Mergi la conţinutul principal

Administrația Chiriac. Pași rapizi pentru rezolvarea problemei gunoiului în județ

• consilierii județeni au aprobat trei proiecte importante în contextul declarării stării de alertă pe raza Județului Brăila, după ce operatorul RER a decis să renunțe la contract • în cadrul unei ședințe extraordinare ce a avut loc pe 13 iunie, au fost aprobate două acte adiționale care prevăd cum va fi percepută contravaloarea intervențiilor în cadrul contractelor existente pentru gestionarea stațiilor de sortare și tratare din Vădeni, a stației de transfer Însurăție și depozitului ecologic din Ianca, cu societățile Brai-Cata și SC FCC Environment Romania SRL • de asemenea, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a fost mandatat să negocieze un act adițional similar în cadrul ADI ”ECO Dunărea” cu SC Tracon din București

 

După declararea stării de alertă la nivelul Județului Brăila ca urmare a pericolului ecologic generat de neridicarea gunoiului menajer, după ce societatea RER a decis să renunțe la contractul cu autoritățile, Consiliul Județean Brăila întreprinde pași pentru rezolvarea situației la nivelul comunelor și orașelor pe care le păstorește. Dacă Primăria Brăila a încheiat deja un contract cu societatea ECO pentru prestarea serviciilor la nivelul municipiului, CJ Brăila a făcut pași pentru remedierea situației în județ. Mai precis, în cadrul ședinței extraordinare a insituției, ce a avut loc pe 13 iunie, au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi trei proiecte care vizează încheierea de acte adiționale la contractele existente cu Brai-Cata, SC FCC Environment Romania SRL și SC Tracon din București, pentru stabilirea modul în care aceste societăți vor presta și încasa contravaloarea pentru intervențiile făcute pe durata stării de alertă.

Concret, aprobarea unui act adițional (nr. 10) la contractul de delegare a gestiunii de operare și administrare a stației de sortare și a stației de tratare mecano-biologică Vădeni, din cadrul Sistemului de Mangement Integrat al Deșeurilor în Județul Brăila închiat cu SC Brai-Cata SRL în septembrie 2021.

A unui act adițional (tot nr. 10) la contractul pentru delegarea gestiunii serviciilor de operare și administrare a Stației de Transfer Însurăței, Depozitul Ecologic și Stației de Sortare Ianca din cadrul ”Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Brăila”, încheiat cu SC FCC Environment Romania SRL. De asemenea, acordarea unui mandat special reprezentantului de drept al UAT Județul Brăila să voteze în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”ECO Dunărea” Brăila aprobarea unui act adițional la contractul de delegare încheiat cu SC Tracon SRL București, ce datează din februarie 2024.

 

Ce presupun aceste acte adiționale

Din referatul de aprobare al proiectului legat de contractul cu ”Brai-Cata” aflăm că acesta a fost încheiat în urma procedurii de achiziție publică și că poate fi modificat oricând prin acte adiționale. Cu alte cuvinte, ca urmare a declarării stării de alertă prin Hotărârea nr. 11 din 11 iunie 2024 dată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila (CJSU), din cauza întreruperii activității de colectare și transport al deșeurilor menajere de către operatorul de salubrizare, pentru evitarea afectării stării de sănătate a populației, poluarea excesivă a mediului s-a impus luarea unor măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților și diminuarea impactului tipului de risc, cu condiții concrete de aplicare și reglementare, după cum se precizează în documentație.

”În acest sens, pentru a asigura continuitatea serviciului de salubrizare privind colectarea și transportul deșeurilor menajere și a reglementa în contextul descris, continuitatea fluxului financiar al contractului de delegare a fost elaborat modelul actului adițional”, se precizează în toate cele trei hotărâri.

În cazul contractului cu ”Brai-Cata” actul adițional nou introdus presupune următorul aspect: ”Contravaloarea serviciilor prestate pe aria delegării în perioada stării de alertă declarată prin Hotărârea nr. 11/11 iunie 2024 a CJSU Brăila se facturează de către Delegat direct către UAT din aria de delegare, din ZONA 1 – MUCHEA, care cuprinde municipiul Brăila și comunele: Cazasu, Chiscani, Frecăței, Gemenele, Mărașu, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Siliștea, Tichilești, Tudor Vladimirescu, Vădeni, pe baza cantităților real gestionate”.

În ceea ce privește contractul cu SC FCC Environment Romania SRL, la fel, din referatul de aprobare aflăm că și acesta a fost încheiat în urma procedurii de achiziție publică și că poate fi modificat oricând prin acte adiționale.

În acest caz articolul 10 completează următorul aspect: ”Contravaloarea serviciilor prestate pe aria delegării în perioada stării de alertă declarată prin Hotărârea nr. 11/11 iunie 2024 a CJSU Brăila se facturează de către Delegat direct către fiecare UAT din aria de delegare, pe baza cantităților real gestionate”.

În ceea ce privește mandatul special pentru președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), de a negocia în AGA a ADI ”ECO Dunărea” actul adițional nr. 2 la contractul cu SC Tracon SRL București, din referatul de aprobare aflăm că acest articol propus de autoritățile brăilene să fie introdus în contract presupune următorul scenariu: ”Contravaloarea Serviciului prestat pe Aria Delegării pe perioada stării de alertă se facturează de către Delegat direct către fiecare UAT din Zona 1 de operare, respectiv: Municipiul Brăila și comunele Cazasu, Chiscani, Frecăței, Gemenele, Mărașu, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Siliștea, Tichilești, Tudor Vladimirescu și Vădeni, pentru cantitățile de deșeuri municipale încredințate direct spre eliminare și depozitare”.

În toate cele trei cazuri restul clauzelor contractuale rămân neschimbate. Proiectele au fost aprobate, fără dezbateri, cu unanimitate de voturi.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro