Administraţia judeţeană vrea să reabiliteze monumentele istorice din judeţ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Încep pregătirile pentru evenimentele culturale 2018

Administraţia judeţeană vrea să reabiliteze monumentele istorice din judeţ

• propunerea a venit, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, din partea consilierilor PNL, plecându-se de la ideea împlinirii a 100 de ani de la Primul Război Mondial • preşedintele Francisk Chiriac a acceptat propunerea, însă nu a fost de acord cu o rectificare bugetară, cel puţin până la analiza concretă a situaţiei fiecăreia dintre statuile monumente istorice din judeţ • de altfel, tot cu această ocazie s-a discutat şi despre corelarea evenimentelor CJ, ale instituţiilor din subordine, cu cele ale Primăriei, programate în 2018, privind marcarea a 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei, dar şi Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial

 

Membrii CJ Brăila iau foarte serios în calcul ideea reabilitării statuilor monumente istorice din judeţul nostru, dat fiind faptul că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. De altfel, tot anul viitor vom sărbători şi Centenarul Marii Uniri, dar şi 650 ani de la atestarea documentară a Brăilei, astfel că administraţia judeţeană a început să îşi facă planurile privind derularea viitoarelor evenimente. Propunerea de a reabilita statuile care au o legătură cu Centenarul Primului Război Mondial a venit de la consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita, membru în Consiliul de Administraţie al Muzeului Brăilei “Carol I”, după o discuţie cu managerul instituţiei, Ionel Cândea.

Practic, la un proiect privind o rectificare bugetară, liberalul a afirmat că doreşte să supună votului un amendament privind alocarea sumei de 900.000 lei de la bugetul judeţului, pentru a reabilita monumentele istorice din judeţ, pentru că foarte multe au ajuns într-o stare de degradare avansată.

“Este foarte bine să ţinem cont de faptul că se împlinesc 100 ani de la Război şi de la Marea Unire. Aşa că ar fi bine să nu neglijăm monumentele istorice din judeţul Brăila, care arată deplorabil. Am dori să se facă o inventariere a tuturor monumentelor istorice şi să alocăm o sumă de  bani în această şedinţă pentru restaurarea lor. Am dori să se aloce suma de 900.000 lei. Pentru început. Nu ştiu dacă este suficient. Am înţeles că firmele care fac aceste restaurări au anumite condiţii speciale, pentru că nu poate oricine să facă restaurarea şi de aceea cred că sunt mult mai costisitoare. Vă pot da exemplu cu o astfel de statuie la Berteştii de Sus, unde avem acel soldat care acum este vopsit în verde, murdărit cu cretă în roşu pe un piedestal alb. Numai monument istoric nu mai este. De asemenea, cei care vin dinspre Bucureşti, dacă merg la Surdila Greci vor vedea că acel vultur nu mai are aripi. Aşa este de mai mult timp. Este o problemă veche. Dar măcar să reabilităm statuile care sunt reprezentative pentru aceşti 100 de ani. Adică să le facem treptat”, a declarat Nechita.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a achiesat la idee, însă a precizat că nu este de acord cu blocarea vreunei sume în buget, fără a avea o analiză exactă privind numărul statuilor care necesită o astfel de reabilitare, a apartenenţei lor, sau a costurilor exacte.

“Eu v-aş propune în felul următor: să avem o discuţie cu Muzeul. Unele dintre aceste monumente istorice aparţin de Unităţile Administrativ Teritoriale, cum aţi dat exemplu la Berteştii de Sus. Cum este şi la Surdila Greci. Şi mai sunt astfel de monumente. Vreau să facem o analiză să ştim câţi bani ne trebuie cu exactitate. Să avem şi o discuţie cu domnul Cândea, să vedem cum le reparăm. După ce  avem o sumă, atunci putem să facem rectificarea de buget. Să nu prindem de acum bani. Haideţi să facem o analiză corectă. Ştiu că sunteţi în Consiliul de Administraţie la Muzeu. Vedem ce paşi avem de făcut şi putem să luăm în calcul şi acest lucru. E foarte important că avem în vedere şi că în 2018 se împlinesc 650 ani de la atestare documentară a Brăilei. Adică ar fi bine să ne gândim şi la acest lucru, nu numai la 100 ani. Sunt două evenimente foarte importante pentru ţară, dar este şi acesta pentru oraş, aşa că trebuie să ne gândim foarte bine”, a afirmat Chiriac.

Liberalii au renunţat în aceste condiţii la amendament, urmând ca subiectul să fie reluat după realizarea analizei alături de Muzeul “Carol I”.

 

Încep pregătirile pentru evenimentele culturale din 2018

Mergând pe aceeaşi idee, Chiriac a solicitat să îi fie pusă la dispoziţie o situaţie concretă cu toate evenimentele programate în 2018 pe tema Centenarului Marii Uniri şi a Primului Război Mondial, precum şi pentru Brăila 650 ani. Preşedintele CJ Brăila a afirmat că doreşte ca toate evenimentele instituţiilor din subordine să fie corelate între ele.

“Consiliul Judeţean, printr-o adresă, a solicitat planul acţiunilor Culturale până pe data de 29 octombrie, de la toate instituţiile. Rugămintea mea este să constituim o comisie care să armonizeze toate instituţiile. Să nu îşi facă toate câte un program pentru evenimentele care urmează”, a completat şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă.

Ideea acestuia a fost pe placul lui Chiriac, care a ţinut să adauge că şi-ar dori să fie luat în calcul şi planul Municipalităţii privind evenimentele din 2018, astfel încât să existe o colaborare.

“Aş vrea să coagulăm totul. Să facem un grafic pe luni, pe zile, pe evenimente, astfel încât să avem un tot unitar şi să facem un program coerent. Eu vă spun că ar fi bine să facem evenimentele acestea în colaborare cu Primăria Brăila. Şi ei au o anumită forţă, au şi ei bani. Şi e păcat, pentru că aşa am avea mai multă vizibilitate şi putem să facem evenimente cu mai mare greutate. Este părerea mea. Dacă şi dumneavoastră sunteţi de acord, o să facem şi această discuţie”, a conchis Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro