Aşa cum era de aşteptat, în an de criză economică şi financiară, iepuraşul de Paşti va fi unul sărac pentru mulţi dintre salariaţii brăileni. Adio prime, tichete cadou ori miel şi cozonac acordate de angajatorii cu dare de mână până anul trecut! Terorizaţi de perspectiva de a rămâne fără locuri de muncă, brăilenii, cel puţin cei angajaţi în sectorul privat, greu încercat de efectele crizei, au ajuns să se bucure că încă mai au unde să muncească. Din informaţiile prezentate de sindicatele importante din Brăila, reprezentanţii salariaţilor nu au renunţat totuşi la negocierile cu patronatul, în speranţa că totuşi se va întâmpla o minune. Astfel de discuţii sunt în derulare sau urmează să se poarte, de exemplu, la "Promex", la "Demopan", ori la firmele omului de afaceri Gheorghe Caruz. Declarativ, majoritatea patronilor spun că vor căuta resurse financiare dar nu pot înainta predicţii optimiste pe această temă. "Noi am vrea, dar să vedem dacă vor fi resurse şi cum ne vom descurca. Deocamdată nu s-a stabilit nimic", a explicat Caruz. La fel a spus şi administraţia grupului de firme gălăţean din care face parte şi "Demopan".
Mult mai tranşantă, conducerea SC "Braicar" a precizat că, de această dată, unitatea chiar nu are resurse financiare pentru a acorda prime, cu alte cuvinte salariaţii unităţii va trebui să se descurce cum pot cu cheltuielile de sezon. De asemenea, după cum au explicat surse din cadrul CEC Bank nici salariaţii instituţiei bancare nu vor primi o primă în acest an. În aceeaşi situaţie vor fi şi salariaţii din Port întrucât, odată cu reducerea activităţii din cauza crizei, compania "Hercules" şi-a anunţat salariaţii că nu există nici o şansă în ceea ce priveşte acordarea unei prime. "În fiecare an, compania a acordat prime. De această dată însă, din cauza crizei, s-a redus simţitor volumul de muncă, iar sindicatul şi salariaţii au înţeles situaţia grea prin care trecem", a explicat liderul salariaţilor portuari, Florin Custură. În mod evident, este de aşteptat ca Iepuraşul să-i ocolească şi pe salariaţii din sectorul imobiliare ori dealeri auto, sectoare greu încercate de criză. De altfel, scăderea vânzărilor a avut repercursiuni directe asupra lefurilor, cunoscut fiind faptul că pentru mulţi dintre aceşti salariaţi grosul veniturilor salariale venea din comisioanele aferente vânzărilor.
Şi conducerea "Marex", unul dintre cei mai mari producători de carne şi preparate din carne, a explicat că lipsa lichidităţilor băneşti pune societatea în imposibilitatea de a acorda prime de Paşti.
La funcţionarii publici situaţia este şi mai clară: potrivit reglementărilor privind planul anticriză, Guvernul a tăiat încă de la începutul anului primele de pe listă, la fel ca şi o serie de sporuri ori compensarea în bani a orelor suplimentare. Iar în contextul în care, cel puţin se mimează preocuparea de reducere drastică a chetuielilor sectorului bugetar, este puţin probabil ca funcţionarii să primească o "atenţie" de Paşti. De altfel, funcţionarii publici nu pot lua prin contract prime propriu-zise, însă, de obicei, şefii instituţiilor mai găseau o formulă prin care să le acorde ceva de Paşti salariaţilor, de obicei dând ori o parte din al 13-lea salariu, acolo unde era cazul, ori o parte din norma de îmbrăcăminte, iarăşi, acolo unde se putea. Mai trebuie menţionată aici încă o categorie de salariaţi ale căror prime atât de Paşti cât şi de Crăciun au fost introduse în salarii, aşa cum este cazul la SC "CET" ori la Petrom.
Există totuşi situaţii în care unii angajatori fac un efort financiar, constrânşi fiind de prevederile Contractelor Colective de Muncă pe Unitate, astfel încât să nu lase să treacă neobservat momentul. Este cazul Şantierului Naval "STX Ro Offshore" Brăila, sau SC "Laminorul" unde urmează să fie acordate prime brute în valoare de 470 lei, respectiv 406 lei. Nu vor mai fi cadouri din partea sindicatelor, iar navaliştii vor avea liber doar de prima şi a doua zi de Paşti. Şi pentru salariaţii de la cele două hypermarket-uri "Carrefour" există şanse ca Iepuraşul să nu-i ocolească, întrucât este sigură acordarea unei prime, chiar dacă nu se cunoaşte cuantumul acesteia.