* în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Local Municipal Brăila, a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al SC Administrația Piețelor și Târgurilor SA * veniturile prevăzute pentru 2023 sunt de peste 13.100.000 lei și cheltuielile se ridică la 13.049.000 lei * consilierul municipal PNL Constantin Sârbu a solicitat o nouă abordare la nivelul piețelor din Brăila pe care le consideră învechite, propunând ca totul să pornească prin schimbarea actualei conduceri a SC APT * primarul Marian Dragomir a explicat că foarte multe piețe din oraș au fost deja modernizate și că acest proces va continua în 2023, în special cu zonele de Producători și Legume-Fructe din Piața Mare * tot cu această ocazie, consilierii au aprobat redevența plătită de societate către Primărie în acest an pentru bunuri publice primite în administrare, precum și subvenționarea de către Primărie cu 1.100.000 lei a activității Grădinii Zoologice, aflate tot în gestiunea APT
Continuă investițiile în piețele din Brăila în 2023, zona de interes fiind Piața Mare. Asta a declarat primarul Marian Dragomir în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Local Municipal Brăila, ce a avut loc la finele lunii martie. Consilierii au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Societății Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA Brăila pe anul 2023, precum și alte două proiecte: unul legat de subvenția pe care o plătește societatea anual pentru bunurile publice pe care le are în administrare, precum și valoarea subvenției pe care municipalitatea o acordă pentru buna desfășurare a activității de la Grădina Zoologică, de asemenea aflată în gestiunea APT. Cum era de așteptat, subiectul ”Piețe” a stârnit interesul consilierilor și astfel s-a ajuns la discuții în cadrul cărora edilul-șef a expus succint câteva planuri legate de proiectele APT pentru acest an.
În ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli al APT SA Brăila, potrivit raportului proiectului aprobat de consilieri, veniturile prevăzute pentru 2023 se ridică la 13.104.000 lei și cheltuielile la 13.049.000 lei. Structura veniturilor este următoarea: 12.834.000 lei din exploatare și 270.000 lei - venituri financiare. Cheltuielile de exploatare au fost estimate la 13.045.000 lei iar cele financiare la 4.000 lei. Tot în proiect se precizează că SC APT Brăila prevede un profit brut de peste 54.000 lei și un profit net de peste 46.000 lei. De asemenea, că în acest an cheltuielile de investiții sunt estimate la puțin peste 1.183.000 lei, din care 516.000 lei din surse proprii.
Sârbu vrea o viziune modernă la Piețe
Înainte de votul proiectului privind bugetul APT SA în 2023, consilierul municipal PNL Brăila Constantin Sârbu a dorit să ia cuvântul pentru a-și exprima nemulțumirea legată de modul în care arată piețele din municipiu, considerându-le învechite. Acesta a afirmat că supermarketurile s-au înmulțit și au cam luat avânt în fața piețelor clasice. De asemenea, a afirmat că în opinia sa, Meluța Drăguț, directorul SC APT SA este depășită de situație, astfel că planul municipalității de îmbunătățire a situației de la Piețe ar trebui să pornească tocmai prin înlocuirea conducerii cu cineva capabil să aducă un suflu nou.
”Doamnelor și domnilor, în fiecare an votăm bugetul Administrației Piețelor și după cum vedem cu toții, la Piață nu se întâmplă mai nimic. Sunt aceleași condiții de desfacere a produselor ca și acum cinci – șase ani, șapte ani. Ar trebui să ne gândim serios - și primul pas a fost făcut cu Piața de Pește -, în așa fel încât să modernizăm piețele importante ale Brăilei. Să fie un comerț civilizat. După cum se observă: sunt din ce în ce mai puțini clienți, mai puțini producători și comercianți, supermarketurile și comerțul modern iau fața. Ar trebui totuși o altă viziune. Părerea mea este că trebuie început cu o nouă conducere a Administrației Piețelor”, a declarat Sârbu.
În acest context, primarul Marian Dragomir a avut o intervenție în care s-a arătat mulțumit de modul cum au evoluat lucrurile în piețele din Brăila în ultimii ani. Acesta a încercat să facă o comparație cu directorii liberali dinainte de preluarea SC APT de către Meluța Drăguț, însă a fost întrerupt de Sârbu care l-a rugat să nu mai aducă în discuție perioada primarului Aurel Simionescu și a persoanelor care se aflau atunci în diverse poziții de conducere, iar edilul-șef a acceptat intervenția, rezumându-se la a vorbi strict despre piețe și planurile pentru acest an. Potrivit lui Dragomir, în 2023, pe lângă lucrările deja demarate, accentul se va pune în mod special pe modernizarea zonelor de Producători și cea de Legume-Fructe din Piața Mare.
”A fost modernizată Piața Microhală. A fost modernizată Piața Concordia. Se construiește Piața de Pește în momentul de față și s-au semnat contractele pentru modernizarea pieței de Producători și a celei de Legume-Fructe, ambele din Piața Mare. Sunt pași concreți. Anul acesta vor începe lucrările la cele două”, a declarat Dragomir.
În cele din urmă bugetul de venituri și cheltuieli al SC APT SA din acest an a fost aprobat cu votul majorității și cu șapte voturi ”împotrivă” din partea consilierilor municipali ai PNL.
Bani pentru sprijinirea activității de la ZOO
Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat un alt proiect privind redevența anuală pe care SC APT SA Brăila o are de plătit trimestrial către Primărie pentru bunurile publice primite în administrare în baza unui contract de delegare a gestiunii. Discutăm despre 230.235 lei pe an, respectiv 19.186 lei/lună. După cum reiese din materialul aflat la mapa consilierilor, redevența a fost menținută la nivelul celei din 2022. Aici proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi, fără niciun fel de dezbatere.
De asemenea, tot în ședința ordinară din martie, membrii CLM Brăila au aprobat și subvenționarea activității Grădinii Zoologice Brăila pe anul 2023. Așa cum se știe, Grădina Zoo este gestionată de SC APT și în ultimii ani mereu a înregistrat pierderi, astfel că a putut fi menținută în parametri normali de funcționare doar cu ajutor venit din partea municipalității. Situația s-a repetat și în acest an. Consilierii au aprobat subvenționarea activității grădinii cu 1.100.000 lei pentru anul 2023. Banii au fost prevăzuți în bugetul local la capitolul ”Servicii dezvoltare publică – Alte subvenții”. Acordarea subvenției a fost solicitată pentru ”asigurarea unor standarde minime de calitate a activității desfășurate”, „menținerea unui echilibru cost/beneficiu”, pentru ”asigurarea continuității activității”, precum și pentru ”acoperirea deficitului rezultat între veniturile și cheltuielile de exploatare”.
După cum reiese din raportul proiectului, din ianuarie până în decembrie 2022, Parcul ZOO a încasat 523.608 lei și a cheltuit 2.340.619 lei, rezultând o pierdere de 1.817.011 lei, în condițiile în care entitatea a activat cu 19 salariați.
Și acest proiect a fost aprobat cu unanimitate de voturi.