Administrația Dragomir și Marea modernizare a infrastructurii școlare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir și Marea modernizare a infrastructurii școlare

• este vorba despre proiectul “Educație pentru Perfomanță”, în valoare de peste 9,3 milioane euro, finanțat prin PNRR, prin care vor fi modernizate 45 unități de învățământ din municipiu • achizițiile trebuie finalizate până în decembrie 2024, iar în sălile de clasă moderne își vor desfășura activitatea aproape 24.000 de elevi și peste 2.100 de cadre didactice

 

Joi, 12 octombrie, Primăria Municipiului Brăila a organizat o conferință de presă pentru prezentarea proiectului “Educație pentru Perfomanță”, implementat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta C15: Educație, obiectivul “Creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin dotarea a 45 unități de învățământ din Municipiul Brăila, în vederea asigurării unei proces educațional de calitate, modern și incluziv”. Este vorba despre proiectul de peste 9,3 milioane euro privind modernizarea infrastructurii școlare din 12 grădinițe, 18 școli și 15 licee din municipiu, unități de învățământ unde își desfășoară activitatea de 23.823 elevi și 2.127 de cadre dicactice și angajați.

Acest proiect pe PNRR s-a realizat printr-o colaborare între Primăria Municipiului Brăila și instituțiile de învățământ, grădinițe, școli și licee. Proiectul are valoarea de peste 46 milioane lei, structurat în felul umător: 38,8 milioane lei reprezintă valoarea eligibilă din PNRR fără TVA, 7,3 milioane lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor eligibile și 14.000 lei cu TVA sunt cheltuieli neeligibile necesare proiectului. Putem să spunem că este cel mai mare proiect în domeniul învățământului care s-a desfășurat vreodată în municipiul Brăila cu bani europeni. Considerăm că este un număr impresionant al beneficiarilor și acesta este motivul care ne-a determinat pe toți să ne unim pentru a finanța acest proiect. Contractul de finanțare a fost deja semnat și acum urmează ca în zilele următoare, colegii de la Direcția de strategii, chiar dacă nu au această obligație, să facă un tutorial prin care să ajute unitățile de învățământ care nu au personal specializat în depunerea documentelor pentru organizarea licitației. Ne dorim foarte mult ca procedurile de licitații organizate de instituțiile de învățământ să fie unele care decurg foarte bine, fără contestații, astfel încât să nu se piardă timpul absolut deloc și elevii să beneficieze cât mai repede de aceste dotări”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Prin proiectul “Educație pentru Performanță” se vor realiza următoarele dotări: 743 săli de clasă vor fi dotate cu echipamente IT, 706 săli de clasă cu mobilier și materiale didactice, 81 de cabinete școlare cu mobilier, materiale didactice și echipament IT, 38 laboratoare de informatică cu echipamente IT, 29 laboratoare de științe cu mobilier și material didactic, 29 laboratoare de științe cu echipament IT, 6 ateliere cu materiale didactice și 6 ateliere cu echipamente IT.

“Proiectul este unul chiar așteptat pentru ceea ce înseamnă învățământul brăilean pentru că dacă totuși ne gândim puțin dotările au fost vitregite. Sistemul de achiziție pentru dotările unitățile de învățământ a fost un sistem întrerupt, dotările au fost întâmplător făcute, reparații și mici dotări. Ceea ce se întâmplă acum nu vine decât să susțină investițiile pe care noi le-am făcut cu fonduri europene, prin POR, respectiv PNRR, combinația de POR CU PNRR, în care aproximativ 70.000.000 lei sunt investiții în infrastructura unităților de învățământ, reabilitarea unităților de învățământ prin POR și PNRR. La care se mai adaugă PNRR din acest moment, pentru că licitațiile abia au fost începute pe proiectul tehnic, încă aproximativ 11 milioane. Deci nu pot să spun decât că e un proiect așteptat pentru ceea ce înseamnă sistemul de învățământ din Brăila și dacă vreți adaptat, pentru noi cel puțin, pentru Brăila, performanțelor pe care elevii, copiii și tinerii din Brăila le au la nivel național”, a declarat și viceprimarul Doinița Ciocan.

Proiectul se va încheia anul viitor, pe 19 decembrie 2024. Până atunci, până pe 30 martie 2024 școlile trebuie să facă achiziții pe partea de IT, până pe 30 iunie 2024 trebuie finalizate achizițiile pe partea de dotări a sălilor de clasă, iar pentru învățământul profesional și tehnic până la data de 31 decembrie 2024. În total, pentru toate cele 45 grădinițe, școli și licee din municipiu licitațiile vor cuprinde 205 loturi.

Reamintim că și școlile din județ vor fi dotate prin PNRR, fiecare UAT având sarcina de a organiza licitațiile. Deja primele comune au demarat achizițiile, cum este cazul la Victoria și Scorțaru Nou.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro