După ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat, fostul ministru al Economiei, PSD-istul Mihai Tudose, a luat decizia de a renunţa la titlul de doctor. Deputatul a declarat, vineri, pentru redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", că a făcut cererea de renunţare la titlul obţinut în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, încă din luna martie, însă până acum Ministerul Educaţiei nu a luat nicio decizie, astfel că subiectul nu este încă unul închis. "Anul trecut, cam pe vremea asta, s-au apucat nişte oameni să spună că anumite lucrări sunt suspicionate de aşa ceva. Am ieşit atunci cu declaraţii. Nu a făcut nimeni nicio sesizare oficială, a fost doar partea de scandal de presă. Apoi, nişte oameni au început să se pronunţe, din zona celor ce ar fi trebuit să fie nişte arbitri corecţi, să spunem aşa. Declaraţiile în spaţiu public au ajuns până la: «persoanelor publice, demnitarilor, deputaţilor, parlamentarilor nici n-ar trebui să li se permită să facă studii doctorale sau de altă natură pe durata mandatului!». Chestie foarte «logică», de altfel. În contextul în care toate lucrurile merg în stilul ăsta, am spus că e cel mai bine aşa. Ştiţi foarte bine că nici pe cartea de vizită nu mi-am trecut treaba asta, scrie doar Mihai Tudose. Atât timp cât n-am profesat ca atare, cât nu am beneficiat de titlul de doctor pentru nimic, nici la vreun examen... Nici în învăţământ, cât am profesat, nu am beneficiat de titlul de doctor. La ce să stau eu să mă tot cert cu toată lumea? Conform legislaţiei în vigoare, am făcut în martie această cerere. Ca să nu se mai chinuie unii, renunţ eu la titlu. De atunci, cererea stă la minister. Nu pot să mă convoc eu singur, să fac, să dreg. Dar dacă tot s-a pronunţat lumea că atât timp cât eşti demnitar nu ai voie să fii nimic altceva... Asta e viaţa! Trăiesc foarte bine şi fără chestia asta", a declarat Tudose. Trebuie precizat că în momentul susţinerii tezei de doctorat Tudose era deputat şi preşedinte al Comisiei pentru Politica Economică, reformă şi privatizare din Parlament.
"N-am profesat sub nicio formă pe baza diplomei de doctor"
Având în vedere că, după un an de la susţinerea doctoratului, a dat concurs pentru un post de conferenţiar universitar la ANIMV, redactorii noştri l-au întrebat pe Tudose în ce măsură îi va afecta activitatea decizia de a depune cererea de renunţare la titlul de doctor. "N-am mai profesat pentru că am devenit atunci ministru al Economiei. Toată lumea întreabă asta. N-am profesat sub nicio formă pe baza diplomei de doctor. La Academia Naţională de Informaţii noi am dat un examen acolo. Examenul este una, a profesa este altceva. Cât despre teza de doctorat, pur şi simplu am făcut-o pentru mine, pentru a mă specializa într-un domeniu. Pe baza calităţii de doctorand ai acces la nişte cursuri, colocvii, semninarii cu o anumită tematică. Ce am învăţat atunci mi-a folosit, dar nu în ideea de a profita material de pe urma acestei chestii. Este o nedreptate, dar asta e viaţa publică. Îmi asum cu bune, cu rele", a conchis sursa citată.
Interesant de precizat este că, potrivit presei centrale, alături de deputatul PSD Brăila, au mai făcut cereri de renunţare la titlul de doctor alte 8 persoane care au obţinut doctoratul la ANIMV, toate acestea avându-l pe Gabriel Oprea drept conducător de doctorat. Este vorba de: Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Loredana Radu, Adela Popescu (Neagu), Mihai Stănişoară, Radu Stroe, Daniel Andrei Moldoveanu, şi Romeo Raicu. În ceea ce-l priveşte, Tudose l-a avut drept conducător ştiinţific pe generalul Constantin Onişor, fost director al Şcolii Doctorale a ANIMV până în septembrie 2015.
Onişor a fost schimbat din funcţie după apariţia în presă a mai multor acuzaţii de plagiat privind lucrări susţinute la Şcoala Doctorală a Academiei SRI.
Decizia finală în privinţa titulaturii celor 9 amintiţi mai sus aparţine noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru.