Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Brăila face pregătiri pentru venirea iernii

• consilierii municipali  au aprobat pasarea către Serviciul de Utilitate Publică și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila a responsabilității activității de deszăpezire pentru iarna ce se apropie, lucru de care în trecut se ocupau operatorii de salubritate • totodată, s-a aprobat regulamentul și caietul de sarcini ale activității de curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț, în Municipiul Brăila, iar într-o ședință extraordinară din această lună au fost stabilite tarifele pentru posibilele intervenții • în timpul ședinței din septembrie, primarul Marian Dragomir a profitat de moment pentru a face un apel public adresat tuturor deținătorilor de utilaje conforme pentru astfel de operațiuni, să vină și să încheie contracte directe cu SUPAGL

 

Municipalitatea se pregătește să facă față unor eventuale ninsori abundente. Aceasta în special după ce au ieșit din schema operațiunilor de deszăpezire cei trei operatori de salubritate ECO, Brai-Cata și RER, care în anii anteriori au subcontractat cu alte firme deținătoare de utilaje de deszăpezire pentru a asigura înlăturarea zăpezii de pe străzile orașului. În acest context, consilierii municipali au aprobat în ședința ordinară a CLM Brăila de la finele lunii septembrie, două proiecte legate de acțiunile de deszăpezire viitoare. Mai exact, unul privind regulamentul și caietul de sarcini ale activității de curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț, în Municipiul Brăila, prestată de Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila, prin modalitatea de gestiune directă, conform unei hotărâri de CLM din iulie 2023. Iar la pachet, ca o noutate, darea în administrare a acestei activități către SUPAGL.

Totodată, într-o ședință extraordinară a CLM Brăila ce a avut loc pe 23 octombrie, consilierii au aprobat și tarifele pentru activitatea de curățare și transport a zăpezii de pe căile publice ale municipiului, în iarna 2023-2024.

Dar pentru a se asigura că lucrurile vor decurge cel puțin la fel de bine ca în anii trecuți, primarul Marian Dragomir a profitat de acest moment la ședința ordinară a Consiliului pentru a lansa un apel public către toți deținătorii de utilaje conforme pentru astfel de activități, să vină și să încheie contracte direct cu Serviciul Primăriei.

 

Primarul vrea ca în Brăila deszăpezirea să fie realizată la cele mai înalte standarde

După votul din plen la proiectul privind aprobarea referatului și caietului de sarcini pentru activitatea de curățare și transport a zăpezii din oraș, de către SUPAGL, edilul-șef Marian Dragomir a dorit să explice mai bine situația, în special după ieșirea din schemă a celor trei operatori de salubritate.

”Profit de această ocazie și aș vrea să fac o mențiune după ce dumneavoastră ați votat proiectul de hotărâre. Ca urmare a faptului că deszăpezirea în Municipiul Brăila nu se va mai desfășura de către cei trei foști operatori de salubritate, ECO, Brai-Cata și RER, aceasta se va face prin SUPAGL, prin serviciul Primăriei”, a dorit să clarifice Dragomir.

De asemenea, primarul a lansat atunci un apel către toți deținătorii de utilaje din județul Brăila și chiar și din împrejurimi, care doresc să participe la eventualele acțiuni de deszăpezire în această iarnă, să încheie contracte direct cu SUPAGL.

”Vom face public următorul aspect: invităm toate societățile și persoanele fizice autorizate din județul Brăila, care au mijloace de deszăpezire, să participe la această activitate, pentru a se face deszăpezire la cele mai bune standarde. Practic, în traducere directă, toate societățile care doresc să facă deszăpezire în Municipiul Brăila sunt invitate să participe și să contracteze această activitate, fără a fi niciuna dintre ele refuzată – bineînțeles cu excepția acelora care au utilaje neconforme. Ne dorim un număr de utilaje cât mai mare pe străzi atunci când va ninge, astfel încât deszăpezirea să fie la un standard foarte ridicat. Chiar insist și mai repet o dată: invităm TOATE societățile din județul Brăila, bineînțeles și din județele învecinate, dacă există, pentru a contracta direct cu SUPAGL Brăila, fără intermediari, ca în trecut, activitatea de deszăpezire din Municipiul Brăila”, a dorit să sublinieze Dragomir în plen, la ședința ordinară a CLM din 27 septembrie.

Cel care a prezidat respectiva ședință a fost consilierul municipal PNL Florin Gheorghiță, care a dorit la rândul său să atragă atenția că și-ar dori ca toate aceste eventuale contracte ale municipalității cu firmele care dețin utilaje să fie realizate cât se poate de transparent.

”Suntem convinși că această activitate va respecta standardele de calitate, iar contractele vor fi transparente și sumele decontate”, a intervenit Gheorghiță.

Primarul i-a explicat că totul se realizează cât se poate de legal, în baza hotărârilor aprobate de consilieri.

Liberalii s-au abținut la vot la aceste proiecte în ședința din luna septembrie, cele două puncte fiind adoptate cu 18 voturi din partea majorității.

 

Cum se prezintă tarifele estimate pentru activitățile de deszăpezire

Ulterior, pe 23 octombrie, într-o ședință extraordinară a CLM Brăila, consilierii au aprobat alte două proiecte legate de subiectul deszăpezire. Unul care a adus anumite modificări tehnice la hotărârea din septembrie privind darea în administrare către SUPAGL Brăila a activității de deszăpezire din oraș, iar un altul privind stabilirea tarifelor pentru activitatea de curățare și transport a zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț, în Municipiul Brăila, prestată de Serviciul Primăriei în sezonul de iarnă 2023-2024.

După cum reiese din anexele acestui proiect: pentru curățatul manual al zăpezii discutăm despre o sumă estimată la 1.527,74 lei/1.000 mp. Pentru curățatul manual al gheții, despre 4.566,29 lei/1.000 mp. Iar pentru împrăștiatul manual de material antiderapant 137,09 lei/1.000 mp.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea poleiului/înghețului pe carosabil prin utilizarea unui ATB mai mic sau egal cu 6mc, echipat cu lama și răsânditor tariful a fost stabilit la 761,29 lei/ora de funcționare, respectiv 648,83 lei/ora de funcționare în cazul unui ATB (4-6) mc, echipat similar. Pentru prevenirea și combaterea poleiului cu un utilaj mai mare de 4 mc echipat cu lamă și răspânditor, tariful este de 558,96 lei/ora de funcționare. Pentru curățatul mecanizat al zăpezii pe carosabil, tot în funcție de utilaj, discutăm despre sumele 519,44 lei, 648,83 lei, respectiv 250,98 lei/ora de funcționare.

În ceea ce privește încărcatul mecanizat al zăpezii, gheții/antiderapantului solid, cu Wola sau Manitou, tariful a fost stabilit la 369,89 lei/ora de funcționare. Pentru curățatul mecanizat al zăpezii, gheții din intersecții, stații de autobuz, treceri de pietoni (prin utilizarea unui Ifron sau buldoexcavator), tariful se ridică la 250.98 lei/ora de funcționare. În cazul curățatului mecanizat al zăpezii de pe trotuare și alei (cu UNC, BobCat sau freze mecanice) estimarea este de 211,05 lei/ora de funcționare. La descongestionarea căilor publice prin intervenția unei Automacarale – tariful este de 278,75 lei/ora de funcționare. În cazul transportului zăpezii și al gheții cu ATB mai mare sau egal cu 16 tone, tariful este de 334,15 lei/ora de funcționare.

”Valoarea materialului antiderapant va fi decontată la prețul de achiziție, la care se vor adăuga costurile de transport, după caz”, se mai menționează în anexele proiectului.

Situația votului s-a repetat și la ședința extraordinară, consilierii liberali preferând să se abțină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro