• Virgil Ionescu, faimosul stilist brăilean, a murit în noaptea de joi spre vineri, după ce în urmă cu circa 2 săptămâni a suferit un accident vascular cerebral în salonul în care-şi desfăşura activitatea • a fost transportat la UPU, apoi la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde a fost operat • în spatele acestui drum, se ascund însă multe ore de aşteptare şi bâlbâiala sistemului medical brăilean, acuză rudele • apropiaţii susţin că au aşteptat foarte mult un elicopter care să-l transfere în Capitală, dar acesta nu a mai venit • într-un final, s-a găsit o ambulanţă care să-l transporte la Universitar, unde a fost operat, însă intervenţia chirurgicală a fost tardivă, au mai spus rudele
Moartea lui Virgil Ionescu scoate la iveală, se pare, neputinţa sistemului medical brăilean de a salva vieţi, în cazuri urgente. După ce cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei” a anunţat că cel mai faimos stilist din Brăila a murit, în urma unui accident vascular cerebral, mai mulţi apropiaţi ai acestuia ne-au scris că în spatele acestui deces, aparent din cauze medicale, s-ar ascunde bâlbâiala halatelor albe şi mai multe ore de aşteptare în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila pentru un elicopter care să-l transfere într-un spital din Bucureşti pentru o intervenţie chirurgicală.
Virgil Ionescu a suferit un accident vascular cerebral pe 21 august, iar în noaptea de 30 spre 31 august a murit. Ce s-a întâmplat totuşi în acest interval de timp nu se ştie cu exactitate. Am reuşit să aflăm varianta rudelor, în lipsa unei persoane responsabile cu relaţia cu mass-media din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru a afla şi poziţia celor care s-au ocupat din punct de vedere medical de Virgil. Atât managerul Delia Râşnoveanu, cât şi Alina Neacşu – director medical şi purtător de cuvânt al SJU- sunt în concediu, relaţia cu mass-media rămânând în sarcina dr. Dragoş Voicu, medic chirurg. Acesta nu a dorit să ne declare nimic oficial pe marginea acestui subiect şi ne-a transmis că dr. Neacşu revine la serviciu abia astăzi.
Revenind la intervalul 21 -31 august, rudele ne-au povestit cât de greu a fost transferat Virgil Ionescu la Bucureşti pentru operaţie. “Aş dori să vă dau mai multe informaţii privind moartea unchiului meu. AVC-ul a avut loc în data de 21 august, la ora 15.20 la salonul Venus. A venit salvarea fără medic. L-au luat în salvare conştient. Părinţii şi soţia lui au fost la faţa locului când s-a întâmplat. Aceştia au ajuns la spital şi salvarea nu mai venea. La salon a mai venit o salvare (de data asta cu doctor). A venit doctorul Ichim, spunând că nu e nevoie de două salvări pentru aşa ceva, că nu păţeşte nimic şi îşi revine (citat: «De ce este nevoie de atâtea salvări?! Cine este acest pacient?!»). De asemenea, pe el îl interesa dacă e acelaşi om care a avut Venus-ul pe Buzăului. Asistenta de pe ambulanţă nu ştia nici să pună branula şi stătea şi vorbea la telefon. Înainte să plece ambulanţa, soţia şi mama lui Virgil au rugat medicii să le dea un număr de telefon pentru a şti unde este dus, domnul Ichim refuzând. Nu am ştiut decât că în ambulanţă se află Virgil, atât. La U.P.U. am aşteptat 8 ore un elicopter (care nu a venit) şi după 10 ore a fost dus cu salvarea la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde a fost operat. Am dori să mulţumim doamnei doctor Cozmescu, care suna în disperare să cheme o ambulanţă SMURD, să găsească locuri în spital, atunci când elicopterul nu mai dădea niciun semn. Am dori să le mulţumim îndeosebi doamnei doctor internist Şişu Livia şi fiicei ei, doctor cardiolog în ştiinţe medicale Râmbaş Roxana de la Spitalul Universitar din capitală, care au făcut tot ce au putut pentru a ne ajuta. Am vrea să mulţumim tuturor brăilenilor (Primăria Brăila, Poliţia Brăila, rudelor) pentru rugăciunile făcute pentru Virgil şi pentru cuvintele de îmbărbătare care ne-au întărit pentru a sta 10 zile pe băncile din parcul de lângă spital. Familia noastră rămâne unită, aşa cum îi plăcea iubitului nostru fiu, soţ, tată, unchi, naş”, este mesajul integral primit de la nepoata lui Virgil, vineri seară. Apoi, un alt prieten al stilistului ne-a relatat acelaşi lucru. “Virgil a făcut accidentul cerebral pe 21 august. A trebuit să fie trasportat la Bucureşti de urgenţă cu elicopterul şi, până la urmă, a ajuns cu ambulanţa în 4 ore, după alte 5 ore de aşteptare. A ajuns la Universitar unde a fost operat, dar deja trecuseră foarte multe ore. O altă viaţă pierdută în aprobări şi birocraţia unui stat care vrea să pară serios”, ne-a scris bărbatul.
Care este, de fapt, realitatea acestui caz medical care s-a soldat cu decesul unui brăilean de 40 de ani probabil doar o anchetă temeinică ar putea-o scoate la iveală. Despre starea precară a parcului auto al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila s-a tot vorbit în paginile ziarului “Obiectiv”. Salvări vechi, cu mulţi kilometri la bord şi mai mult parcate în service-uri decât funcţionale. O ambulanţă nouă primită o dată la 5-6 ani e doar o picătură într-un ocean. Despre aşteptarea pe holuri în Unitatea de Primiri Urgenţe am tot scris. Pe o parte, pacienţii au acuzat că personalul medical nu-şi dă interesul pentru consultaţii, pe de altă parte conducerea spitalului a susţinut că deficitul mare de medici urgentişti e problema orelor de aşteptare pe hol în UPU. De ce nu a fost făcută operaţia la Brăila, deşi ne lăudăm cu un Bloc Operator nou, ultradotat şi parţial dat în folosinţă ... probabil doar medicii pot explica.
Până la lămurirea acestui caz, un lucru este cert: Virgil Ionescu nu mai este în viaţă. Acesta a fost condus pe ultimul drum duminică şi înmormântat la Cimitirul Sf. Maria din municipiu. Pe pagina sa de Facebook încă se postează mesaje cu condoleanţe pentru familia îndurerată.
Vom reveni cu punctul de vedere al Spitalului, atunci când îl vom primi.