Adeverințele ”minune” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Important pentru recalcularea pensiilor

Adeverințele ”minune”

• 1 septembrie 2024 este o dată importantă pentru pensionari • recalcularea pensiilor se va face prin valorificarea din adeverințele prezentate de beneficiari a veniturilor/sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare brute, realizate anterior datei de 01.04.2001, explică Adrian Marius Rîndunică (foto), directorul Casei Județene de Pensii Brăila • mai multe detalii, precum și cum ar trebui să arate adeverințele în textul de mai jos

 

Nu este bătrân din țara asta care să nu stea lipit de posturile TV care o ”lălăie” de ani de zile cu creșterea pensiilor. De această dată chiar este justificat interesul mare pentru Legea nr.360/2023 ce va intra în vigoare de la 1 septembrie și – după cum promit guvernanții – va face fericiți mulți pensionari urmare a recalculărilor. ”Legea  prevede că în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, pensiile stabilite conform legislației anterioare și care au fost recalculate prin noua formulă prevăzută de noua lege vor fi recalculate din oficiu, prin valorificarea din adeverințele prezentate de beneficiari a veniturilor/sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare brute, realizate anterior datei de 01.04.2001 care nu au fost valorificate la stabilirea inițială a pensiilor asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat ”, ne-a declarat Adrian Marius Rîndunică, directorul Casei Județene de Pensii Brăila, singurul în măsură să ofere lămuriri corecte și nu după ureche. Cu alte cuvinte, pensionarii sunt cei de la care se așteaptă adeverințele ”minune”, care stau la baza recalculărilor.

În acest context, directorul Rîndunică vine cu precizări: ”Sunt avute în vedere următoarele documente:

- adeverințe eliberate conform Ordinului ministrului muncii și protecției sociale nr.487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor până la data de 01.09.2023, intrat în vigoare la data de 18.06.2021;

- adeverințe emise anterior Ordinului nr.487/2021, cu condiția să îndeplinească condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin dar care trebuie să aibă mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat”.

Sursa citată subliniază că potrivit Legii nr.360/2023, drepturile astfel recalculate se acordă de la data de 01.09.2024.  Altfel spus, pensia recalculată intră în plată chiar de la 1 septembrie 2024.

”Conform prevederilor Legii nr.360/2023, cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii (01.09.2024), vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform prevederilor legale”, a adăugat directorul CJP Brăila. Așadar, toți cei care au beneficiat de diferite venituri nepermanente de-a lungul anilor de vechime în câmpul muncii, pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale de stat vor depune cereri de valorificare însoțite musai de adeverințe conform legii.

”În conformitate cu prevederile art. 144 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la data intrării în vigoare a acestei legi, adică la 01.09.2024, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul noii legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154 din noua lege”, a mai spus Adrian Rîndunică. Precizăm că în anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzută pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majorează cu 13,8% şi este de 2.032 de lei.

Conform legii, numărul total de puncte realizat de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia şi a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

”În cazul în care în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta. În cazul în care în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”, a explicat Rîndunică.

Sursa citată a mai adăugat că prin noua lege a pensiilor se urmărește ajustarea pensiilor mici. Astfel, de exemplu, persoanele cu o perioadă contributivă de 35 de ani pe salariul minim, care are în plată indemnizația socială minimă, va încasa o pensie de aproximativ 1.900 lei”, a declarat directorul CJP Brăila.

Adeverințele eliberate conform Ordinului ministrului muncii și protecției sociale nr.487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor până la data de 01.09.2023, intrat în vigoare la data de 18.06.2021, trebuie să fie întocmite cu respectarea modelului din Anexa la Ordinul mai sus menționat pe care îl atașăm.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro