Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Deblocarea sălilor de sport la cererea școlilor și a părinților

* consilierii municipali au aprobat, ieri, deblocarea mai multor săli de sport care fuseseră rezervate pentru a deservi pe post de centre de vaccinare, ca urmare a unor solicitări venite din partea conducerii unităților de învățământ, dar și a părinților * singura sală de sport care rămâne pe post de centru de vaccinare este cea de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” * decizia a fost criticată de consilierii municipali PNL, în contextul intrării în valul 4 al pandemiei * aceștia, în frunte cu Cătălin Canciu, l-au acuzat pe primarul Marian Dragomir că ar fi împotriva vaccinării și l-au întrebat dacă s-a vaccinat sau nu * edilul-șef a preferat să nu răspundă, precizând că nu dorește să influențeze pe nimeni, dar a afirmat că este important ca elevii să aibă unde să facă sport în contextul apropierii sezonului rece * decizia din CLM a avut aprobarea DSP, deoarece în multe centre nu s-a vaccinat nici măcar un brăilean

 

Ședință tensionată, ieri, la Consiliul Local Municipal Brăila, pe tema reducerii numărului de centre de vaccinare. Pe scurt, consilierii municipali s-au întâlnit dimineață în cadrul unei ședințe extraordinare de CLM ce a fost convocată de îndată, pentru a aproba încetarea aplicabilității unor articole dintr-o hotărâre luată la începutul anului, care schimba destinația unor săli de sport în centre de vaccinare. Așa cum se știe, până în prezent, multe dintre aceste săli de sport au zăcut nefolosite, în condițiile în care nu au fost medici suficienți și nici interesul brăilenilor nu a fost prea mare pentru vaccinare. Plecând de la acest considerent, dar și de la adrese venite din partea conducerii școlilor și liceelor care nu mai puteau pune la dispoziția copiilor respectivele spații, precum și a unor sesizări din partea părinților nemulțumiți, primarul Marian Dragomir a propus renunțarea la o parte dintre aceste centre. Dar nu înainte de a solicita acordul Direcției de Sănătate Publică, instituție care a avizat acest demers, cu mențiunea că centrul de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” trebuie să rămână funcțional.

Astfel, potrivit proiectului aprobat de consilieri, începând de astăzi, 22 septembrie 2021, sălile de sport de la Școala Gimnazială ”Mihu Dragomir”, ”Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”, Liceul Tehnologic ”Edmond Nicolau”, Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea” își reiau destinația de spații de învățământ, ca urmare a încetării activității Centrelor de Vaccinare anti-COVID-19.

Toate aceste săli de sport au fost rezervate pentru a funcționa pe post de centre de vaccinare începând din luna ianuarie 2021, însă cinci dintre ele nu au fost utilizate nici măcar o dată din cauza faptului că nu au existat medici doritori, nu au fost vaccinuri suficiente la un moment dat și nici interesul populației nu a fost cel scontat inițial.

”Având în vedere avizul primit de la nivelul CNCAV (...) privind modul de reorganizare a activității în Centrele de Vaccinare împotriva SARS-CoV-2, vă comunicăm că la nivelul municipiului Brăila va funcționa în continuare Centrul de Vaccinare de la nivelul Sălii de Sport a Liceului ”Anghel Saligny” cu un singur flux de vaccinare, între orele 08:00 - 20:00, vaccinarea realizându-se cu vaccin Pfizer, Johnson, urmând ca Centrul de Vaccinare Sala de Sport de la nivelul Școlii Gimnaziale «Mihai Eminescu» să-și suspende activitatea de vaccinare, urmând ca toate Sălile de sport organizate în Centre de Vaccinare cu excepția Sălii de Sport de la Liceul «Anghel Saligny» să-și poată relua activitățile școlare. La acest centru vor fi alocate toate unitățile de învățământ din municipiul Brăila pentru asigurarea vaccinării în sistem programare, conform centralizărilor de la nivelul unităților școlare. În cazul în care vor exista cerințe exprese se va asigura vaccinarea la nivelul unităților școlare cu echipă mobilă de la același centru. Menționăm că în condițiile identificării altor centre și a creșterii adresabilității vom reanaliza situația prezentă, a fost răspunsul venit din partea DSP Brăila la solicitarea municipalității.

Potrivit prefectului interimar Nicolae Nițescu, cei interesați să se vaccineze o mai pot face în Brăila la centrul de la mall (care își va scurta programul de la 1 octombrie de la 10:00 la 18:00 și nu de la 8:00 cum este acum), la Liceul ”Anghel Saligny” și la medicii de familie (32 de cabinete). De asemenea, în județ la Spitalul Orășenesc Făurei, dar doar vineri în intervalul orar 10:00 - 18:00.

 

Critici la adresa primarului Marian Dragomir din partea PNL-iștilor

Subiectul a stârnit aproape 30 de minute de discuții în cadrul CLM Brăila, proiectul fiind singurul de pe ordinea de zi. Consilierul PNL Florin Gheorghiță a insistat asupra faptului că este o decizie pripită și că nu ar trebui închise centrele de vaccinare în condițiile în care ne aflăm în valul 4 al pandemiei, mai ales că situația s-ar putea înrăutăți. Acesta a ținut să amintească faptul că încă din ianuarie 2021, când s-a stabilit ca locația centrelor de vaccinare să fie în sălile de sport, a avertizat că ar putea exista riscul să apară astfel de complicații pe parcurs și a solicitat identificarea altor locații. Gheorghiță l-a mai întrebat pe primarul Marian Dragomir dacă s-a vaccinat și când a făcut-o. La rândul său, liberalul Petrică Popa a dorit să știe unde și în ce condiții se pot imuniza cetățenii care vor dori să facă a treia doză de vaccin.

”Vaccinarea este o opțiune personală a fiecărei persoane și nimeni nu trebuie să impună să te vaccinezi sau să nu te vaccinezi. Starea de sănătate a fiecăruia ține de genetica lui, de modul în care pot apărea sau nu complicații pe parcursul vieții. În concluzie, noi ca instituție publică am pregătit la un moment dat aceste centre de vaccinare. Le-am dotat. Am avut și anumite probleme și întârzieri foarte mari în a primi sumele pe care le-am investit acolo. Dar dincolo de orice alte discuții nu putem și nu trebuie să impunem cetățenilor să facă diverse lucruri, pentru că așa considerăm la un moment dat. Nu vreau să comentez absolut deloc chestiuni legate de vaccinare, de efectele vaccinurilor, de felul în care acestea te protejează sau de persoanele care și după a treia doză s-au îmbolnăvit. Repet încă o dată, vaccinarea este o chestiune de opțiune personală și eu am să respect acest lucru”, a declarat Dragomir.

Sursa citată a afirmat că foarte multe dintre aceste centre de vaccinare din Brăila au zăcut nefolosite și dacă situația ar fi lăsată să treneze, copiii ar fi lipsiți fără niciun motiv întemeiat de posibilitatea de a folosi sălile de sport.

”Vine frigul, domnilor consilieri! Profesorii de educație fizică, conducerile școlilor, dar mai ales părinții, își doresc ca orele de educație fizică să se desfășoare în sălile special amenajate în acest scop. Și avem foarte multe discuții, atât cu părinții, dar și cu profesori de educație fizică și conducerile acestor unități de învățământ, care își doresc ca sălile de sport să își recapete destinația”, a adăugat primarul.

Dragomir a mai afirmat și că brăilenii doritori să se vaccineze o vor putea face fie la medicii de familie, fie la mall sau la centrul de la ”Anghel Saligny”, față de care DSP Brăila a insistat să fie menținut.

 

Război între Canciu și Dragomir

Consilierul municipal PNL Cătălin Canciu, inspector școlar general, l-a acuzat în ședință pe primarul Marian Dragomir că este împotriva vaccinării.

”Domnule primar, se vede de la o poștă că sunteți împotriva vaccinului. Cu toate că specialiștii spun că singura soluție pentru a scăpa de acest virus este vaccinarea. De altfel, noi toți suntem sănătoși, măcar așa cum se vede din punct de vedere fizic, pentru că în copilărie a existat un program național de vaccinare. Prin urmare, nu avem nici competența și nici cunoștințele să apreciem dacă vaccinarea este bună sau nu, atât timp cât specialiștii, medicii, spun că vaccinarea este singura soluție de a scăpa de ceea ce se întâmplă astăzi. În Municipiul Brăila, doar 21,42% din populație este vaccinată. De ce să dăm un semnal negativ prin închiderea acestor centre?”, a întrebat Canciu.

Totodată, acesta a comentat faptul că tocmai curtea liceului ”Anghel Saligny”, unde centrul va fi menținut, se prezintă în condiții deloc favorabile pentru educația fizică a elevilor. De asemenea, Canciu a avertizat că suntem în valul 4 și că este posibil oricând să auzim că activitatea în sălile de sport va fi interzisă.

”Nu știu de ce a rămas doar liceul tehnologic Anghel Saligny ca centru de vaccinare. Vă rog frumos să vă duceți în curtea școlii să vedeți cum între două canalizări există un șanț săpat, care a fost astupat cu piatră și atâta tot. Măcar două-trei roabe de asfalt, pentru că și copiii aceia merită măcar o curte, un teren de sport”, a mai comentat Canciu.

Răspunsul primarului Marian Dragomir nu a întârziat, precizând că deși inspectorul școlar general nu s-a implicat așa cum ar fi fost normal, Primăria Brăila a demarat discuții cu directorii de școli și așteaptă devize de lucrări pentru a aproba indicatori tehnico economici și a rezolva ulterior aceste probleme.

”Domnule încă inspector școlar general, nu sunt nici împotriva vaccinării, nici pentru vaccinare. Pentru că v-am spus că este o opțiune personală (...). Regret, în schimb, faptul că un inspector școlar nu are capacitatea intelectuală de a înțelege necesitatea și obligativitatea ca școala să își recupereze sălile de sport și copiii să își desfășoare orele în condiții optime”, a mai completat edilul-șef.

Consilierul Gheorghiță a insistat ca Dragomir să spună dacă s-a vaccinat sau nu, însă cum primarul a refuzat să dea un răspuns concret, Popa a intervenit pentru a preciza că a ajuns la concluzia că edilul-șef nu s-a vaccinat.

”Domnule Popa, la fel ca și în mandatul trecut, respect vârsta dumneavoastră venerabilă. Nu dau curs unor noi provocări pentru că nu aș vrea să vă crească tensiunea. Dar repet, nu vă interesează pe dumneavoastră dacă m-am vaccinat sau nu. Dar niciodată nu o să fac uz de diverse poziții precum premierul acesta Superman, care își arăta mușchii și brandul atunci când a fost la vaccinare. Chestiunile medicale sunt confidențiale și țin de fiecare pacient, iar în această situație vă spun încă o dată, indiferent dacă sunt sau nu vaccinat, este o chestiune personală, a conchis primarul, punctând că nici el nu l-a întrebat pe Gheorghiță dacă s-a operat de apendicită când era copil.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 19 voturi ”pentru” și 7 abțineri din partea grupului PNL (Cătălin Canciu, Florin Gheorghiță, Petrică Popa, Mihai Viorel Pascale, Ionel Alexandru, Larurențiu Coman, Alexandru Drogeanu). Un consilier a absentat motivat. Interesant, consilierii PNL nu au votat „împotrivă” după tot scandalul făcut!

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro