Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Investiții de 1.350.000 lei în cimitirele orașului

* Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila administrează șapte cimitire cu aproape 70.000 de locuri de veci * aici au fost înmormântați anul trecut 2.450 de brăileni, 460 dintre aceștia răpuși de noul coronavirus * dacă anul trecut au fost investiți puțin peste 600.000 de lei în lucrări de reabilitare și modernizare a cimitirelor, anul acesta suma a fost dublată * "morții nimănui", 18 la număr, au fost înmormântați creștinește pe cheltuiala SUPAFLC

 

Investiții majore în cimitirele municipiului Brăila, acolo unde-și dorm somnul de veci părinții, bunicii și străbunicii noștri. Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila are prevăzut în obiectul de activitate administrarea cimitirelor și concesionarea locurilor de veci, cu excepția celor aflate în administrarea altor organizații de cult (cimitire parohiale). Potrivit unor surse din cadrul instituției, SUPAFLC Brăila își desfășoară activitatea de administrare în șapte cimitire mari din municipiul Brăila (Cimitirul "Sfântul Constantin", Cimitirul "Sfânta Maria", Cimitirul "Radu Negru", Cimitirul "Sfântul Mina" - Chercea, Cimitirul Municipal, Cimitirul "Brăilița I" și Cimitirul "Brăilița II") având un număr total de 68.538 de locuri de veci.

 

Peste 4.000 de cereri pentru clarificarea situației juridice a locurilor de veci

Potrivit conducerii SUPAFLC Brăila, în anul 2021 au fost înregistrate nu mai puțin de 4.158 de cereri cu privire la clarificarea situației juridice a locurilor de veci, însemnând: succesiuni, donații, răscumpărări sau locuri a căror concesiune a expirat.

"Aceste cereri s-au concretizat în activități de măsurare a locurilor de veci pe teren (schițe și referate) de către personalul administrativ al cimitirelor și eliberări de documente (adeverințe, comunicări, acte de concesiune) în vederea soluționării cererilor de către personalul Biroului Cimitire de la sediul central. De asemenea, s-a trimis răspuns în scris la un număr de 300 e-mailuri și contactări telefonice cu privire la clarificarea situației juridice a locului și/sau a debitelor restante. În plus, au fost trimise 450 de somații pentru achitarea taxei de întreținere restantă a locurilor de veci și 30 de notificări de încetare a concesiunii", ne-au precizat surse din conducerea SUPAFLC.

În anul 2021, s-au înregistrat la toate cimitirele administrate de SUPAFLC Brăila 2.450 de înhumări (733 de înhumări la "Sf. Constantin", 98 la "Radu Negru", 423 la "Sf. Maria", 177 la "Brăilița I", 92 la "Brăilița II", 690 la "Municipal" și 237 la "Sf. Mina"). Din totalul înhumărilor înregistrate, 460 au fost ale unor persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă în anul 2021 media a fost de 6-7 înhumări pe zi, în perioada de vârf a valului 4 pandemic (octombrie - noiembrie 2021), media a fost de 9-10 înhumări pe zi, urmare a creșterii numărului de decese cauzate de pandemie. Toate înhumările au necesitat activități de evidență scriptică, electronică și de pregătire a locurilor de veci, în vederea efectuării înhumărilor.

"În altă ordine de idei, în urma sesizărilor înregistrate, au fost întreprinse activități de curățenie la anumite locuri abandonate care aveau un impact negativ asupra imaginii din cimitire, aceste activități desfășurându-se cu același personal care se ocupă zilnic cu înhumări sau activități generale de curățenie în cimitire. În plus, s-au trimis somații către titularii locurilor de veci, iar acolo unde nu s-a dat curs somației, s-a procedat la încetarea dreptului de concesiune prin trimiterea unei notificări de încetare a dreptului de concesiune a locului de veci", ne-a precizat sursa citată.

 

Morții nimănui, înmormântați creștinește pe cheltuiala SUPAFLC

Pe parcursul anului 2021, au avut loc patru lucrări ample de curățenie în cimitire, constând în cosire/defrișare/ierbicidare vegetație și tăiere/toaletare arbori. În același timp, personalul administrativ al cimitirelor a întreprins activități de verificare a informațiilor scriptice cu cele faptice pentru clarificarea situației juridice a locurilor de veci abandonate. În continuare, se fac eforturi susținute pentru a identifica titularii locurilor de veci abandonate, având în vedere că acestea au o dată a concesiunii foarte veche, iar informațiile de stare civilă și noile adrese nu pot fi ușor identificate.

Oamenii străzii și morții nimănui au fost înmormântați creștinește pe cheltuiala SUPAFLC.

"În conformitate cu HCLM nr. 39/2001, s-a asigurat înhumarea a 18 persoane lipsite de posibilități financiare sau cadavre neidentificate, asigurându-se locuri de veci și înhumare în valoare de 10.678 lei. Totodată, pentru rezolvarea operativă a doleanțelor cetățenilor, au fost soluționate prin e-mail sau alte mijloace de comunicare la distanță un număr de 212 petiții", ne-au precizat surse SUPAFLC

Cât privește investițiile, în cursul anului 2021 s-au efectuat cheltuieli pentru activitatea de administrare a cimitirelor în valoare totală de 613.342 lei ^ TVA, însemnând: lucrări de modernizări asfaltare alei în cimitire, în valoare de 156.776 lei ^TVA; lucrări modernizare gard Cimitir "Brăilița I" prin Expoziție istorică tematică-Istoria etniilor în valoare de 157.952 lei ^TVA; lucrări reparații capitale la sediile administrative din Cimitirul "Sf. Constantin" și Cimitirul "Sf. Maria" în valoare de 97.000 lei ^TVA ; restaurare capela filantropului Dumitru Ionescu, din Cimitirul "Sfânta Maria" - lucrare multianuală, 126.050 lei ^TVA și modernizare grup sanitar Cimitir Municipal, în valoare de 75.564 lei ^TVA .

 

Investiții și obiective majore în anul 2022

Pentru anul 2022, SUPAFLC Brăila și-a propus mai multe obiective, investițiile fiind duble față de cele de anul trecut. Valoarea totală a investițiilor prevăzute pentru cele șapte cimitire ale SUPAFLC depășește suma de 1.350.000 de lei.

Este vorba de continuarea investiției privind restaurarea capelei filantropului Dumitru Ionescu, fostul primar al Municipiului Brăila, aflată la Cimitirul "Sfânta Maria" (300 000 de lei), modernizarea camerei mortuare de la Cimitirul Municipal, modernizări și asfaltări ale aleilor din cimitire, reabilitarea (la interior și la exterior) a gardului din Cimitirul "Sf. Constantin" - latura dinspre cartierul Hipodrom, modernizarea toaletei din Cimitirul "Sfânta Maria" - toate aceste investiții totalizând suma de 1.050.000^300.000 de lei.

Alte obiective majore vizează îmbunătățirea activității de pază, control și curățenie în cimitire și reducerea consumului/cheltuielilor la bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro