Rezultate de exceptie la olimpiadele internationale
A crescut intr-o familie de dascali si acest lucru si-a pus amprenta pe educatia si principiile de viata pe care le are acum. Si-a dorit sa fie cadru didactic si daca ar fi sa o ia de la capat, ar face acelasi lucru. Este pasionata de performanta si a facut arta din meseria de cadru didactic, elevii pasionati de geografie obtinind premii la nivel national dar si pe plan mondial. Este povestea Stelutei Dan, profesor de geografie la Colegiul National "Gheorghe Munteanu Murgoci", ai carei elevi au obtinut rezultate de exceptie la olimpiadele de geografie si la examenele nationale. "Meseria de dascal este cu totul si cu totul altceva. In cazul meu a fost vorba despre pasiune completata cu foarte multa munca, daruire, renuntari in ceea ce priveste viata personala pentru perfectionare profesionala si pentru pregatirea elevilor. Atunci cind intri la clasa, trebuie sa uiti de problemele personale, de salariu. Partea materiala nu a fost un obiectiv pentru mine", ne-a declarat Steluta Dan.
Ne-a povestit ca primele rezultate la olimpiada le-a obtinut la Liceul cu Program Sportiv. Steluta Dan spune ca e o sansa ca profesor sa ai elevi extrem de inteligenti si ne explica modul in care a reusit sa comunice cu olimpicii. "Rezultatele pe plan international inseamna ani de munca. L-am avut ca elev pe Narcis Serban. Era in lotul olimpicilor inca din clasa a VIII- a. Am inceput pregatirea in clasa a IX- a. Comunicam foarte bine cu el ca elev. Predam notiunile noi si imi dadeam seama din priviri daca e suficient, daca e bine. A devenit pasionat de geografie si pot spune ca am avut colaborarea perfecta. In anul 2000 a reusit sa obtina mentiune speciala la Olimpiada Internationala de Geografie desfasurata laToronto, in Canada. In anul 2001 a obtinut premiul I la Olimpiada Internationala din Africa de Sud. Toti membrii comisiei au spus ca este un elev de exceptie. Nu pot sa descriu in cuvinte bucuria pe care am trait-o cind am fost sunata de la Cape town sa mi se spuna faptul ca Narcis Serban a obtinut locul I. Era un elev complet la geografie. Am mers pe ideea de a nu transforma copilul intr-o enciclopedie ci de a-l incuraja in a face interpretari geografice si aplicatii", a precizat prof. Steluta Dan. Are unul dintre cele mai moderne cabinete din tara. Primii bani pentru amenajarea acestuia au venit ca recompensa din partea ministerului de resort pentru rezultatele spectaculoase obtinute la olimpiadele internationale. A fost vorba de 70 de milioane lei vechi. Ulterior, au fost achizitionate diferite materiale didactice, cabinetul fiind dotat acum cu videoproiector, laptop, biblioteca de geografie. Elevii lucreaza pe echipe sau individual iar bancile sint asezate in functie de tema lectiei. In cei 27 de ani de activitate, prof Steluta Dan nu a avut probleme de disciplina cu elevii. Chiar daca generatiile s-au schimbat si copiii sint mult mai ageri, au acces la foarte multe informatii, profesorii trebuie sa se puna la curent cu noutatile astfel incit sa stie sa raspunda intrebarilor elevilor. "Nu exista copil cu care sa nu te poti intelege. Elevii sint foarte isteti, au foarte multe intrebari atit despre geografie cit si despre societate, in general, vin cu reviste, cu carti, cu notite. Parintii sint foarte ocupati cu serviciul si atunci profesorii sint cei care trebuie sa aiba rabdare si daruire si sa raspunda intrebarilor firesti ale copiilor", ne-a declarat prof. Steluta Dan. A participat la zeci de simpozioane si conferinte, este autoare de culegeri de teste pentru concursurile de geografie si pentru bacalaureat si a scris Geografia Judetului Braila. In prezent, pregateste lucrarea de doctorat cu tema "Rolul comunicarii didactice - premisa esentiala pentru promovarea succesului scolar in stiintele geografice".
42 de premii intr-un singur an
Prof. Daniela Tilinca este pasionata de volei de performanta si de matematica si considera ca fara pasiune nu se poate realiza nimic. Elevii pregatiti la clasele de la Scoala cu clasele I - VIII "Fanus Neagu" au obtinut anul trecut nu mai putin de 42 de premii la concursurile de matematica. "A fost un an de virf, am fost foarte bucuroasa pentru copii. Matematica e o pasiune. E greu pentru un elev sa lase calculatorul si orele de joaca pentru a face exercitii la matematica dar unii dintre ei indragesc atit de mult acest obiect incit au putut face performanta. Spiritul competitiei mi-a fost cultivat inca de cind faceam sport. Le transmit acest lucru si copiilor. Cel mai mult imi place sa le sadesc pasiunea pentru matematica. Fac pregatire diferentiata, pentru olimpici si pentru toata clasa pentru testele nationale. Iubesc foarte mult copiii. Si ei sint foarte bucurosi si isi doresc obtinerea cit mai multor rezultate. Elevii din generatiile de astazi sint extrem de isteti si noi trebuie sa avem rabdarea sa-i intelegem. Trebuie sa-i tratam cu respect. Am avut si clase mai slabe dar m-am chinuit cu fise, cu exercitii si au obtinut rezultate bune", ne-a declarat prof. Daniela Tilinca. A ajuns la performanta ca dintr-o clasa de 28 de elevi, 6 sa obtina note de 10 si 22 au obtinut note de peste 9. Printre copiii care s-au remarcat atit la nivel judetean cit si national se numara: Oana Triscas, Alexandra Nicolae, Dana Ilie, Maria Prisecaru, Paula Vlad, Matei Vlad, Ana Damian, Gheorghe Mihoc. Elevii o apreciaza pentru ca mai si glumeste, ii invata tainele matematicii si nu este un cadru didactic infumurat sau plictisitor.
Elevi braileni la Harvard
Prof. Maria Neicu de la Scoala cu cl I - VIII "Mihai Eminescu" a spus ca si-a dorit sa fie cadru didactic inca din adolescenta. "Mi-am dorit sa lucrez cu copii de virsta mica. Profesorul de fizica din liceu m-a ajutat sa descopar posibilitatile in domeniul stiintelor exacte. In Braila am venit in 1990 deoarece m-am casatorit iar sotul meu este brailean. La Scoala cu cl I - VIII “Mihai Eminescu” am gasit un colectiv de exceptie, standarde inalte, ceea ce a insemnat un lucru deosebit pentru afirmarea profesionala. Consider ca in fiecare copil exista un potential imens dar il poate descoperi numai cadrul didactic care are rabdare sa inteleaga elevii. Am fost pasionata de ideea de performanta toti elevii pe care i-am indrumat sint absolventi ai facultatilor de prestigiu din tara si din strainatate. Drumul l-a deschis Stefan Ichim pe care am avut privilegiul sa-l am elev. Este absolvent al Facultatii de fizica din cadrul Universitatii Harvard. Cind a revenit in tara a fost o mare bucurie cind mi-a inminat un exemplar din lucrarea sa de licenta, dedicata parintilor si profesoarei de fizica din gimnaziu", ne-a declarat prof. Maria Neicu. Printre cei care s-au remarcat la concursurile judetene si natioanale de fizica se numara: Raluca Osanu, Alexandru Craciun, Vlad Taralunga, Eliza Lungu, Luca Bogdan, Bogdan Huiu, Mihai Sandulescu, Alexandra Spiridon, Adrian Nistor, Claudiu Dragulin.
Actualmente director al scolii, Maria Neicu este de parere ca profesorii trebuie sa-si imbunatateasca mereu metodele de predare astfel incit sa capteze atentia elevilor. "Lectiile la clasa trebuie bine documentate, atmosfera trebuie sa fie destinsa dar si exigenta. Generatiile evolueaza dar si cadrele didactice trebuie sa se perfectioneze. Modul meu de a preda o tema la fizica se schimba an de an. Copiii ne surprind prin abordari noi iar cadrele didactice trebuie sa dea dovada de flexibilitate, sa abordeze temele din perspective mereu innoite care sa excluda rutina", a precizat Maria Neicu.
Directorul Scolii cu cl I - VIII "Mihai Eminescu" e de parere succesul nu trebuie sa fie un scop in sine. Acesta trebuie completat cu o munca bine facuta. Considera ca activitatile extrascolare realizate in cadrul proiectelor sint binevenite pentru copii. Acesta este motivul pentru care, in urma unei burse obtinute in Franta referitoare la sistemele educative europene, a initiat proiecte educative in care a incurajat schimbul de experienta cu tari europene. Acestea au fost realizate in cadrul proiectului Comenius I. Prof. Maria Neicu e de parere ca un cadru didactic pasionat poate deveni un magician la clasa, copiii fiind usor de modelat.