• subprefectul PNL îl critică pe vicepreședintele social-democrat al CJ, afirmând că acesta din urmă “a uitat că în 2009, pe vremea când era viceprimar la Ianca, a susținut transformarea orașului în groapa de gunoi a județului Brăila”
Într-un comunicat trimis presei, subprefectul Adin Boboc, candidat al PNL la funcția de primar al orașului Ianca, îl ironizează pe pesedistul Ionel Epureanu, actual vicepreședinte al Consiliului Județean: “L-a luat grija de Ianca și își arată, pe rețelele de socializare, compasiunea față de localnici în calitate de "cetățean al orașului Ianca", dar a uitat că, în 2009, pe vremea când era viceprimar PSD, a susținut transformarea orașului Ianca în groapa de gunoi a județului Brăila. Dacă a uitat acel moment de glorie, i-l reamintesc eu: în ședința Consiliului Local Ianca din 29.10.2009, Epureanu Ionel, în calitate de viceprimar, a avut o intervenție decisivă pentru votarea proiectului care viza înființarea la Ianca, pe o suprafață de aproape 8 hectare, a unui depozit de gunoi, pe care urma să fie cărată, timp de 10 ani, toată mizeria din județul Brăila (SMID)”, afirmă Boboc.
Sursa citată continuă: “Epureanu Ionel a declarat-mințit, în plină ședință de CL la vremea respectivă, că aprobarea proiectului privind trecerea în administrarea Consiliului Județean Brăila a terenului în suprafață de 77.500 mp, pe care se va amenaja depozitul ecologic, va fi în beneficiul locuitorilor din Ianca, prin faptul că prețul la gunoi va scădea cu 30%. "La ora actuală o treime din tariful de operare o reprezintă transportul și, odată cu realizarea acestui depozit ecologic, va scădea și tariful, concomitent cu crearea unei surse noi de venit la bugetul local" – este declarația viceprimarului Epureanu, conform procesului-verbal al ședinței CL din 29.10.2009 (foto).
Realitatea a demonstrat că Epureanu Ionel a mințit public și că totul a fost o demagogie ieftină, deoarece în Ianca prețul la gunoi nu doar că nu a scăzut, ci a devenit, în bătaie de joc, cel mai mare din județul Brăila! Minciunile fostului viceprimar Epureanu au fost susținute de primarul zero Chiriță Fănel și de consilierii locali ai PSD la acea vreme, unii dintre ei pe funcție și astăzi – Dragomir Liviu și Lupu Florea, precum și de traseiștii politici preocupați doar de interesul lor personal Stănculescu Radian și actualul viceprimar Mircescu Mircea”.
Adin Boboc consideră că Epureanu a plecat apoi “liniștit” vicepreședinte al CJ Brăila.
„Minciuna lăsată în urmă de Epureanu are însă urmări grave, cele 8 hectare de teren, pe care este amplasată groapa de gunoi, urmând să fie blocate pentru următorii 30-40 de ani, conform celor spuse de specialiștii CJ. Potrivit proiectului, depozitul ecologic înseamnă practic formarea a trei dealuri imense de gunoaie, cu o înălțime de 8 metri, între Ianca și Șuțești.
În 2009, administrația PSD a rupt cele 8 hectare din suprafața UAT Ianca și le-a trecut în ADMINISTRAREA CJ Brăila, fără consultarea publică a localnicilor în legătură cu această "investiție", motivând că nu a fost nimeni interesat de acest subiect. Aleșii PSD au încercat și anul acesta să treacă peste consultarea publică a locuitorilor din Ianca și să vină, în ședința CL din 27.07.2023, cu un proiect de hotărâre care vizează trecerea terenului respectiv, precum și a drumului de acces în PROPRIETATEA CJ Brăila, pentru a fi siguri că groapa de gunoi rămâne pe veci la Ianca. Proiectul nu a trecut datorită votului negativ dat de consilierii PNL, singurii care țin cu interesul locuitorilor din Ianca și care nu au acceptat ca, după doar 5 luni de activitate a operatorului unic, să vii și să spui că groapa are tehnologie veche și că trebuie îmbunătățită. Pentru adoptarea unui astfel de proiect ar fi fost nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor”, continuă subprefectul PNL. În final, Boboc susține că groapa de gunoi aduce comunității din Ianca numeroase deservicii: “mizerie, miros îngrozitor, mii de păsări dăunătoare agriculturii, șobolani și bomboana de pe colivă - cea mai mare taxă pe gunoi din tot județul!”.