Adin Boboc, subprefect PNL: ”Îndemnăm populaţia judeţului Brăila să se testeze pentru hepatitele virale B şi C” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Comunicat de presă

Adin Boboc, subprefect PNL: ”Îndemnăm populaţia judeţului Brăila să se testeze pentru hepatitele virale B şi C”

*  totodată, subprefectul liberal face apel la medicii de familie din Brăila să se afilieze proiectului LIVE(RO)2-EST, pentru că ei constituie baza acestei campanii de informare, educare şi conştientizare în rândul populaţiei * ”Programele de screening şi tratament trebuie să ajungă în comunităţile marginalizate şi vulnerabile prin implementarea unor campanii de informare şi testare în mediul rural”, punctează Boboc

 

 

Ieri, am primit un comunicat de presă referitor la o acțiune foarte importantă pentru sănătatea populației, semnat de Adin Boboc, subprefect PNL. Îl redăm integral:

”Am participat astăzi (ieri-n.n)  la Campania de informare, educare şi conştientizare LIVE(RO)2 - EST, care îşi propune prevenirea, depistarea şi tratarea pacienţilor depistaţi cu virusul hepatitei B şi C în localităţile din judeţul Brăila.

Salut iniţiativa Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Grigore T Popa” din Iaşi, alături de Asociaţia Română Anti-Sida şi Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sfântul Spiridon” din Iaşi de a alege ca popas Brăila în cadrul acestei importante campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor generate de bolile hepatice.

Acest ambiţios proiect are ca obiectiv furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu boli hepatice cronice, secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B şi C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii semnalează faptul că România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile hepatice cronice, o situaţie extrem de îngrijrătoare, mai ales că vârsta pacienţilor depistaţi în faze terminale a scăzut către 40-50 de ani. Spitalele sunt pline de pacienţi cu boli hepatice cronice, iar listele pentru transplant hepatic sunt depăşite mult de posibilităţi.

Este important de ştiut că simptomele hepatice sunt “silenţioase”, ceea ce face ca bolile hepatice să fie descoperite mult prea târziu pentru a fi tratate. Proiectul LIVE(RO)2 - EST îşi propune să facă o schimbare în viaţa pacienţilor care habar nu au în acest moment că sunt infectaţi cu virusul hepatitei B sau C.

În faţa acestei oportunităţi, îndemnăm populaţia judeţului Brăila să se testeze pentru hepatitele virale B şi C. De asemenea, fac apel la medicii de familie din Brăila să se afilieze proiectului LIVE(RO)2-EST, pentru că ei constituie baza acestei campanii de informare, educare şi conştientizare în rândul populaţiei.

Este imperios necesar ca programele de screening şi tratament în hepatitele virale să fie accelerate, iar în acest proces este nevoie de implicarea concretă a asociaţiilor profesionale, autorităţilor, asociaţiilor de pacienţi, ONG-uri, societăţii civile, a tuturor actorilor şi decidenţilor, care prin acţiunile lor pot reduce numărul foarte mare de decese cauzate de bolile hepatice.

Programele de screening şi tratament trebuie să ajungă în comunităţile marginalizate şi vulnerabile prin implementarea unor campanii de informare şi testare în mediul rural, în zone greu accesibile, unde populaţia trăieşte la limita sărăciei, unde există grupuri etnice, persoane neasigurate, fără adăpost sau cu dependenţe care le pun viaţa în pericol.

Consider că este absolut necesară asigurarea accesului nediscriminativ, universal şi simplificat la programele de prevenţie şi tratament în acord cu strategia naţională care consideră bolile transmisibile o prioritate de sănătate publică”.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro