 12 mai ac., iar achiziția pentru realizarea Proiectului tehnic și a execuției lucrărilor se află în validare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în vederea publicării.

Lucrările pe Calea Galați vor dura 12 luni și vor viza reabilitarea căii de rulare, a firului de contact și a carosabilului/trotuarelor, înlocuirea rețelelor de apă și canalizare, înființarea a 44 de locuri de parcare noi și reabilitarea a peste 3.000 mp de spațiu verde. Vor fi modernizate, de asemenea, patru stații de transport în comun (dotate cu automate de bilete), va fi modernizat sistemul de semaforizare și vor fi montate camere de supraveghere.

Nu în ultimul rând, proiectul de modernizare a transportului electric pe Șos. Baldovinești (execuția lucrărilor: 18 luni) va viza înlocuirea liniei de tramvai pe o distanță de 2 km cu bandă dedicată autobuzelor electrice ^ modernizarea carosabilului, modernizarea a peste 10.000 mp de trotuar, reabilitarea a 14.500 mp de spațiu verde (pe care se vor planta 150 de arbori), înlocuirea rețelei de apă și canalizare pe 3.665 ml, respectiv 4.048 ml, amenajarea a opt stații noi cu peron și copertină, achiziția a șase autobuze electrice dotate cu 12 validatoare pentru tichete de călătorie și carduri, amenajarea în Depoul Radu Negru a șase stații de încărcare lentă și a unei stații pentru încărcare rapidă a autobuzelor electrice, reabilitarea pasajului auto peste linia de cale ferată (12.500 mp) și înființarea a 45 de noi locuri de parcare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro