* Costelia Sider a fost judecată pentru infracțiunea de trafic de influență și a decis că este mai bine să își recunoască fapta * a scăpat ieftin: instanța i-a aplicat pedeapsa de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendare * Sider a pus mâna pe 36.000 lei și 500 euro de la două colege, după ce le-a promis că le ajută cu subiectele la titularizare
Recunoașterea vinovăției a ajutat-o să obțină o pedeapsă mai blândă. Acuzată că a luat “șpagă” de la colege pentru a le ajuta cu subiectele la titularizare, educatoarea din Viziru, Costelia Sider, poate răsufla ușurată. Judecată pentru infracțiunea de trafic de influență, inculpata a reușit să scape cu o pedeapsă cu suspendare. Recent, magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința în acest dosar și au admis cererea inculpatei Lascu (fostă Sider) Costelia de judecare a cauzei în procedura recunoașterii învinuirii. S-a dispus schimbarea încadrării juridice dată prin actul de sesizare a faptelor pentru care a fost trimisă în judecată inculpata. “Condamnă pe inculpata Lascu (fostă Sider) Costelia la pedeapsa de 1 an și 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență (bani primiți de la B.T.), faptă săvârșită în perioada februarie-iunie 2016. Condamnă pe inculpata Lascu (fostă Sider) Costelia la pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență (bani primiți de la C. G.), faptă săvârșită în perioada februarie-iunie 2016. Dispune contopirea pedepselor principale aplicate, inculpata Lascu (fostă Sider) Costelia urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 2 luni închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 7 luni închisoare. În total va executa o pedeapsă rezultantă de 2 ani și 9 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni”, se arată în soluția dispusă de Tribunalul Brăila și postată pe site-ul instanței.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpata Lascu (fostă Sider) Costelia trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila sau la Colegiul Tehnic "Costin D.Nenițescu" pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de probațiune Brăila. În plus, instanța a dispus confiscarea sumelor de bani încasate de inculpată de la părțile vătămate, respectiv suma de 15.450 lei primită de la numita B.T. și nerestituită, plus suma de 19.450 lei și suma de 500 Euro în lei la data punerii în executare, sume de bani primite de la numita C.G. și nerestituite.
S-a instituit și măsura sechestrului asigurător, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatei Lascu (fostă Sider) Costelia până la concurența sumei de 37.680 lei. Soluția instanței nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Deocamdată nu s-a formulat apel în cauză, după cum se arată pe site-ul instanței.
Dosarul a fost trimis la Tribunalul Brăila
În mai 2018, Costelia Sider, în vârstă de 37 de ani, educatoare în comuna Viziru, a fost trimisă în judecată pentru înșelăciune, însă ulterior s-a dispus schimbarea încadrări juridice a faptei în trafic de influență. La începutul acestui an, Judecătoria Brăila a declinat competența de soluționare a cauzei și a dispus înaintarea dosarului instanței competente, respectiv Tribunalul Brăila.
După cum a stabilit procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în anul 2016, Sider a reușit să încaseze sumele de 36.000 lei și 500 euro de la două colege, cărora le-a promis că le va procura subiectele pentru examenul de titularizare. Costelia Sider le-a spus colegelor că are relații la Inspectoratul Școlar Județean Brăila. Potrivit procurorilor, în perioada februarie - iunie 2016, inculpata Sider Costelia le-a indus în eroare pe B. T. și C. G, “cărora le-a promis că le va procura subiectele pentru concursul de titularizare pentru postul de învățător, respectiv educator la care urmau să participe, obținând de la acestea 16.000 lei, respectiv 20.000 lei și 500 euro, deși a cunoscut că nu poate face rost de acele subiecte”.
Educatoarea a fost denunțată de colege. În dosarul instrumentat de Parchet se arăta că B. T. a formulat un autodenunț la poliție, prin care a reclamat faptul că, în primăvara anului 2016, i-a dat colegei sale Costelia Sider, în mai multe rânduri, suma totală de 16.000 lei, după ce aceasta i-a promis că-i va face rost de subiectele de la concursul de titularizare pentru postul de învățător, programat pentru luna iulie 2016. În februarie 2017, un autodenunț similar a fost formulat și de C. G., educator, căreia inculpata Sider i-a făcut aceleași promisiuni: că îi face rost de subiecte pentru concursul de titularizare pentru postul de educator. Inculpata a pretins și primit de la C. G. suma de 20.000 lei și 500 euro, a stabilit procurorul de caz. După susținerea examenului de titularizare, T. B. și G. C. au constatat că au fost păcălite de colega lor Costelia, care le indicase alte subiecte decât cele date la examen. De aceea, i-au cerut banii înapoi, numai că nu prea au avut sorți de izbândă.
Educatoarea a recunoscut într-un final că nu îi cunoaște pe șefii Inspectoratului Școlar Județean și că a fost doar o păcăleală pentru a primi banii ceruți. Audiată pe parcursul urmăririi penale, Costelia Sider a recunoscut acuzațiile puse pe seama sa. Procurorul de caz preciza că, în realitate, în acea perioadă de timp - conform susținerilor sale - inculpata căzuse în patima jocurilor de noroc, pierzând sume de bani la “păcănele”. Deși nu avea vreo cunoștință la IȘJ și nu avea cum să facă rost de subiectele pentru titularizare, inculpata a profitat de naivitatea celor două persoane vătămate.