Mergi la conţinutul principal

Acuzat de abuz în serviciu, comisarul Iorga a ieşit la pensie

şeful Biroului de Investigaţii Criminale, cms. şef Iorga Ionel, pus la dispoziţie încă din toamna lui 2015 de când procurorii DNA l-au acuzat de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală, a intrat în rândul pensionarilor • Iorga aşteaptă acum sentinţa finală în dosarul ajuns la CA Galaţi, în urma apelului formulat împotriva condamnării primei instanţe, la un an de închisoare cu suspendare

 

Judecata în dosarul «Iorga» este în curs, însă ofiţerul nu mai este angajat al  Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila. Nu pentru că ar fi făcut vreo greşeală, ci din cauza faptului că a decis să se pensioneze. Ofiţerul şi-a încheiat efectiv activitatea de poliţist din data de 30 noiembrie 2016, când a ieşit la pensie, după cum ne-au informat reprezentanţii IPJ Brăila. Pe postul de şef al BIC a fost împuternicit cms. şef Călin Petrică, încă din data la care ofiţerul Iorga nu şi-a mai putut desfăşura efectiv activitatea obişnuită din cauza punerii la dispoziţie.

Oricum, Iorga aşteaptă acum sentinţa finală în dosarul ajuns la Curtea de Apel Galaţi, în urma apelului formulat împotriva condamnării primei instanţe. Primul termen de judecată din acest an a fost pe data de 11 ianuarie, când judecătorii au dispus amânarea pentru luna februarie, prelungind însă măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Iorga. Chiar dacă la prima instanţă ofiţerul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, acesta a declarat apel şi şi-a susţinut încă de la început nevinovăţia. Se pare însă că perioada de anchetă şi procese l-au afectat, astfel că a decis să este mai bine ca, după ani de experienţă, să intre în sfera pensionarilor.

Fostul şef al Judiciarului de la Municipiu a fost acuzat de DNA Galaţi, în noiembrie 2015, de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală. Ofiţerul  de poliţie judiciară a fost trimis în judecată de procurorii DNA Galaţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de funcţia sa de şef al BIC din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, cms. şef Ionel Iorga ar fi exercitat “demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Petrof Vasile, subcomisar pe poliţie”. Astfel, precizează procurorii DNA Galaţi, Iorga i-ar fi cerut subalternului său să-i determine pe doi făptuitori dintr-un dosar să-i plătească suma de 1.100 lei, folos necuvenit, unui fost poliţist (B.G.) “cu care a fost coleg de serviciu şi cu care se afla în relaţii personale apropiate”. Fostul poliţist era parte vătămată în dosarul instrumentat de subcomisarul Petrof - dosar aflat sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Iorga era acuzat că ar fi săvârşit un alt abuz faţă de subaltern, refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit de Petrof, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale. Totuşi, prima instanţă, l-a achitat pe Iorga pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi pentru infracţiunile de şantaj şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.

 

Lista lungă a pensionaţilor de la IPJ

Iorga nu este singurul comisar cu o mare experienţă în spate care a decis să intre în rândul pensionarilor. Anul 2016 a fost unul cu un şir lung al angajaţilor din cadrul IPJ Brăila care au luat decizia de a se pensiona. Anul trecut, numărul cererilor depuse pentru încetarea raporturilor de serviciu a fost de 79, asta în condiţiile în care, în anul 2015, doar 9 poliţişti şi un personal contractual au ieşit la pensie.

La Poliţia Municipiului Brăila, de exemplu, toţi cei din conducere au spus “Stop” activităţii, fiind vorba despre şeful instituţiei, cms. şef Costel Arbunea, precum şi adjuncţii Gabriel Cazan şi Nicolae Chiţuleasa. Poliţia Municipiului are acum şefi împuterniciţi, foştii comandanţi de la Ianca, Făurei şi Însurăţei. Pe lista pensionaţilor este şi cms. şef Dumitru Budeş, şeful Serviciului Ordine Publică, din cadrul IPJ Brăila, în locul acestuia fiind împuternicit, la jumătatea lunii decembrie, pentru o perioadă de 6 luni, cms. şef Bogdan Zotoi, şeful de la Serviciul Poliţiei Rutiere.

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii IPJ, angajaţii intraţi în lista pensionaţilor provin din structurile de ordine publică, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economico-financiare, resurse umane, rutieră, proximitate, cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă, arest, structura de securitate, arme explozivi şi substanţe periculoase, cabinet şi un poliţist care era pus la dispoziţie.

Prezentăm în continuare o listă a serviciilor din cadrul IPJ care au rămas fără şefi şi angajaţi cu experienţă, în urma pensionării.

Astfel, potrivit unor surse din cadrul IPJ, până în decembrie 2016, au ieşit la pensie şeful Centrului Operaţional, cms. şef  Valeriu Petrov, şeful Biroului de la SICE (Serviciul Investigare Criminalitate Economică), cms. şef Gabriel Matei. Lista continuă cu comisarul Vasile Simion, specialist Serviciul Resurse Umane, comisarii şefi Marian Preoteasa, Grigore Mihalcea şi Daniel Tudorache, toţi trei ofiţeri specialişti la Serviciul Ordine Publică, unde şeful era Dumitru Budeş. Urmează alţi doi ofiţeri specialişti din cadrul SICE, respectiv comisarii Marian Dumitraşcu şi Aurelian Moraru, la care se adaugă şi şeful Serviciului Investigaţii Criminale (SIC), cms. şef Marcel Drăgan, şi un ofiţer specialist al SIC, cms. şef Petruş Dobrotă.

Chiar dacă s-au făcut angajări la IPJ Brăila, din sursă externă, va mai dura până când forţele proaspete vor căpăta experienţa celor pensionaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro