Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Autobuze electrice și tramvaie noi la Brăila

* luni, Curtea de Apel București a deblocat proiectul pe fonduri europene prin care Primăria Municipiului Brăila va achiziționa 10 tramvaie noi * este vorba despre o licitație organizată de Ministerul Dezvoltării pentru mai multe orașe din țară, unde se ajunsese la faza contestațiilor * de altfel, ieri, același minister a anunțat că 11 autobuze electrice, 3 stații de încărcare rapidă și 11 stații de încărcare lentă urmează să fie livrate Municipiului Brăila în viitorul apropiat, ca urmare a finalizării procedurilor privind un alt proiect similar

 

Surprize plăcute de sărbători pentru Administrația Dragomir: Brăila va primi în viitorul apropiat autobuze electrice, stații de încărcare, dar și tramvaie noi, prin intermediul unor proiecte europene realizate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Mai precis, potrivit primarului Marian Dragomir, luni, Curtea de Apel București a soluționat etapa contestațiilor în cazul unui proiect prin care municipalitatea va achiziționa 10 tramvaie nou-nouțe pe fonduri europene. De asemenea, ieri, Ministerul Dezvoltării a anunțat că a mai bifat o etapă în cazul unei alte licitații și că va putea livra în curând autobuze electrice în mai multe municipii din țară, printre care și Brăila.

În ceea ce privește cele 10 tramvaie pe care Primăria Brăila le-a cumpărat prin aplicarea în cadrul unui proiect pe fonduri europene la Ministerul Dezvoltării, trebuie precizat că în urma licitației organizate au existat contestații. Însă cum acestea s-au soluționat, luni, în instanță, demersul va putea trece în următoarea etapă, susține bucuros edilul-șef.

”Primăria Municipiului Brăila a aplicat în cadrul măsurii 4.1. pentru cumpărarea unui număr de 10 tramvaie noi pe fonduri europene. Licitația este desfășurată centralizat pentru mai multe orașe din țară, de Ministerul Dezvoltării. Au existat mai mulți ofertanți. În final, există o decizie a Curții de Apel în ceea ce privește unele contestații. Primăria Municipiului Brăila nu comentează deciziile instanțelor de judecată, cu atât mai mult cu cât această licitație nu este organizată de noi. Urmează ca, în perioada următoare, Primăria Municipiului Brăila, alături de celelalte orașe care fac parte din această licitație centralizată, să primească contractele pentru a le semna, iar ulterior tramvaiele să intre în producție”, a declarat Dragomir.

Potrivit portalului justiției, contestația la licitația organizată de Ministerul Dezvoltării a avut loc între o firmă din Turcia și o alta din Polonia.

Întrebat unde anume vor circula aceste tramvaie noi, edilul-șef a explicat că vor fi incluse pe toate traseele unde linia a fost sau va fi modernizată.

”Bulevardul Dorobanților a fost modernizat, Bulevardul Independenței este în lucru și urmează să intre și celelalte bulevarde, de asemenea, în lucru. Mă refer la bucata din Calea Galați, la tronsonul Parcul Monument - Radu Negru. Pentru că tramvaiele vor circula pe toate rutele care se vor moderniza în perioada următoare”, a mai adăugat primarul, fără a putea oferi detalii despre câștigător.

 

Ministerul Dezvoltării a anunțat că va livra 11 autobuze electrice în Brăila

 

Tot la categoria vești bune, ieri, Ministerul Dezvoltării a publicat un comunicat de presă pe Facebook, în care a anunțat că un proiect care vizează 81 de autobuze electrice, cu lungimea de cca. 10 m, destinate transportului public urban de călători, operabile în condiții de șes, vor fi livrate în șapte municipii din România, printre care și în Brăila. Potrivit comunicatului semnat de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, s-a finalizat procedura de atribuire a achiziției, prin Programul Operațional Regional (POR). Astfel, în perioada imediat următoare, vor fi încheiate contractele de furnizare. Valoarea totală a contractelor cu cele șapte municipii este 157.877.401 lei (fără TVA). Pentru Brăila este vorba despre 11 autobuze electrice, 3 stații de încărcare rapidă și 11 stații de încărcare lentă. Valoarea contractului este de 22.219.998 lei (fără TVA).

”Toate autobuzele și stațiile de încărcare vor fi puse la dispoziție de ofertantul declarat câștigător, respectiv BMC TRUCK & BUS, produsul ofertat fiind autobuz electric GRANTON (China). Finanțarea proiectelor este asigurată de MDLPA, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – «Sprijinirea dezvoltării urbane durabile», Prioritatea de investiții 4e - «Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare», Obiectivul specific 4.1 – «Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă»”, se mai precizează în comunicatul ministerului.

Întrebat și despre acest lucru, primarul Marian Dragomir s-a arătat încântat de faptul că în curând călătorii din municipiu vor beneficia de autobuze mult mai prietenoase cu mediul înconjurător.

”Este, de asemenea, un proiect al Primăriei Municipiului Brăila pe fonduri europene. Și această licitație a fost organizată centralizat de către Ministerul Dezvoltării pentru mai multe orașe, pe baza cererilor de finanțare și a proiectelor depuse. Ne bucurăm că la Brăila vom avea autobuze electrice noi, care vor fi mai prietenoase cu mediul, vor genera cheltuieli mult mai reduse și în felul acesta putem să continuăm acțiunea de modernizare a flotei de autobuze de la «Braicar». Pe lângă aceastea mai sunt alte autobuze electrice care vor fi incluse în proiectul de modernizare a Șoselei Baldovinești. De asemenea, vom căuta să mai aplicăm și pe alte programe cu fonduri europene pentru achiziția altor autobuze electrice”, a mai transmis edilul-șef.

Tot firma BMC TRUCK & BUS a câștigat în 2019 licitația pentru furnizarea a 25 de autobuze electrice mari, de 12 m, organizată de Primăria Municipiului Suceava. Potrivit obiectivdesuceava.ro, adjudecatarul este o firmă din Ilfov, unic distribuitor în România al unei societăți din Turcia, însă furnizorul autobuzelor pentru Suceava a fost firma chinezească ZTE, „terț susținător” al companiei BMC Truck&Bus la licitația respectivă. Același ziar a publicat și o fotografie cu modelul acestor autobuze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro