Mergi la conţinutul principal

Administraţia Dragomir. Garaje desfiinţate doar când se amenajează parcări

• asta a declarat, recent, primarul Marian Dragomir, în cadrul ultimei şedinţe de CLM Brăila din 2019 • subiectul garajelor a fost dezbătut în contextul în care regulamentul închirierii terenurilor pentru acestea a fost modificat • consilierul municipal PND Bogdan Botea i-a reproşat primarului că a promis că în mandatul său garajele vor dispărea, semnalând totodată că nu sunt suficiente locuri de parcare în zona centrală • edilul-şef a prezentat un bilanţ privind situaţia spaţiilor destinate parcărilor, iar întreg episodul s-a sfârşit cu “înţepături” politice

 

Brăilenii care au garaje în zone unde încă nu se amenajează locuri de parcare în 2020, pot respira uşuraţi în privinţa menţinerii acestora pe poziţii. Cel puţin asta a reieşit din discuţiile purtate între primarul Marian Dragomir şi consilierii municipali în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CLM Brăila de anul trecut. Membrii Consiliului au aprobat cu această ocazie unele modificări la o hotărâre din decembrie 2017, prin care fusese stabilită procedura de închiriere a terenurilor ocupate de garaje. Pe scurt, au fost aduse câteva modificări la contractul de închiriere, iar hotărârea a fost completată cu un articol nou privind aprobarea tarifelor de închiriere pentru astfel de spaţii. Potrivit documentului ataşat hotărârii privind tariful (preţul de închiriere) pentru amplasamentele ce sunt sau vor fi ocupate de garaje, în baza unor contracte de închiriere, discutăm despre preţuri ce variază în funcţie de zona în care se află la nivelul municipiului, între 49,05 lei (cu TVA) pe metrul pătrat pe an, la 13,96 lei. Mai exact 49,05 lei pentru zona A-1, 28,91 lei pentru zona A-2, 24,46 lei pentru zona B-1, 20,14 lei pentru zona B-2, 18,41 lei pentru zona C-1 şi 13,96 lei pentru C-2.

Din raportul proiectului aflăm că Serviciul de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila a solicitat la finele anului trecut modificarea hotărârii din decembrie 2017. În respectiva adresă, directorul instituţiei, Dumitru Munteanu, vorbeşte despre anumite disfuncţionalităţi în privinţa punerii în aplicare a contractelor de închiriere a terenurilor ocupate de garaje, fără însă a intra în detalii. Acesta a propus schimbarea modalităţii de plată începând cu 1 ianuarie 2020, apreciind că este necesară adaptarea clauzelor contractuale astfel încât să se asigure o mai bună colectare a tarifului.

“Considerăm că, odată cu modificarea tarifului se impune includerea unor clauze referitoare la termenele de plată astfel încât procedura de emitere a documentelor fiscale dar şi de încasare la dimensiunea personalului existent. Totodată modificările propuse vizează şi modalitatea de comunicare a documentelor dar şi posiblitatea plăţii parţiale cu termen final de scandenţă 30 septembrie a anului în curs. În plus, se includ majorările de întârziere calculate conform Codului Fiscal, astfel încât să se asigure în mod unitar aplicat la nivelul instituţiei şi are drept scop realizarea unei bune colectări a debitelor cu încadrarea în costuri minime de operare la nivelul instituţiei”, se arată în raportul directorului.

Tot acolo se explică faptul că se va institui un nou formular de contract, care va fi utilizat de la 1 ianuarie 2020, iar pentru contractele în derulare se vor întocmi acte adiţionale de modificare, dar şi clauze care vizează modificarea tarifelor doar prin hotărâri ale Consiliului.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să îl contacteze pe Munteanu pentru mai multe informaţii privind preţurile de închiriere şi numărul garajelor din Municipiu la acest moment, însă acesta nu a răspuns la telefon, până la închiderea ediţiei print, de ieri, a cotidianului.

 

Contre în CLM pentru promisiuni neonorate şi parcări puţine în centru

 

Consilierul municipal PND, Bogdan Botea, a criticat faptul că pe ordinea de zi a CLM Brăila se mai regăseşte un proiect privind închirierea de spaţii pentru garaje, în condiţiile în care primarul Marian Dragomir a promis în campania electorală şi cu alte ocazii, că în mandatul său vor dispărea aceste construcţii. Botea s-a plâns că nu sunt suficiente locuri de parcare în zonele centrale şi că măcar garajele care se regăsesc pe străzile adiacente Căii Călăraşilor ar putea fi desfiinţate. Primarul a explicat că nu are de gând să le distrugă garajele oamenilor doar de dragul de a face acest lucru. Acesta a precizat că singurele garaje care se desfiinţează sunt cele din zonele unde se realizează parcări. Edilul-şef a profitat de moment pentru a prezenta un bilanţ al celor mai importante spaţii de parcare ce s-au realizat în 2019.

“Eu ştiu foarte bine că mulţi cetăţeni apreciază faptul că am construit parcări în această perioadă. Şi nu am să mă refer doar la cele din Cartierul Obor de la blocurile AG1-AG2, AF1-AF2, nu am să mă refer nici la cele de pe Şcolilor cu Roşiori, de la blocul 30, nici la cele de pe Octav Doicescu, n-am să mă refer nici la cele de pe Comunarzi, de la A6 - A9. Nu am să mă refer nici la cele de la B30, de pe Strada Călugăreni. Nu am să mă refer nici la cele proaspăt terminate de pe Aleea Lebedei, căci lista poate continua la infinit. Am să vă spun totuşi, informativ, că am semnat pentru Lotul 5 de parcări, s-a finalizat licitaţia, astfel că în zona dintre străzile Dorobanţi, Tineretului şi Ghioceilor  vor începe lucrările. De asemenea, au fost semnate loturile 6 şi 7 de parcări. Şi plecând din barieră până dincolo de Piaţa Mare, între Dorobanţi şi Roşiori, toată zona va fi amenajată cu parcări. De asemenea, la lotul 7 sunt foarte multe locaţii în Viziru, în Vidin, în Hipodrom şi în Obor. Cred că au şi terminat deja parcarea din spatele policlinicii de la Şcoala 18, Mihu Dragomir. Şi în toate acele zone, când se vor realiza parcări, se vor demola şi garajele. Dar noi nu demolăm doar de dragul de a distruge. Doar atunci când venim concret cu realizarea unor parcări, demolăm şi garajele. Nu permanent, doar pentru a lăsa în urmă un dezastru şi a le lua oamenilor acea variantă până când le oferim una foarte decentă”, a declarat Dragomir, continuând să prezinte şi alte parcări realizate mai multe zone din Brăila.

Cum Botea a precizat că nu contestă realizările la acest capitol ale administraţiei Dragomir, doar semnalează că în centrul oraşului nimeni nu s-a gândit să realizeze mai multe parcări, s-a ajuns la atacuri politice.

“În zona zero, dumneavoastră parcaţi în faţa primăriei. Dar noi, restul, ceilalţi, ne chinuim să găsim locuri de parcare în zona centrală. Şi nu sunt. Nu era bine ca măcar pe străzile adiacente străzii Calea Călăraşilor şi în zona centrală să desfiinţăm unele garaje pentru a putea crea indirect locuri de parcare?”, a declarat Botea, acuzând până la urmă, ca o replică la un atac de-al primarului, faptul că Dragomir “a fost funcţionar toată viaţa”.

Acuzaţie, de altfel, care l-a iritat vizibil pe primar: “Nu domnule consilier. Aici o să vă corectez! Să nu uitaţi faptul că am lucrat în mediul privat şi să nu mai aruncaţi chestii politicianiste la final de an! Nu am fost «funcţionar» toată viaţa! Eu am lucrat în mediul privat. Dar activitatea mea, domnule consilier, este o chestiune personală, care nu vă priveşte. Aş dori să nu ne referim aici nici la calităţile dumneavoastră de avocat. Pentru că ar fi păcat să întrebăm colegii să ne spună care este opinia. Deci nici la calităţile mele”.

Intervenţia primarului a fost “taxată” de consilierii PNL, care i-au atras atenţia că deşi a precizat că nu se va lăuda cu lucrurile realizate, nu a omis să prezinte toate parcările din oraş, dar şi faptul că de multe ori le-a atras atenţia să nu mai facă declaraţii politice în CLM.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro