Mergi la conţinutul principal

Administrația Chiriac. Consiliul Județean Brăila are propriul Club Sportiv

* este vorba despre Clubul Sportiv ”Dunărea” Brăila, a cărei înființare a fost aprobată, pe 31 martie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean * clubul va prelua palmaresul Handbal Club ”Dunărea” Brăila * consilierul județean PNL Ana-Maria Necoară a solicitat șefului CJ ca pe viitor, clubul să se ocupe și de alte discipline sportive, precum baschetul sau voleiul

 

În ultima zi din luna martie a ”luat naștere” Clubul Sportiv ”Dunărea” Brăila, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean. Mai precis, membrii CJ Brăila au spus ”Da” înființării acestei entități care va prelua palmaresul Handbal Club ”Dunărea” Brăila.

În referatul de aprobare al proiectului se precizează faptul că potrivit art. 3 din Legea nr. 69/2000 (a educației fizice și sportului), autoritățile administrației publice, unitățile și instituțiile de învățământ, instituțiile sportive, precum și organismele neguvernamentale de profil au obligația să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță. De asemenea să asigure condiții organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale. Ei bine, plecând de la acest aspect, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a propus înființarea noii  structuri în subordinea instituției pe care o conduce. În documentația amintită se specifică, printre altele: ”clubul sportiv de drept public se propune a fi unul monosportiv – handbal, modul de organizare și funcționare a acestuia urmând a se stabili după regulamente proprii, elaborate și aprobate în condițiile legii”.

Având calitatea de instituție publică aflată în subordinea CJ Brăila, bugetul clubului sportiv se va aproba anual de către Consiliu. Scopul acestui club va fi organizarea și administrarea de activități sportive, pentru comunitate, inclusiv a celor de performanță, selecție, pregătire și participare la competiții interne și internaționale.

 

Cum este structurată această nouă entitate

Referitor la structura organizatorică a clubului, propunerea a fost ca aceasta să fie constituită din: organul de conducere deliberativ, respectiv Consiliul de Administrație; conducerea executivă asigurată de un director; aparatul funcțional care să cuprindă Compartimentul financiar-contabilitate, resurse umane, achiziții publice, secretariat și Compartimentul coordonare secții pe ramură de sport, marketing, comunicare și organizare competiții. Pentru CA a fost propusă următoarea componență: directorul Clubului Sportiv ”Dunărea” Brăila; trei consilieri județeni desemnați de CJ Brăila prin hotărâre; un reprezentant al președintelui CJ Brăila desemnat prin dispoziție.

Numărul de posturi propus pentru funcționarea structurii sportive este de 6 posturi, din care unul de conducere și cinci de execuție. Personalul din cadrul clubului sportiv are calitatea de personal contractual, angajarea acestora realizându-se prin concurs, conform legislației în vigoare. Pentru aparatul funcțional al clubului este prevăzut un număr de cinci posturi de execuție, dintre care două la Compartimentul financiar-contabilitate, resurse umane, achiziții publice, secretariat și trei la coordonarea secției pe ramură de sport, marketing, comunicare și organizare competiții. Salarizarea personalului se va realiza în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Reamintim că președintele CJ Brăila a declarat, recent, la momentul în care consilierul municipal PNL Laurențiu Coman a făcut o serie de acuzații privitoare la faptul că înființarea noului club ar fi o „manevră a PSD-iștilor de a acoperi greșelile făcute la HC Dunărea”, că decizia a venit pe un cu totul alt fond. În primul rând, potrivit lui Chiriac, scopul ar fi acela ca instituția pe care o conduce să poată gestiona mai bine banii publici, dar și pentru a pregăti terenul pentru înființarea Centrului Olimpic de Handbal la Brăila.

”Decizia de a înființa acest nou club este de a avea o mai bună gestionare a banilor publici. Pentru că la vechiul club se făcea deschiderea creditelor trimestrial. La noul club se va face deschiderea creditelor lunar. Adică vom vedea efectiv în timp real cheltuielile clubului. Știți că v-am mai vorbit despre asta. Noi dorim pe noul club să înființăm și Centrul Olimpic de Handbal la Brăila și atunci lucrurile vor fi gestionate fără niciun fel de problemă, mult mai bine sub tutela Consiliului Județean”, a explicat Chiriac, la momentul apariției acuzațiilor lui Coman în spațiul public.

 

Liberalii, de acord cu clubul sportiv, dar vor mai multe discipline

În ședință, consilierul județean Ana-Maria Necoară (PNL) a semnalat că ar fi bine dacă acest club sportiv nu s-ar limita doar la handbal, ci ar îngloba pe viitor și alte discipline sportive, enumerând baschetul și voleiul.

”Este un lucru care trebuia să se întâmple de mai mult timp. Este ceva normal să se înființeze un club care să fie doar al Consiliului Județean. Însă vreau să aveți în vedere că atât timp cât se construiește o sală polivalentă, brăilenii iubesc și alte sporturi de echipă. Iar acestea sunt foarte greu de susținut la nivel de seniori, de către privați. Să aveți în vedere că atât baschetul cât și voleiul au susținători în Brăila. Oamenilor le place sportul de echipă și le place spectacolul”, a declarat Necoară.

De asemenea, aceasta a dorit să știe dacă întreg palmaresul HC ”Dunărea” va fi preluat de noul club sportiv, iar președintele CJ Brăila a punctat că va fi preluat absolut tot.

”O să avem în vedere pe parcursul anilor, să începem cu dreptul cu acest club sportiv. Dacă bugetul consiliului județean va suporta și împreună vom vota aceste lucruri, acest club poate fi mărit cu celelalte secții, pentru a le finanța”, a afirmat Chiriac în privința celorlalte discipline sportive.

Necoară a insistat că ar fi păcat dacă sportivii ar fi nevoiți să plece în alte orașe, mai ales că în Brăila nu există o facultate de educație fizică. Aceasta a precizat că ar fi ideal dacă tinerii ar avea unde să facă sport de performanță la Brăila.

”Cu toții ne dorim acest lucru. Și pe parcurs cu toții vom hotărî. Cu siguranță vor veni și alte sporturi în acest club. Mai avem puțin de așteptat. Vom vedea și decizia Guvernului, dacă CSM-urile trec la Municipiu, dacă DJST-urile vor trece la județ. Și atunci vom avea o discuție și în privința finanțării sporturilor de performanță. Dar nu vom aștepta doar aceste lucruri. În momentul în care lucrurile se vor întâmpla și avem disponibilitate, vom hotărî împreună, a conchis Chiriac.

Consilierul PNL a insistat că ar fi ideal dacă la luarea acestei decizii nu s-ar aștepta o decizie privind transferul celor două entități, deoarece există deja întârzieri de peste zece ani, fără să se întâmple ceva concret legat de CSM sau DJTS.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro