Administrația Chiriac. Se caută parteneri pentru dezvoltarea turismului și patrimoniului cultural în mediul rural | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administrația Chiriac. Se caută parteneri pentru dezvoltarea turismului și patrimoniului cultural în mediul rural

• consilierii județeni au aprobat în cadrul celei mai recente ședințe ordinare metodologia pentru identificarea și selecția unor parteneri relevanți, care să facă parte din Comitetul partenerial de dezvoltare integrată a turismului și patrimoniului cultural în zone non-urbane la nivelul Județului Brăila • totodată, regulamentul de organizare și funcționare a acestei viitoare structuri parteneriale • demersul are legătură cu Programul Regional Sud-Est 2021-2027 aprobat în octombrie 2022 de Comisia Europeană, pe partea de sprijin din fonduri europene pentru investiții necesare ocupării forței de muncă și creștere economică • invitația deschisă de CJ Brăila se adresează altor autorități și instituții publice, societății civile și mediului de afaceri, precum și mediului universitar

 

Strategie interesantă a administrației conduse de PSD-istul Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, privind dezvoltarea turismului în mediul rural. Mai precis, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a instituției, consilierii județeni au aprobat metodologia pentru identificarea și selecția unor parteneri relevanți în ideea formării unui Comitet partenerial de dezvoltare integrată a turismului și patrimoniului cultural în zone non-urbane, la nivelul Județului Brăila. Tot cu această ocazie, membrii CJ Brăila au aprobat și Regulamentul de organizare și funcționare a acestei structuri parteneriale.

După cum se explică în referatul proiectului, toată ideea a pornit de la Programul Regional Sud-Est 2021-2027, aprobat de Comisia Europeană în octombrie 2022, pentru sprijin din partea Fondului european de dezvoltare regională în cadrul obiectivului intitulat ”Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere  economică”. Bineînțeles, pentru regiunea Sud-Est din România în intervalul amintit. Aceeași sursă, precizează că obiectivul general al Programului Regional este creșterea competitivității economice regionale și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale pentru sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii și a serviciilor, în scopul reducerii disparităților intraregionale și dezvoltării sustenabile, prin gestionarea eficientă a resurselor, valorificarea potențialului demografic și de inovare, precum și prin asimilarea progresului tehnologic.

”Având în vedere prevederile Programului Regional Sud-Est 2021-2027, mecanismul de guvernanță al dezvoltării integrate a turismului și patrimoniul cultural în zone non-urbane va fi asigurat printr-o structură partenerială județeană, care va avea atribuții de prioritizare a proiectelor, precum și monitorizarea implementării strategiei, sub coordonarea AM PR SE 2021-2027. Înființarea structurii parteneriale va fi asigurată de Consiliul Județean, iar partenerii din societatea civilă vor fi selectați în urma unui proces transparent de selecție”, se mai specifică în referatul proiectului.

Acest comitet partenerial (structură partenerială) de dezvoltare integrată a turismului și patrimoniului cultural în zone non-urbane, la nivelul județului Brăila va fi o structură partenerială locală, fără personalitate juridică, cu atribuții de prioritizare a proiectelor, precum și monitorizare a implementării strategiei propuse prin Programul Regional. Mai precis, prin Acțiunea 6.2 – Valorificarea potențialului turistic și conservarea patrimoniului în zone non-urbane din cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027.

”Consider oportună aprobarea Metodologiei pentru identificarea și selecția partenerilor relevanți pentru Comitetul partenerial de dezvoltare integrată a turismului și patrimoniului cultural în zone non-urbane, la nivelul Județului Brăila și a Regulamentului de organizare și funcționare al Comitetului (…) și a formularelor necesare în vederea selectării membrilor Comitetului partenerial (…). Fac precizarea că actul administrativ inițiat are caracter normativ și potrivit prevederilor art. 4 lit b) și art 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată cu modificările și completările ulterioare. Consiliul Județean Brăila va aplica procedura de transparență decizională în procesul de elaborare a proiectului de act normativ”, se mai arată în referatul semnat de Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila.

 

Cine poate intra în acest parteneriat cu Consiliul Județean Brăila

În raportul de specialitate al acestui proiect se menționează că înființarea structurii parteneriale va fi asigurată de Consiliul Județean, iar partenerii din societatea civilă vor fi selectați în urma unui proces transparent de selecție. În metodologia pe care au aprobat-o consilierii, este menționat faptul că parteneriatul va include cel puțin următoarele categorii: autorități județene, locale și alte instituții publice; parteneri economici și sociali; organisme relevante care reprezintă societatea civilă, cum ar fi parteneri din domeniul protecției mediului, organizații neguvenamentale și organisme responsabile cu promovarea incluziunii sociale, a drepturilor fundamentale, a drepturilor persoanelor cu handicap, a egalității de gen și a nediscirminării; universități, după caz.

”În conformitate cu principiul guvernanței pe mai multe niveluri și cu abordarea partenerială, partenerii selectați vor fi implicați în implementarea Acțiunii 6.2 – Valorificarea  potențialului turistic și conservarea patrimoniului în zone non-urbane, la nivelul Județului Brăila, din cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, în corelare cu procesul de monitorizare a implementării Strategiei de Dezvoltare a Județului Brăila 2021-2027, inclusiv prin participarea la ședințele de monitorizare. Conform cadrului legal de implementare a Programului Regional (…), structura partenerială județeană va selecta proiectele propuse spre finanțare și va avea atribuții în procesul de monitorizare a implementării strategiei, sub coordonarea AM. Componenta Comitetului partenerial (…) este aprobată la nivelul UAT Județul Brăila, prin CJ Brăila (…), va fi compus din reprezentanți ai partenerilor menționați anterior. Reprezentanții partenerilor vor fi selectați pe baza unor proceduri deschise și transparente. Fiecare membru selectat al comitetului partenerial are drept de vot. Ponderea reprezentanților sectorului privat (societate civilă și mediul de afaceri) în cadrul Comitetului Partenerial (…) trebuie să fie relevantă în raport cu numărul total al membrilor acestuia, dar trebuie să reprezinte cel puțin 30%”, mai aflăm din metodologie.

Pe scurt, Comitetul partenerial va fi constituit din 9 membri cu drepturi egale. Președinția va fi asigurată de CJ Brăila, la nivel de președinte sau persoană desemnată de către șeful CJ Brăila. Pentru stabilirea componenței Comitetului vor fi avute în vedere câteva aspecte: această asigurare a președinției de către CJ Brăila, la nivel de conducere. Autoritățile și instituțiile publice vor avea 2 reprezentanți. La fel și Sectorul educațional, comunitatea academică. Încă doi membri vor fi din mediul de afaceri (patronate, asocieri și structuri reprezentative mediului de afaceri). De asemenea, alți doi membri din partea societății civile.

În cazul în care partenerii economici și sociali, precum și organismele care reprezintă societatea civilă vor stabili o organizație-umbrelă, acestea pot desemna un reprezentant unic pentru a prezenta punctele de vedere în cadrul parteneriatului.

De precizat că membrii vor avea anumite obligații în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, confidențialitatea și conflictele de interese, conform legislației în vigoare.

După cum se precizează în acest proiect, CJ Brăila va publica un anunț privind selecția partenerilor, va exista un formular de candidatură, o grilă de calificare a membrilor interesați, o alta de evaluare și selecție a membrilor, o declarație de confidențialitate și imparțialitate, o alta privind evitarea conflictului de interese, scrisori de informare privind aprobarea prealabilă a candidaturii depuse, una pentru aprobarea candidaturilor, precum și pentru respingerea lor, după caz.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate în ședința ordinară a CJ Brăila de la finele lunii iunie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro