* consilierii municipali au aprobat, recent, regulamentul de organizare și funcționare al Adăpostului Pescăresc * este următorul pas necesar pentru darea în folosință a clădirii de pe Faleza Dunării, realizate cu fonduri europene * accesul se va face gratuit, dar pe bază de legitimații valabile 12 luni (cu posibilitate de prelungire), iar spațiul se va afla sub îngrijirea unui administrator stabilit de Primăria Brăila
Adăpostul Pescăresc de pe Faleza Dunării din apropierea clubului RaAy, realizat pe fonduri europene, are de acum reguli clare prin care va putea fi utilizat de pescarii comercianți. Consilierii municipali au aprobat în ședința ordinară din 27 decembrie Regulamentul de Organizare și Funcționare al Adăpostului Pescăresc. Documentul este compus din 22 de articole împărțite pe șase capitole. Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat și modelul legitimației de acces în adăpostul pescăresc. După cum se specifică în raportul de specialitate al proiectului, Adăpostul Pescăresc din Brăila a fost construit în cadrul proiectului ”Măsuri privind îmbunătățirea siguranței pescarilor” finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM). Acesta este o unitate cu profil social ce este destinată să asigure îmbunătățirea siguranței pescarilor, consolidarea și diversificarea activităților desfășurate în Brăila, creșterea atractivității și competitivității în zonă, precum și îmbunătățirea calității vieții persoanelor din sectorul pescăresc, punând la dispoziția acestora condiții de lucru favorabile. Astfel, beneficiarii finali ai adăpostului sunt pescarii comerciali care activează în zona de implementare a proiectului și care sunt autorizați de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură Brăila.
Adăpostul va fi manageriat de către un administrator, care, potrivit edilului-șef Marian Dragomir va fi cineva din cadrul Primăriei Brăila.
Ce prevede acest regulament
Prin acest adăpost, municipalitatea își propune să vină cu anumite beneficii pentru pescarii comercianți din Brăila. Chiar la capitolul ”Dispoziții generale” din regulament, se specifică beneficiile pe care le oferă această construcție nouă. Adăpostul vine cu un spațiu interior generos pentru depozitarea a circa 15 ambarcațiuni pescărești; un atelier pentru reparații de ambarcațiuni, dotat cu scule de mână; un spațiu pentru depozitarea capturilor; o cameră de odihnă pentru pescarii comerciali, cu o capacitate de patru paturi; un birou pentru personalul administrativ (administratorul adăpostului); o sală de ședințe cu o capacitate de aproximativ 30 de persoane; grupuri sanitare și dușuri; un spațiu tehnic/camera centralei electrice. Tot aici intră și amenajarea spațiului adiacent adăpostului pescăresc. Mai precis, o platformă carosabilă asfaltată, unde se pot depozita suplimentar alte 25 de ambarcațiuni pescărești, în exterior.
Interesant de reținut este că regulamentul stabilește că spațiile din adăpost vor fi puse la dispoziția beneficiarilor cu titlu gratuit pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire. De asemenea, că locurile se vor da în baza cererilor depuse și în ordinea depunerii acestora. Selecția candidaților va fi efectuată de către o comisie din cadrul Primăriei numită prin dispoziția edilului-șef. Administratorul adăpostului va face parte din comisia de selecție și de atribuire a locurilor disponibile în cadrul acestui spațiu. Pescarii comerciali se pot înscrie pentru obținerea unui spațiu în adăpost, depunând o solicitare scrisă la sediul Primăriei, la care trebuie să atașeze copii pentru o serie de documente: autorizația pentru pescuit comercial emisă de Ministerul Agriculturii pentru anul curent; autorizația ambarcațiunii de pescuit comercial pe tronsonul Dunării km 155 – km 197, de asemenea, emisă de Ministerul Agriculturii pentru anul curent. Totodată, o copie a cărții de indentitate.
Ce reguli vor avea pescarii de respectat
Pentru accesul în adăpost, Primăria va elibera o legitimație beneficiarilor, în mod gratuit, cu o valabilitate de 12 luni, dar și cu posibilitate de prelungire. Totuși, utilizatorii adăpostului au câteva drepturi și obligații. Aceștia beneficiază de gratuitate în adăpost, de supraveghere video a ambarcațiunilor cât timp se află în incinta spațiului respectiv; beneficiază de acces neîngrădit la informații publice privind serviciile de administrare a adăpostului și pot semnala administratorului orice neregulă sau inconvenient. Totodată, pescarii au obligația de a respecta regulamentul intern de administrare; trebuie să respecte indicațiile administratorului în legătură cu toate activitățile de acolo; nu au voie să ocupe locurile de parcare cu alte obiecte; sunt direct răspunzători de starea tehnică și funcționarea corespunzătoare a ambarcațiunilor; trebuie să respecte indicațiile administratorului privind locul de parcare și asigurarea ambarcațiunilor; nu au voie să parcheze în alte locuri decât cele indicate de administrator; trebuie să răspundă imediat sesizărilor conducerii adăpostului cu privire la producerea unor evenimente cu efecte directe asupra ambarcațiunilor sau ale adăpostului; trebuie să aibă grijă la manevrele pe care le fac în adăpost pentru a nu deteriora celelalte ambarcațiuni sau adăpostul, iar dacă se întâmplă asta, să suporte contravaloarea; trebuie să asigure securitatea interioară a ambarcațiunilor; au obligația de a curăța spațiul de depozitare a peștelui; trebuie să anunțe imediat în cazul în care își pierd calitatea de pescar comercial emisă de Minister; la fel, orice modificare survenită privind autorizația ambarcațiunilor de pescuit; este interzisă aruncarea, vărsarea sau scurgerea în adăpost a reziduurilor petroliere sub orice formă sau a amestecului acestor reziduuri cu apa.
La rândul său, Primăria Municipiului Brăila are câteva drepturi și obligații: dreptul să selecteze utilizatorii adăposturilor conform criteriilor stabilite în regulament; are dreptul să anuleze legitimația oricărui beneficiar care nu respectă regulile; are obligația să trateze în mod egal beneficiarii, să respecte principiul transparenței decizionale; să asigure accesul pescarilor la dotările adăpostului și să respecte programul de funcționare.
Nerespectarea acestui regulament conduce la sancționarea deținătorului ambarcațiunilor, a titularului legitimației, cu anularea acesteia, cu o notificare prealabilă, fără intervenția instanțelor judecătorești. Distrugerea bunurilor/dotărilor aflate în adăpost constituie contravenție și se va sancționa conform legislației în vigoare. La fel și distrugerea altor ambarcațini, sau aruncarea de reziduuri petroliere în respectivul sapțiu sau amestecarea acestora cu apa.
Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Reamintim că firma care a câștigat licitația și a construit adăpostul pescăresc este “Larapeu Construct” SRL din Județul Brăila. Proiectul a fost pus în operă cu fonduri europene, valoarea totală a investiției fiind de 2.597.817,82 lei cu TVA.