Deşi plănuiesc salvarea CET-ului, consilierii locali par foarte nehotărâţi în ceea ce priveşte procedura de realizare a acestui lucru. În cadrul primei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Municipal Brăila din acest an, printre altele, a fost discutat şi raportul privind situaţia economico - financiară a S.C. CET S.A. Brăila, însă fără un rezultat concret. Membrii Consiliului au decis să mai zăbovească asupra câtorva aspecte ale raportului, acesta urmând să fie completat de un caiet de sarcini şi dezbătut iarăşi la următoarea şedinţă ordinară. Chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie în această problemă, consilierii locali par conştienţi de situaţia municipiului Brăila şi şi-au exprimat punctul de vedere în legătură cu modul în care trebuie procedat pentru a se ajunge la o rezolvare. Rând pe rând, consilierii, reprezentanţi ai mai multor formaţiuni politice, au luat cuvântul şi au propus diferite soluţii. "Sigur, despre acest serviciu public se pot vorbi multe, dar eu aş vrea să mă concentrez pe situaţia actuală, astfel încât Brăila, în noiembrie 2012, prin ceea ce vom întreprinde noi acum şi în viitorul foarte apropiat, să poată să aibă apă caldă şi căldură pentru cetăţenii cu plata la zi. Într-adevăr, la ora actuală, se poate vedea că S.C. CET S.A. Brăila trece prin momente delicate financiar şi, de ce nu, şi tehnic, pentru că ştim cu toţii, tehnologia este la nivelul anilor '60 şi dimensionată pentru cu totul alte activităţi, care justificau la vremea respectivă existenţa acesteia", a spus Silviu Mangiurea, consilier PSD. Acesta a specificat că susţine menţinerea în viaţă a serviciului amintit chiar dacă a recunoscut că a fost luată în calcul şi varianta de concesionare.
"CET-ul este în moarte clinică"
Replica îi aparţine consilierului PNL Vasile Varga, care a ţinut să precizeze că nu conducerea CET-ului este vinovată pentru situaţia actuală, ci "balastul care a fost dus în spate ani de zile la rând" de către administraţia oraşului. "Ştie şi presa, ştim şi noi, am votat în decembrie acel proiect de hotărâre numai ca să le fie bine concetăţenilor noştri în municipiul Brăila, ca să aibă căldură de sărbătorile de iarnă în casă, că noi, tot în pierdere suntem cu CET-ul. Până la urmă trebuie să se facă ceva. CET-ul este în moarte clinică", a mai adăugat acesta. Din aceeaşi tabără, Petrică Popa şi-a exprimat punctul de vedere despre "sursa" de pe platforma Chiscani. Consilierul consideră că lucrurile ar sta mai bine dacă aceasta ar fi mai aproape de municipiu şi s-ar mai diminua pierderile. "Eu cred că majoritatea consilierilor municipali nu apelează la serviciul centralizat de încălzire, dar trebuie să ţinem cont de necesitatea tuturor cetăţenilor municipiului Brăila şi de eficientizarea acestui serviciu. Am spus-o din 2002, când s-a preluat acest CET, că este o mare greşeală, din nefericire, până acum nu s-a luat o decizie fermă asupra sursei de producere a energiei termice. Sursa, aşa cum au demonstrat-o atâtea studii, trebuie să fie cât mai aproape de municipiul Brăila. Ceea ce se foloseşte acum ca şi sursă este ca şi cum am pune să funcţioneze un tanc cu un lanţ de bicicletă", le-a spus liberalul colegilor săi.
Concluzia - rezolvarea problemei la următoarea şedinţă
Propunerea consilierului PDL Daniel Mitrofan a fost revizuirea raportului în ceea ce priveşte eficientizarea proiectului şi hotărârea concretă a modurilor de finanţare. "Să nu uităm de unde plecăm. Ştim foarte bine că începem anul acesta cu aproape 100 de miliarde datorate CET-ului. Eu nu ştiu dacă măsurile de eficientizare a activităţii CET le mai putem continua cu investiţii tot de la bugetul local, pentru că nu ştiu dacă reuşim să acoperim această sursă de finanţare", a spus democrat liberalul în cadrul şedinţei. După ce i-a ascultat pe toţi consilierii care au luat cuvântul, primarul a specificat planul pentru viitorul apropiat. "Eu vreau să spun că trebuie să avem în vedere că printre atribuţiile Consiliului Local intră şi asigurarea serviciilor publice către cetăţeni, iar serviciul de termie este unul dintre acestea. Avem obligaţia să stabilim măsurile necesare pentru ca serviciul de termie să fie asigurat în condiţii corespunzătoare şi de continuitate pentru cetăţeni. Dacă noi în loc să dăm acea subvenţie am fi pus banii respectivi pentru investiţii, în «n» ani de acum încolo, am fi avut în momentul de faţă, poate nu toată sursa, dar nişte lucruri rezolvate", a declarat Aurel Simionescu. Edilul-şef a specificat că asigurarea serviciului de încălzire trebuie realizată în câteva etape, în funcţie de sezon. "O etapă mai în faţă cu nişte investiţii care să ne asigure rentabilitatea pe perioada de vară, o etapă pentru perioada de toamnă, când necesarul de gigacalorii se duce undeva spre 20 - 25 de gigacalorii şi perioada de vârf, în care ne trebuie în jur de 40 de gigacalorii", le-a spus acesta colegilor. Către sfârşitul şedinţei, primarul a concluzionat că până la 30 ianuarie trebuie să existe un caiet de sarcini pe baza căruia să se ia o decizie finală. "Propunerea mea este ca până la data respectivă să primim caietul, deci să avem această modalitate de prezentare a intenţiei noastre de concesiune sau de parteneriat. Oricum, eu propun să mergem în paralel şi cu intenţiile noastre pentru planul naţional de investiţii, pentru că în timp va trebui să dezvoltăm şi o altă idee de termie în municipiul Brăila", a încheiat Simionescu.