Legalitatea activităţilor desfăşurate la Inspectoratul Şcolar este pusă sub semnul întrebării de o sesizare ajunsă la redacţie. Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu este acuzat că a comis ilegalităţi, adică a organizat ilegal anumite compartimente din cadrul IŞJ şi a făcut angajări fără concurs în proiectele derulate la nivelul IŞJ.
"Adunarea generală desfăşurată pentru alegerea unui nou membru în CA al IŞJ Brăila prin demiterea abuzivă a domnului profesor Paul Pruş (fără o analiză a activităţii) nu a avut cvorum. Ca urmare a acestui fapt, inspectorul «ales» atunci, Cristian Petcu, este în mod ilegal membru al CA, iar toate şedinţele CA la care domnul Petcu Cristian a participat sunt în afara legii", se precizează în sesizarea primită. Procesul verbal al şedinţei cu pricina, din 1 august 2012, arată că din 49 de salariaţi ai Inspectoratului au fost prezenţi numai 22, în timp ce ar fi trebuit să fie minim 26 pentru a fi 50% ^1, aşa cum se obişnuieşte la orice fel de şedinţă.
Contactat, inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a explicat că inspectorul Paul Pruş nu a fost demis abuziv, ci pur şi simplu i-a încetat detaşarea şi nu i-a mai fost prelungită. "Într-o şedinţă anterioară s-a aprobat încetarea detaşării profesorului Paul Pruş şi trebuia înlocuit şi în Consiliul de Administraţie. Înlocuirea se face prin alegeri la care au participat toţi angajaţii IŞJ care erau prezenţi. Erau numai 22 pentru că august este singura lună în care oamenii îşi pot lua concedii de odihnă şi nu puteam să le fac rechemare doar pentru atât. Am făcut acea şedinţă doar cu cei prezenţi la serviciu. Există un regulament de CA care zice că trebuia să fi fost cel puţin jumătate din salariaţi? Noi nu am găsit în vreun regulament aşa ceva. Au fost toţi cei prezenţi la serviciu. Numai prin august este o perioadă bună de luat concedii. Dacă ar fi participat, deşi erau în concediu, participarea lor ar fi fost frauduloasă. Trebuia să le fac rechemare şi era mai complicat. Un membru care nu mai este în CA trebuie înlocuit. Înlocuirea nu se specifică când trebuie făcută, poate fi şi după un an. Problema este că în perioada de vară în CA ai nevoie de toţi membrii care pot fi la serviciu, aşa că trebuia neapărat înlocuit. Iar dacă era ceva în neregulă, a fost cineva nemulţumit, trebuia să conteste atunci, când se putea face acest lucru legal. Acum totul este în regulă", a explicat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu. La acea şedinţă, în locul inspectorului Pruş a fost ales inspectorul Cristian Petcu, cu 20 de voturi din 22.
Concurs de angajare: un post, un candidat
Un alt aspect sesizat ca ilegal a fost angajarea fără concursuri a profesoarei Adriana Petcu în două proiecte POSDRU derulate la nivelul IŞJ, profesoara fiind chiar soţia inspectorului Cristian Petcu.
Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu susţine însă că angajarea s-a făcut prin concurs, iar din comisie nu a făcut parte soţul profesoarei. "S-a dat concurs, a fost o comisie formată din trei oameni şi niciunul dintre ei nu a fos soţul doamnei. Toate aceste angajări au fost foarte studiate de DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă de la Bucureşti pentru proiectele europene), ei au cerut toate documentele de la proiectele vechi, angajări, cum s-au făcut, state de plată, tot ce înseamnă angajări în proiecte şi de dinaintea mea. Am trimis o maşină plină cu copii ale documentelor şi, dacă ar fi fost ceva în neregulă, sunt sigur că am fi aflat până acum sau vor constata dacă s-a întâmplat ceva. Şi profesoara Petcu este un cetăţean care se poate prezenta la concurs. Primul lucru pe care l-am făcut atunci am cerut ca soţul nu numai să nu fie în comisie, ci nici să nu fie în zonă", a precizat inspectorul general Danielescu. Ca urmare, în ziua concursului, inspectorul Petcu "a avut treabă" într-o şcoală de la marginea judeţului. În sprijinul afirmaţiilor sale, inspectorul general Danielescu a prezentat procesul verbal al concursului din 31 iulie 2012. Din document reiese că numai profesoara Adriana Petcu a depus un dosar de participare. În cuprinsul documentului se mai menţionează că anunţul concursului a fost publicat atât pe site-ul IŞJ cât şi la avizierul instituţiei şi că la secretariatul IŞJ s-a depus un singur dosar, cel al profesoarei amintite pentru postul Responsabil control şi calitate în cadrul proiectului "Formare continuă a profesorilor de limba română, engleză şi franceză în societatea cunoaşterii". Preşedintele comisiei a fost prof. Cristina Anton, director Casa Corpului Didactic, iar membri Aurelia Stroe şi Nicoleta Pisică. Secretarul comisiei a fost inspectorul Adrian Simion. La rândul său, inspectorul Petcu a menţionat faptul că legal nu a avut cum să împiedice această angajare şi că dacă CV-ul sau orice alt aspect ar fi calificat-o pe soţia lui drept incompatibilă cu postul respectiv, cei de la Bucureşti le-ar fi spus acest lucru şi nu ar fi fost de acord cu angajarea. Pentru asemenea posturi poate aplica oricine, chiar dacă nu este angajat al sistemului de învăţământ, totul e să aibă calificările necesare, cerute prin proiect, iar la Inspectorat s-au publicat mereu aceste posturi pentru că nici nu se putea altfel, a mai atras atenţia inspectorul Cristian Petcu.