Adevărul despre bazinul fără apă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Înotul brăilean, ca peştele pe uscat

Adevărul despre bazinul fără apă

• nici acum bazinul acoperit n-a fost umplut, iar sportivii de la LPS se antrenează doar în sala de forţă • deja unii dintre antrenorii de la clasele de înot au renunţat, ori se gândesc serios să renunţe, la competiţiile naţionale • „Noi nu mergem la o competiţie doar să bifăm un eveniment, ci pentru a ne lupta pentru medalii”, spune Anilena Anton, directorul LPS Brăila • Primăria Brăila a obţinut acordul ministrului Elisabeta Lipă să preia administrarea bazinului acoperit • transferul este destul de anevoios şi nu se poate face mai devreme de luna ianuarie 2017 • până atunci, rămâne ca Ministerul Sportului să trimită banii necesari umplerii bazinului şi funcţionării acestuia   

 

Înotul brăilean traversează o perioadă de coşmar plină de incertitudini. Bazinul Liceului cu Program Sportiv este în continuare gol, înotătorii se antrenează pe uscat şi deja este sub un mare semn de întrebare participarea lotului brăilean la o competiţie sportivă naţională, programată la jumătatea lunii noiembrie. Există însă şi o undă de speranţă: bazinul ar urma să fie preluat cu „arme şi muniţii” de către Primăria Brăila, însă în cea mai optimistă variantă transferul s-ar putea face undeva prin ianuarie anul viitor. Până atunci, toate privirile se îndreaptă către Ministerul Sportului de la care se aşteaptă asigurarea banilor necesari funcţionării. Din păcate însă, Ministerul n-a trimis deocamdată nici un leuţ celor de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila. Surse din cadrul instituţiei ne-au asigurat însă că, până la finele săptmămânii, ar urma să vină totuşi o parte din bani. Ca idee, bazinul înseamnă o cheltuială medie lunară de circa 13.500 de euro, evident ceva mai mare pe timpul sezonului rece, când apa din bazin şi clădirea care-l adăposteşte trebuie încălzite. În varianta cea mai pesimistă, până când bazinul ajunge la Primăria Brăila, Liceul cu Program Sportiv ar fi nevoit să închirieze ore de bazin în altă locaţie. Şi nici nu prea are de unde să aleagă deoarece singura opţiune locală ar fi bazinul celor de la RaAy. Chiar şi aşa, nu toţi elevii de la secţia înot ar avea loc acolo, întâietatea fiind acordată sportivilor de performanţă.

 

Antrenorii de la clasele de înot au renunţat la o serie de competiţii sportive

Cotidianul Obiectiv a semnalat încă de la finele lunii august situaţia cel puţin ciudată privind bazinul acoperit în care s-au format campioanele olimpice, Diana Mocanu şi Camelia Potec, şi atrăgea atenţia supra faptului că noul an şcolar bătea la uşă, iar bazinul era gol. Aproape două luni au trecut de atunci şi nimic nu s-a schimbat, în sensul că deşi a început şcoala, o căldare de apă n-a fost vărsată acolo. Pare hilar, dar s-a ajuns la situaţia în care elevii prinşi în schema de şcolarizare pentru anul în curs se antrenează exclusiv în sala de forţă. N-au mai prins de la începutul şcolii nici o oră de pregătire în baza sportivă acoperită. Îngrijorată, conducerea LPS Brăila a apelat la ajutorul Primăriei: „Săptămâna trecută, mai precis, joi, 13 octombrie, am trimis o adresă către Primăria Brăila prin care am solicitat sprijin în închirierea unei locaţii în municipiul Brăila pentru desfăşurarea orelor de înot în bazin acoperit conform planului de şcolarizare aprobat de MEC pentru anul şcolar 2016 – 2017. Aşteptăm răspunsul autorităţii locale pentru rezolvarea acestei situaţii nefericite care s-a creat în urma transferării bazinului acoperit din curtea LPS în ograda DJTS Brăila, instituţia descentralizată a Ministerului Tineretului şi Sportului. Am făcut acest demers deoarece părinţii copiilor şi-au exprimat îngrijorarea şi, în acelaşi timp, indignarea privind întârzierea luării unei decizii de folosire a bazinului. La acest moment, la LPS orele de înot se defăşoară pe uscat şi pentru că elevii n-au intrat deloc în apă, profesorul Tudorel Smeu a renunţat la o competiţie programată, luna viitoare, la Hunedoara, Campionatul Naţional de înot în bazin scurt. Probabil că şi ceilalţi antrenori vor renunţa să participe la competiţiile oficiale din noul calendar naţional deoarece noi nu mergem la o competiţie doar să bifăm un eveniment, ci pentru a ne lupta pentru medalii”, ne-a declarat Anilena Anton, directorul LPS Brăila.

De asemenea, sursa citată a explicat că în urma vizitei pe care efectuat-o direct la Bucureşti, la ministrul Elisabeta Lipă, împreună cu reprezentanţii administraţiei locale, li s-au dat două variante de lucru. Prima ar fi ca LPS să devină instituţie de utilitate publică, statut care presupune un parcurs birocratic destul de stufos. A doua variantă ar fi aceea ca LPS să închirieze baza sportivă de la DJTS în administrarea căreia se află, din această vară. „La început a fost o înţelegere verbală prin care noi puteam să intrăm şi să ne antrenăm în bazinul acoperit. În acest sens până la începutul lunii în curs, când oficial începeau antrenamentele, am efectuat cu resurse proprii igienizarea bazei sportive. Munca noastră a fost în zadar pentru că am primit o adresă prin care Ministerul ne oferea două soluţii pentru a deschide bazinul. În prima ne spunea că bazinul poate fi dat în folosinţă gratuită doar instituţiilor de utilitate publică. Ca să ajungem la acest statut trebuie parcurs un drum lung şi birocratic, iar finalitatea era consfinţită printr-o hotărâre de Guvern. A doua variantă, să închiriem noi de la DJTS bazinul. Ne-a surârs această soluţie numai că instituţia nu are deocamdată fonduri alocate de Ministerul de resort pentru utilităţi şi personalul care deserveşte baza sportivă acoperită. Ca soluţie extremă, ar fi să închiriem ore de bazin în alte locaţii din oraş„, a mai spus Anton.

 

Primăria preia în administrare bazinul, cel mai devreme, în ianuarie

Cu privire la blocajul în care se află bazinul acoperit, primarul municipiului, Marian Dragomir, a venit cu o veste bună, doar că mai durează până când devine realitate. „Urmare a demersurilor făcute de noi, şi a recentei discuţii de joi, 13 octombrie, cu ministrul Elisabeta Lipă, Ministerul Tineretului şi Sportului a dispus să se dea baza sportivă la Primăria Brăila. Am avut o discuţie pe această temă şi cu prefectul judeţului, Mădălina Cochino, întrucât procedura de transfer începe cu o hotărâre a Consiliului Local Municipal Brăila precum că este de acord cu preluarea bazinului. Urmează ca, până la finele lunii, să avem acea HCLM pentru a merge mai departe în etapa a doua, în care se promovează o Hotărâre de Guvern privind transferul administrării bazei sportive către noi. Am speranţa că până în ianuarie anul viitor se va încheia această procedură. Până atunci, Ministerul ar urma să aloce banii necesari celor de la DJTS Brăila pentru funcţionarea bazei sportive, astfel încât orele de înot să se poată desfăşura corect şi complet”, ne-a declarat primarul municipiului, Marian Dragomir.

 

Banii de la Ministerul Sportului sunt pe drum. Cică

Reporterii „Obiectiv” au încercat să discute cu reprezentanţii DJST Brăila, însă directorul adjunct al instituţiei, Nicuşor Hagiu, nu a fost de găsit la telefon. Totuşi, surse din cadrul instituţiei ne-au informat că banii de la Minister ar fi pe drum, cel mai probabil urmând să ajungă în contul de Trezorerie al Direcţiei, undeva spre finele acestei săptămâni. Ca idee, cheltuielile anuale de funcţionare ale bazei sportive acoperite se ridică la circa 720.000 lei, adică 60.000 lei/lună în medie, echivalentul a aproape 13.500 euro.

De precizat că prin ordin al Ministrului Tineretului şi Sportului, pe 15 iulie 2016 bazinul acoperit a revenit în patrimoniul Ministerului. DJST Brăila a apelat la specialişti pentru realizarea unei expertize tehnice a bazei sportive pentru a şti exact dacă aceasta va mai putea fi folosită şi ce lucrări de renovare se impun ca extremă urgenţă. Aceleaşi surse din cadrul instituţiei brăilene ne-au declarat că specialiştii respectivi au dat undă verde folosirii pentru încă un an a bazei sportive acoperite, dar au atras atenţia că obiectivul necesită investiţii în reabilitarea şi consolidarea clădirii, precum şi a structurii de rezistenţă a bazinului.

 

O investiţie mult-aşteptată

Nu trebuie scăpat din vedere următorul aspect: în imediata apropiere a LPS Brăila, mai precis pe locul fostului teren de rugby, se construieşte un bazin olimpic, iar darea lui în folosinţă ar fi salvarea înotătorilor brăileni care vor avea de la acel moment toate condiţiile de antrenament.

Proiectul investiţional care se realizează în Parcul Monument are alocat un buget de aproape 8 milioane euro. Lucrurile fuseseră calculate de aşa natură încât obiectivul să fie dat în folosinţă în primăvara acestui an, numai că a apărut o problemă din cauza pânzei freatice ridicată din zona respectivă, context în care au intervenit întârzieri. Probabil, inaugurarea va avea loc anul viitor.

Contractul a fost câştigat la licitaţie de firma bucureşteană “Midanne Invest Grup”, cea care execută efectiv lucrările de construcţie. Investiţia de la Brăila face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării - “Programul naţional de construcţii de interes public - subprogramul bazine de înot”, iar contractul de lucrări a fost încheiat în 2011, în urma unei licitaţii organizată de Compania Naţională de Investiţii. Deoarece pentru proiectul de la Brăila nu a fost disponibilă finanţare pentru implementarea imediată a investiţiei, au mai trecut 4 ani până când s-au găsit banii necesari.

 

Părinţii, coalizaţi pe FB în lupta cu dezinteresul autorităţilor locale

Părinţii elevilor de la clasele de înot ale LPS s-au coalizat realizând în acest sens pe Facebook o pagină intitulată „Înotătorii brăileni nu au unde să se antreneze”, unde şi-au făcut publice nemulţumirile pe acest subiect: „În acest moment, înotătorii brăileni nu au unde să se antreneze. Pe cei care ar trebui să-i intereseze, nu-i interesează pentru că altfel nu exista această problemă. Dacă nu facem ceva, asta este, ne merităm soarta. Dar copiii noştri ce vină au?”

Iată şi alte câteva commentarii postate de membrii grupului sau de vizitatori:

„Această problemă era cunoscută încă din luna iunie, deci de la începutul verii, dar din păcate autorităţile brăilene nu au fost interesate în căutarea unor soluţii. Pornind de la premiza ca «ordinul se execută, nu se discută», preluarea bazinului s-a făcut fără a lua în calcul consecinţele acestei decizii. Lipsa de asumare şi frica de a pune întrebări este specifică celor cărora le este teamă să-şi piardă «posturile călduţe». Ar trebui să avem respect pentru copiii care muncesc pentru a face performanţă şi pentru instructorii care depun eforturi să-i formeze”.

„De ce autorităţile care trâmbiţeaza la tv «lăsaţi copii sa vină la sport!», acum le neagă munca de o viaţă şi nu le permit să o continue din anumite raţiuni doar de ei ştiute şi cine ştie ce interese meschine! Aş vrea să ştiu şi eu ce răspuns să îi dau copilului care 10 ani din viaţă s-a luptat pentru visul lui şi nu s-a descurajat niciodată. De ce? De ce bazinul de înot din cadrul LPS Brăila are lacăt pe uşa? De ce în plin an competiţional copiii fac alergări pentru a nu ieşi din formă? Totuşi participăm la un competiţie de înot, nu de metri garduri! Cum să mai sperăm la participări la Olimpiade când noi nu mai avem baze de antrenament? Ce se va alege de copiii noştri? Vor sfârşi plecând dezamăgiţi să muncească afară din ţara asta coruptă şi putredă!”.

 

Cum a ajuns bazinul în patrimoniul MTS

Reamintim că în 1968, la inaugurare, bazinul a fost dat în folosinţă gratuită către LPS Brăila, iar în 1992 s-a încheiat un protocol între Ministerul Tineretului şi LPS prin care gruparea sportivă brăileană primea gratuit în folosinţă baza sportivă, cu condiţia ca oficialităţile locale să investească acolo pentru a o putea menţine la standarde optime pregătirii sportivilor. Acest protocol a expirat în anul 2012, iar de atunci trebuia să revină automat în patrimoniul ministerului. Acest lucru s-a întâmplat abia după patru ani, mai precis pe 15 iulie 2016, când bazinul a fost predat cu acte în regulă MTS. În tot acest răstimp, printr-o înţelegere tacită între DJST Brăila - reprezentanta în teritoriu a MTS, Primăria Brăila şi LPS Brăila, elevii liceului s-au putut pregăti în perioada de iarnă în bazinul acoperit.

Dar cum baza sportivă s-a degradat din lipsă de investiţii în reabilitare şi modernizare, pentru a preîntâmpina ulterioare accidente grave, DJST Brăila a decis să închidă baza sportivă la scurt timp după preluarea din iulie 2016 a acestui obiectiv.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro