* pentru că Imprimeria Națională a rămas fără materialul brut necesar tipăririi cardurilor de sănătate, acum se emit adeverințe, care produc însă aceleași efecte * documentul poate fi solicitat doar de către asigurați, la CJAS-urile de care aparțin, în cazul în care aceștia călătoresc în afara țării și doresc să beneficieze de asistență medicală gratuită * cardul european se emite doar în baza unei cereri, în termen de 7 zile de înregistrarea în sistem * dacă sunt situații excepționale, de urgență, puteți solicita CJAS-ului de care aparțineți, un certificat provizoriu, care se va elibera în termen de 24 de ore * certificatul provizoriu de înlocuire conferă asiguratului aceleași drepturi și va fi valabil până când posesorului îi expiră calitatea de asigurat
Dacă sunteți pe picior de plecare în afara țării și urmează să vă petreceți mai mult timp peste hotare, fie pentru studii, fie în interes de serviciu, trebuie să știți că puteți beneficia, gratuit, de asistență medicală dacă aveți cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acest serviciu, cunoscut mai mult în rândul studenților români admiși la universități străine, este valabil încă din 2007 și se adresează tuturor persoanelor asigurate de pe teritoriul României în timpul șederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spațiul Economic European sau Confederației Elvețiene. Șederea temporară înseamnă deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spațiului Economic European/Confederația Elvețiană pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de până la 6 luni.
Așadar, dacă intenționați să intrați în posesia unui astfel de card, e bine să știți că se eliberează doar la cerere. Asiguratul va depune în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, o cerere și în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic național se va emite acest document. În cazul în care circumstanțe excepționale împiedică eliberarea cardului european sau dacă există situații de urgență care ar face necesară eliberarea cardului în mai puțin de 7 zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP).
Pentru asigurat, costul cardului european este zero. La fel și în cazul certificatului provizoriu, cheltuielile fiind suportate din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Perioada de valabilitate a cardului este de 2 ani de la data emiterii, dar își produce efectele doar atât timp cât beneficiarul lui mai are calitatea de asigurat.
Care sunt serviciile medicale pe care le acoperă CEASS?
Asiguratul care are CEASS beneficiază de serviciile medicale devenite necesare în timpul șederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene, în aceleași condiții ca și asigurații din țara în care s-a deplasat. Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleași servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din țara în care ne sunt acordate aceste servicii.
În cazul în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene în scopul obținerii unui tratament medical planificat, cardul european nu va suporta costurile acestor servicii! CEASS acoperă numai serviciile medicale obținute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din țara respectivă. În cazul asiguraților din România care, spre exemplu, au devenit studenți în afara țării, ei devin asigurații țării respective sau ai UE. ”Asigurații români care devin studenții statelor membre UE devin asigurații statelor membre UE. Statele membre UE vor emite aceste carduri și formulare europene. De exemplu, anul universitar la noi se încheie la 30.09.2021. Asta înseamnă că studenții până atunci mai sunt asigurați în România. Până la această dată, în baza unei cereri, ei pot primi cardul european din țara noastră. Acest document își va mai produce efectele până în ultima zi de asigurat. După, nu mai este valid. Dacă au o urgență, ei pot solicita un certificat provizoriu pe perioada cât ei mai sunt asigurații noștri”, a declarat Ionela Fecioru, purtătorul de cuvânt al CJAS Brăila.
Titularii cardului european emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European sau Confederația Elvețiană în perioada de valabilitate a cardului, beneficiază de servicii medicale în România în aceleași condiții ca și persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din țara noastră. Furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligația de a acorda asistență medicală necesară, urmând a evidenția și raporta distinct caselor de asigurări sociale de sănătate serviciile medicale acordate pentru aceste categorii de persoane.
Certificat provizoriu, dacă nu mai avem CEASS-ul
Potrivit informațiilor publicate de CNAS, în cazul în care asiguratul se află deja pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene și, din diferite motive, nu se mai află în posesia CEASS (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situație similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis cardul (prin poștă, fax, email) și să solicite certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menționată în termen de 24 ore. Certificatul provizoriu de înlocuire (CIP) conferă asiguratului aceleași drepturi ca cele ale CEASS.
Așadar, dacă aveți calitatea de asigurat în România, fie că sunteți student sau nu, și doriți să vă plimbați, din diverse motive, în afara țării, puteți solicita acest card european pentru a beneficia, gratuit, de asistență medicală în afara țării. Din motive tehnice însă, în acest moment, în România, în loc de carduri se emit adeverințe, potrivit CJAS Brăila. Asta pentru că Imprimeria Națională nu mai are plasticul pentru tipărirea cardurilor.