Mergi la conţinutul principal
“Delfini” - un spectacol sensibil, emoționant, profund despre drama unei familii cu un copil autist

Adina Lazăr (regizor): “Vă invit să vedeți spectacolul în primul rând pentru a face un exercițiu de empatie”

Vineri, 29 septembrie, Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2023 aduce în fața publicului un spectacol sensibil, emoționant, profund: “Delfini”, o producție a Teatrului Municipal Baia Mare. Rescriere a regizoarei Adina Lazăr, inspirată din viața ei personală, “Delfini” prezintă drama unei familii cu un copil autist, situație care atrage după sine un întreg eșafod al luptei pentru a fi înțeles de către cei din jur. Spectacolul se numără printre cele 29 producții selecționate la cea de-a 33 ediție a Festivalului Național de Teatru, tema din acest an fiind “Laboratoarele sensibilului”. Mai multe detalii despre povestea “Delfini” am aflat chiar de la creatoarea acesteia, regizoarea Adina Lazăr.

 

- Primul lucru pe care îl aflăm despre spectacolul ”Delfini” este că ai rescris scenariul după ”Singurătatea Pietrelor” de Flavius Lucăcel, pornind de la o experiență personală. Ne poți oferi mai multe detalii?

- Am citit pentru prima dată textul lui Flavius în 2018 când am și avut o primă intenție de a-l monta la Teatrul Național din Cluj-Napoca, în forma lui inițială. Spectacolul nu s-a concretizat la momentul respectiv, dar textul mi-a rămas în minte. Ce m-a legat de acest text a fost personajul copilului (Sandy) care îmi amintea de fratele meu, diagnosticat cu o formă de autism non-verbală. În anul 2022, după ce am montat un prim spectacol, domnul director Radu Macrinici m-a invitat să mă alătur echipei Teatrului Municipal din Baia Mare. A fost, pentru mine, în contextul în care posturile de regizori din teatru sunt rarisime și arareori ocupate de regizoare tinere, un gest de mare încredere, care mi-a dat curajul și un mediu safe în care să îndrăznesc să abordez acest text, dar de această dată într-un mod personal. Am avut o discuție cu dramaturgul care mi-a permis să folosesc textul lui, «Singurătatea pietrelor», ca pretext, ca punct de plecare, pentru a scrie un scenariu care sa documenteze bucăți din copilăria mea. A fost, spun eu, un gest de mare generozitate din partea lui.

 

- ”Delfinii” este o poveste despre...?

- ... singurătate. E o poveste despre paradoxul care se petrece atunci când, într-un ecosistem, există un organism neconform. Elementul care face notă discordantă, (în cazul spectacolului «Delfini» vorbim despre o familie cu un copil autist) este izolat, indezirabil, dar în același timp naște curiozitate și mereu există un focus pe el. Pentru a sublinia această paradox am creat, împreună cu Mihai Vălu, scenograful spectacolului, un decor acvariu.

 

- Ce a fost cel mai greu și cel mai frumos în acest proiect?

- A fost spectacolul la care mi-a fost cel mai greu să repet deoarece a trebuit să  jonglez între emoții intense și luciditatea montării. Frumos a fost lucrul cu actorii. În general, acesta este procesul care îmi creează cea mai mare plăcere. Am lucrat cu Denisa Blag, Raul Hotcaș, Alexandra Vanci, Inna Andriuca, Eduard Bîndiu, Sanda Savolszky și Andrei Dinu, o echipă de actori generoși și empatici.

 

- Cât de important este ca teatrul să abordeze teme actuale, teme sensibile?

- Teatrul, prin definiție, este o oglindă a societății (a cetății). Fiecare spectacol are publicul lui și sensibilizează prin ceva, fie că vorbim de o comedie, o dramă sau o tragedie. Ca regizor care lucrează în zona teatrului social, evident că mi se pare important ca spectacolele să aibă un subiect care să fie relevante în comunitate.

 

- Dacă ai avea o baghetă magică cu care ai putea schimba un lucru la percepția societății asupra persoanelor cu tulburări de spectru autist, care ar fi acela?

- Îmi vine greu să mă gândesc la ceva anume. Cred că dacă aș avea o baghetă magică nu mi-aș pierde vremea să schimb «percepții», mai degrabă aș vindeca boala. Respingerea vine adesea din frică, așa că asta aș schimba... frica de necunoscut.

 

- În final, de ce ar trebui să vadă publicul din Brăila acest spectacol?

- În primul rând pentru a face un exercițiu de empatie. Aș vrea să spun că, poate, e un spectacol educativ, dar îmi vine greu să mă lansez în genul acesta de afirmații. Voi face din nou apel la echipa minunată cu care am lucrat și voi spune că pentru asta trebuie văzut acest spectacol. Pentru forța cu care reușesc acești actori să interpreteze rolurile pe care le-am făcut împreună.

(Interviu realizat de Lili NISTOR)

 

“Delfini”

Vineri, 29 septembrie, ora 18.00, Sala Mare

Distribuție: Raul Hotcaș - Copilul (Sandy), Denisa Blag (Sora), Alexandra Sabrina Vanci (Mama), Eduard Bîndiu/Andrei Dinu (Tatăl), Inna Andriuca - (Doctorița), Sanda Savolszky (Vecina)

Scenografia: Mihai Vălu

Light Design: Sandu Șimonca

Sound Design: Adrian Piciorea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro