Mergi la conţinutul principal
Mihai Tudose se rupe de Dragnea şi pleacă la Pro România lui Ponta

Adio PSD!

• fostul prim-ministru al României, deputatul brăilean Mihai Tudose, a decis să rupă legăturile cu Partidul Social Democrat (unde a activat în ultimii 27 de ani) şi să treacă la Pro România lui Victor Ponta • acesta a afirmat că a luat decizia ca urmare a nemulţumirilor privind modul în care PSD a ajuns să fie condus de Liviu Dragnea, a înlocuirii agendei publice “cu una personală”, dar şi a măsurilor “doar pentru unii oameni” din Justiţie • dacă deputatul Emilia Meiroşu, coordonatorul Pro România Brăila “radia” ieri de fericire, nu la fel se poate spune şi despre foştii colegi ai lui Tudose • social-democraţii brăileni au avut o şedinţă la partid, însă, potrivit senatorului Ion Rotaru, deşi nemulţumiţi de situaţie, aceştia nu şi-au exprimat deocamdată dorinţa de a urma exemplul lui Tudose

 

Forfotă mare în PSD şi la nivelul organizaţiei brăilene, ieri, după ce fostul premier al României, Mihai Tudose, şi-a anunţat demisia din partid. Deputatul brăilean, până ieri şi preşedintele organizaţiei PSD Brăila, a anunţat printr-un mesaj public faptul că a decis să rupă legăturile cu grupul social-democraţilor şi să se înscrie în Pro România, partidul lui Victor Ponta, nemulţumit de modul în care liderul Liviu Dragnea şi apropiaţii acestuia au ales să conducă PSD în ultima perioadă. Tudose s-a arătat revoltat de modul în care dialogul şi democraţia au dispărut din interiorul partidului în ultima vreme şi a vorbit chiar despre măsuri în Justiţie “luate doar pentru unii”, la pachet cu îndepărtarea de la agenda naţională şi înlocuirea acesteia cu una personală.

“Acum 27 de ani am intrat în politică din dorinţa de a face ceva pentru Brăila şi pentru România. 27 de ani am fost membru PSD şi nu am precupeţit niciun efort pentru a face bine oamenilor, pentru a onora încrederea celor ce m-au votat.  Chiar şi în cele mai grele momente prin care a trecut PSD am avut speranţa că lucrurile se vor îndrepta. Astăzi, această speranţă a dispărut după ce în ultimul an am constatat cu tristeţe că o parte din actuala echipă de conducere a partidului a înlocuit agenda publică cu agende personale, că orice încercare de dialog şi dezbatere internă a problemelor reale ale României nu este luată în seamă. Că orice încercare de democratizare a deciziilor politice este sortită eşecului. Cred cu tărie că priorităţile, dezbaterile interne trebuiau să fie despre spitale şi sistemul de sănătate, şcoli şi educaţie, infrastructură şi reformă administrativă. Despre parcursul european al României. Despre parteneriatele strategice. Şi da, şi despre justiţie. Dar despre o justiţie corectă şi pentru oameni. Nu doar pentru «unii oameni»... Am avut în ultimele luni foarte multe întâlniri atât cu membri de partid, dar şi cu oameni neimplicaţi politic, concluzia fiind aproape unanimă: nu se mai poate! Această atitudine a oamenilor m-a condus la una dintre cele mai grele decizii: demisia din PSD ca ultim gest de delimitare faţă de acest mod de a conduce partidul şi ţara. Dacă gestul meu va fi înţeles şi va duce la îmbunătăţirea lucrurilor în PSD, m-aş bucura sincer... Rămân în continuare în politică, adeptul valorilor democratice de stânga, devotat Brăilei şi României. Mă voi alătura unei echipe cu care împărtăşesc aceleaşi valori, echipei PRO România, şi voi rămâne omul, brăileanul şi românul pe care îl ştiţi”, a declarat Tudose

Ei bine, după anunţul acestuia, o serie de analişti politici au ridicat ipoteze potrivit cărora plecarea lui Tudose şi a altor membri importanţi din PSD, ar putea fi urmată de filialele din teritoriu.

“ŞOC şi GROAZĂ în PSD! Partidul lui Dragnea se dezintegrează. Mihai Tudose demisionează din PSD, din cauza lui Dragnea şi a găştii infracţionale, Arsene-Ciorăpel, Vâlcov, Iordache, Olguţa, Nicolicea, Orlando, Oprişan. Pleacă cu toată filiala Brăila. Este al 4-lea greu din PSD care pleacă la Pro România, după Rus de la Cluj, Mocioalcă de la Caraş şi Ţuţuianu de la Dâmboviţa”, a reacţionat imediat Rareş Bogdan pe pagina personală de Facebook.

Contactaţi de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, PSD-iştii brăileni s-au arătat însă destul de şocaţi şi nehotărâţi de ceea ce s-ar putea întâmpla. Cert este că niciunul dintre restul liderilor social-democraţi pe plan local nu a afirmat că are de gând să îi urmeze exemplul lui Tudose. Totuşi trebuie subliniată remarca făcută de senatorul Ion Rotaru, care a ţinut să precizeze că acesta era tabloul de ieri, la câteva ore după anunţul oficial al lui Tudose de a pleca la Pro România.

 

Bucurie maximă în tabăra Pro România

Deputatul brăilean Emilia Meiroşu, cea care a decis încă de anul trecut să sară de la PSD în tabăra lui Victor Ponta şi în prezent este coordonatorul Pro România Brăila s-a arătat extrem de încântată de venirea lui Tudose în partidul său. Aceasta a postat un mesaj extrem de grăitor pe reţele de socializare.

“Bine ai venit, Mihai! Un coleg şi un prieten de nădejde, un om de cuvant şi un politician redutabil. Îl cunosc pe Mihai Tudose de ani buni şi ştiu că găseşte onoarea mai importantă ca orice altceva. Mă bucur din suflet că a luat decizia de a se alătura echipei ProRomânia! În ultima zi ca premier a lui Mihai Tudose, s-a semnat, în prezenţa sa, contractul pentru podul peste Dunăre, un fapt care spune multe despre cum se raportează la cei care l-au ales, la brăileni”, a scris Meiroşu.

Întrebată ulterior de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” dacă se aşteaptă ca şi alţi foşti colegi să vină la Pro România, aceasta a evitat să facă vreun pronostic, punctând doar că simpla venire a lui Mihai Tudose în partid este un câştig enorm.

 

Agitaţie, şedinţă «fulger», tristeţe şi nehotărâre la PSD Brăila

PSD-iştii brăileni s-au adunat ieri la sediul partidului în cadrul unui Birou Judeţean pentru a tranşa problema plecării lui Mihai Tudose şi pentru a stabili care sunt paşii. În ciuda zvonurilor apărute pe surse că mai mulţi primari şi lideri PSD vor să plece odată cu Tudose, parlamentarii PSD rămaşi şi şefii administraţiei au punctat că nimeni nu a luat încă o asemenea decizie sau măcar să îşi fi manifestat vreo dorinţă în acest sens.

“Am avut o şedinţă de Birou Judeţean de partid, am avut alte puncte pe ordinea de zi, dar sigur că am discutat şi această chestiune legată de demisia domnului Tudose. Personal, regret decizia pe care a luat-o. Orice plecare din partid a unui simplu membru e o pierdere. Cu atât mai mult cu cât Mihai Tudose a reprezentat altceva pentru partid. Este un vechi membru cu rezultate şi ... tot ceea ce înseamnă Mihai Tudose. Dar e decizia lui. Noi, urmează să procedăm în continuare statutar. Probabil că vom convoca în curând o Conferinţă Judeţeană pentru alegerea noului preşedinte. Lucrurile trebuie să se desfăşoare în continuare în conformitate cu statutul şi cu obiectivele pe care le avem noi de realizat, având în vedere precampania şi campania pentru alegerile Europarlamentare şi pregătirea campaniei electorale pentru alegerile Prezidenţiale. Nu am primit niciun fel de semnal privind alte plecări. Au fost nişte discuţii aici. Am avut la sediu primarii şi aproape toţi preşedinţii de organizaţii din judeţ, din oraşe, din comune, cu mici excepţii. Nu am avut nicio luare de poziţie care să ducă la asta sau să fie exprimată explicit ideea de a pleca de la PSD. La momentul la care discutăm acesta este tabloul. Din perspectiva zilei de astăzi şi din discuţiile care au fost purtate, nu sunt alte plecări”, a declarat senatorul Ion Rotaru, secretarul general al PSD Brăila, care a ţinut să precizeze că în ceea ce îl priveşte în momentul de faţă este exclusă o plecare.

La rândul său, preşedintele executiv al organizaţiei, fostul primar Aurel Simionescu, plecat la Bucureşti pentru a participa la discuţiile despre noul buget, a îndemnat membrii partidului la calm.

“Eu i-am spus că regret această decizie. Dar este decizia dumnealui. PSD Brăila este o organizaţie care s-a dovedit a fi o echipă puternică. Cred că deciziile nu trebuie luate «la cald», emoţional. O să vedem dacă vor mai fi alte opţiuni de acest fel. Ne liniştim, ne întâlnim în Birou şi CEx Judeţean şi hotărâm noi pentru noi. Nu cred că la Brăila este nevoie să vină cineva să ne organizeze / încurajeze”, a declarat Simionescu.

În ceea ce îl priveşte, deputatul Nicu Niţă s-a arătat deranjat de faptul că Tudose nu l-a informat înainte despre decizia sa de a pleca din PSD. Acesta a ţinut totuşi să îşi manifeste regretul faţă de gestul colegului său din Cameră, însă a punctat că nu îi va urma exemplul.

“Eu sunt pe drum spre Brăila acum. Vin de la Bucureşti. Nu am ştiut nimic. Am observat că tot Bucureştiul ştia că pleacă Mihai, numai eu nu ştiam. Am un regret extraordinar de mare faţă de el. Pentru că este un mare om, cu caracter, un om deosebit. PSD Brăila a pierdut un om de valoare. Eu nu voi pleca din partid! Vă spun sincer. Eu nu sunt omul lui Dragnea, eu sunt omul PSD-ului. Atât! Sunt omul partidului”, a declarat Niţă.

 

Dragomir, de asemenea nemulţumit de conducerea PSD

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a dorit să sublinieze că va rămâne prieten bun cu Mihai Tudose. Şi chiar dacă susţine că nu va pleca din PSD, acesta nu s-a ferit să recunoască faptul că este nemulţumit de actuala conducere a partidului. 

“Îl cunosc pe Mihai Tudose din 1999, anul în care m-am înscris în PSD la Organizaţia de Tineret. Am lucrat, am trecut prin multe campanii electorale, am colaborat administrativ şi avem amintiri frumoase împreună. Nu am luat în calcul plecarea din partid, dar înţeleg supărarea lui vizavi de modul în care este condus partidul la Bucureşti. Nu mă reprezintă acestă conducere nici pe mine şi am spus acest lucru de fiecare dată. Mihai Tudose rămâne prietenul meu, omul care a luptat pentru partid şi Brăila”, a declarat Dragomir.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, nu a precizat clar dacă are de gând să îi urmeze exemplul lui Tudose sau nu, însă a ţinut să puncteze că demisia este o decizie personală a fiecăruia şi trebuie respectată.

“Ce să se întâmple mai departe în PSD? E un statut. Vedem. Sunt alţi colegi de-ai mei care au funcţii de conducere: secretarul executiv, prim-vicepreşedintele. Presupun că o să fie un birou şi se va lua o decizie. Nu ştiu dacă se pune problema unor plecări în bloc. Oricum, e decizia fiecăruia. Credeţi că i-a spus organizaţia domnului Tudose să îşi dea demisia?! Nu! A fost o decizie personală, pe care o respectăm. O decizie unilaterală. Îmi pare rău că a plecat, da. Ce să vă spun?! E alegerea colegilor dacă vor merge în altă parte, ţinând cont de ceea ce se întâmplă la Bucureşti şi de toate acţiunile de acolo. Colegii vor lua o hotărâre. Dar fiecare trebuie să îşi aleagă drumul care consideră că este mai bun pentru el, pentru Brăila, pentru ţară”, a declarat Chiriac.

 

Primarii PSD din Brăila, surprinşi de decizia lui Tudose

Cu surprindere şi regret, aşa au primit primarii PSD din judeţul Brăila vestea demisiei lui Mihai Tudose şi a plecării acestuia în partidul Pro România. Ştirea le-a fost dată în cadrul unei şedinţe convocate, ieri după-amiază, la sediul partidului, din municipiu.

“Am rămas surprins... Era port-drapelul organizaţiei noastre, am pierdut un om de mare valoare, cu care eu, personal, colaborez de 20 de ani. A ajutat foarte mult comuna noastră şi, în ceea ce mă priveşte, va avea tot timpul uşa deschisă la primărie”, ne-a spus Dumitru Panţuru, primarul comunei Movila Miresei. Întrebat dacă îl va urma pe Tudose la partidul lui Ponta, acesta ne-a spus că nu va face această mutare radicală deoarece nu i-ar permite statutul politic. “Nouă, ca primari, nu ne permite statutul. Dacă plecăm, ne pierdem funcţia”, ne-a spus Panţuru.

Şi primarul din Siliştea, Ilie Eftimie, s-a declarat surprins, chiar bulversat, de demisia lui Tudose, de care ne-a spus că va rămâne la fel de apropiat ca şi până acum. “Eu, primarul Eftimie, sunt alături de Mihai Tudose!”, ne-a declarat acesta. Apropierea rămâne, totuşi, mai mult spirituală, deoarece, la fel ca şi primarul din Movila Miresii, şi cel din Siliştea a evitat un răspuns tranşant atunci când a fost întrebat dacă îl va urma pe Tudose la partidul Pro România. “Să vedem ce se va discuta în continuare la nivel central. Voi decide în zilele următoare”, a punctat Ilie Eftimie.

 

Tudose şi începutul proiectului Pod peste Dunăre

Aşa cum se ştie, Mihai Tudose şi-a început cariera în politică în urmă cu 27 de ani în sânul PSD Brăila. Acesta a devenit deputat în anul 2000 şi ocupă un fotoliu în Cameră şi în prezent. Din 2004 a devenit preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor. În perioada 17 decembrie 2014 până în 17 noiembrie 2015 a ocupat fotoliul de ministru al Economiei (în Guvernul Victor Ponta 4), loc important pe care şi l-a reluat în 23 februarie 2017 până în 16 ianuarie 2018 (în Guvernul Sorin Grindeanu). A devenit ulterior al 66-lea prim-ministru al României, în perioada 29 iunie 2017 până în 16 ianuarie 2018. Tudose a deţinut în trecut funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Brăila, la care totuşi a renunţat în momentul în care a devenit ministru al Economiei. Mai târziu, în contextul scandalului cu Liviu Dragnea şi a taberei formate în interiorul partidului împotriva liderului PSD-ist, Tudose a primit girul colegilor brăileni de a le reprezenta interesele la Centru, în septembrie 2018, când a fost votat peşedinte al organizaţiei judeţene.

Fără îndoială, cea mai mare realizare a brăileanului în contextul în care a ocupat fotoliul de premier al României, este semnarea contractului pentru mega-proiectului de infrastructură Pod peste Dunăre, chiar înainte cu câteva ore de a-şi da demisia, iar Guvernarea să fie preluată de actualul premier, Viorica Dăncilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro