Mergi la conţinutul principal

Adeverintele pentru chiul, in atentia DNA

Fenomenul eliberarii adeverintelor medicale pentru motivarea absentelor, in schimbul unor sume de bani, va ajunge in atentia procurorilor anticoruptie. In urma articolului "Am dat spaga 5 lei si am primit scutire medicala", publicat in editia de ieri a cotidianului nostru, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor s-au sesizat din oficiu si urmeaza sa decline competenta catre Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati. Daca politistii au intrat imediat in actiune, alte autoritati au avut reactii mai mult la nivel declarativ. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Braila a plasat in "curtea" Colegiului Medicilor orice responsabilitate fata de acest caz. "Este vorba despre unitati private, care pot sa ceara tarife pentru orice adeverinta. Se incadreaza in activitatea privata, unde orice adeverinta este contracost. Daca acea adeverinta este reala, aici este o problema care tine de Colegiul Medicilor. Directia de Sanatate Publica s-ar fi sesizat si ar fi anuntat Politia, in cazuri asa cum au mai fost anul trecut si pe care le-ati mentionat in articol, in care s-au descoperit parafe false, ale unor medici care nici nu exista in Braila. Dar asemenea cazuri nu am mai semnalat in ultima perioada", a declarat Delia Rasnoveanu, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Braila.

Colegiul Medicilor se autosesizeaza

Colegiul Medicilor se va putea autosesiza in urma articolului din presa, a declarat presedintele Florin Ioan, care a solicitat date concrete in acest caz, pentru demararea unei anchete. "Din articol am desprins trei mari probleme: una care tine de Colegiul Medicilor, una care tine de justitie si una care tine de educatie. In ceea ce priveste competenta Colegiului Medicilor, noi maine avem sedinta de consiliu, iar acesta are dreptul sa se autosesizeze in baza acestui articol. Vom deschide dosar de cercetare, iar in urma clara a dovezilor, o sa vedem motivul pentru care a fost data adeverinta retroactiv cu atata timp in urma, motivele pentru care nu vi s-a eliberat chitanta. Dupa ce facem aceste cercetari, noi le vom inainta, eventual daca vom considera ca este abatere de la codul deontologic, la comisia de disciplina si comisia de disciplina va dispune o sanctiune conform codului deontologic si a Legii 95/ 2006. Pedeapsa o stabileste comisia de disciplina, nu Colegiul Medicilor", a precizat dr. Florin Ioan. Presedintele Colegiului Medicilor Braila a dezaprobat gestul colegului sau, dar a tinut sa remarce faptul ca majoritatea medicilor isi exercita profesia corect. "Mie mi se parte o grosolanie pentru ca a eliberat o adeverinta falsa unui copil. Asta nu poate fi calificat. Se descalifica prin atitudinea lui, isi pierde el credibilitatea. Si sunt medici care muncesc si nu stiu de ce se complac in asemenea actiuni. Majoritatea medicilor isi fac insa corect meseria. Problema este cand se dau scutiri nejustificate. Imi pare rau ca un coleg de-al meu s-a injosit sa elibereze o adeverinta contra unei sume de bani fara a elibera chitanta", a punctat dr. Florin Ioan. Pe linie disciplinara insa, presedintele Colegiului Medicilor a tinut sa sublinieze ca o eventuala sanctiune in acest caz nu va fi data publicitatii nici dupa finalizarea anchetei, invocand motive legale. "Referitor la cazul respectiv, vom analiza, vom vedea. Sigur, nu mi se pare o abatere mare, sa nu va inchipuiti ca o sa-i ridicam dreptul de a profesa. Nici vorba! Adica nu cred ca va decide comisia asa ceva. Pentru asta trebuie sa faci abateri grave, care ajung pana la urma in procuratura", a declarat dr. Florin Ioan.

CASETA

"Trebuie stopat acest fenomen al scutirilor false"

Inspectorul scolar general, Iulian Danielescu, este de parere ca dirigintii ar trebuie sa fie mult mai atenti atunci cand au in mana o adeverinta medicala. "In primul rand, dirigintii care verifica adeverintele medicale trebuie sa controleze aceste adeverinte cu mai mare responsabilitate, sa aiba viza medicului scolii si in situatii de modificari facute pe ele sa instiinteze directorul scolii pentru a lua masurile necesare. Iarasi, ca diriginti, ei nu au cum sa comenteze sau sa nu ia in considerare o scutire medicala care este corecta si vizata de medicul scolii. Deci, ar trebui studiate cazurile, iar pe acest traseu, vazut cine le elibereaza incorect. Daca elevii falsifica scutirile ei pot fi trasi la raspundere pentru falsificarea de documente oficiale. De la inceputul anului scolar nu am fost anuntati de situatii de acest gen, adeverinte falsificate de elevi sau primite in mod gratuit de la doctori . Dintotdeauna directorii sunt obligati sa instruiasca dirigintii, sa supravegheze numarul de absente atat motivate cat si nemotivate. Evident ca pentru elevii care au multe absente, directorii urmaresc situatia lor, ce scutiri au avut si, desigur, noi o sa insistam pentru directori sa verifice cu mai mare atentie scutirile aduse. Trebuie stopat acest fenomen al scutirilor false", considera inspectorul scolar general. (Madalina GROSU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro