Mergi la conţinutul principal

Adevărul despre Statuia Libertăţii

Statuia Libertăţii din New York ar fi inspirată dintr-o ţărancă egipteană - cel puţin aşa afirmă Institutul Smithsonian, care administrează numeroase muzee din Washington. El îşi sprijină afirmaţia pe mai multe lucrări care sugerează că autorul ei s-a inspirat din silueta unei femei arabe, relatează agerpres.ro.
Arhitectul imensei statui, francezul Frédéric-Auguste Bartholdi, care a fost în Egipt în 1855-1856, a dezvoltat „o pasiune pentru monumentele publice de dimensiuni mari şi structurile de coloşi", arată responsabili ai Parcurilor naţionale din Statele Unite, sub protecţia cărora se află Statuia Libertăţii pe insula Liberty Island (sud de Manhattan, New York).

Libertatea luminând lumea

În 1869, când guvernul egiptean a lansat o licitaţie pentru construirea unui far la capătul canalului Suez, Bartholdi a propus ridicarea unei statui reprezentând o femeie cu un veşmânt larg, purtând o făclie, care să întruchipeze „Egiptul care aduce lumină Asiei". Pentru acel monument el s-a inspirat din coloşii egipteni şi din silueta „unei ţărănci cu văl", afirmă Barry Moreno, autor al mai multor lucrări despre statuie, citat de site-ul SmartNews al Institutului Smithsonian. Moreno prezintă şi o fotografie în sprijinul afirmaţiilor sale.
Statuia de la canalul Suez ar fi avut 26 de metri înălţime, pe un soclu de 14,5 metri. Bartholdi ar fi realizat „o serie de desene în care statuia propusă începe ca o ţărancă arabă şi evoluează progresiv în divinitate colosală", arată Edward Berenson, autorul cărţii „Statue of Liberty: A Translatlantic Story" (2012). Smithsonian. După ce proiectul i-a fost refuzat pentru canalul Suez, Bartholdi a reluat silueta acelei femei pentru a concepe în 1870 Statuia Libertăţii, cadou al Franţei pentru Statele Unite. Ea a fost inaugurată în 1886, întruchipând „libertatea luminând lumea".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro