Actul de cruzime de la Parcul Zoo ar putea avea urmări grave | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Actul de cruzime de la Parcul Zoo ar putea avea urmări grave

Întâmplarea, care a fost filmată cu telefonul mobil chiar de către un angajat al Grădinii Zoo, şi a fost postat pe site-ul PRO TV, a provocat vii reacţii în rândul iubitorilor de animale, în timp ce reacţiile autorităţilor au fost mult mai temperate. După ce marţi, fapta era încadrată ca fiind o simplă contravenţie şi era sancţionată cu o amendă de 600 de lei pentru bărbatul care a înfipt cuţitul de mai multe ori în grumazul patrupedului, ieri, organele abilitate au descoperit că există elemente pentru cercetarea penală a celor implicaţi în incident. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare a anunţat că a solicitat printr-o adresă oficială Poliţiei să demareze o anchetă în acest caz, precizând ca ar putea fi vorba despre o infracţiune, iar modul în care a acţionat medicul veterinar al Grădinii Zoologice, Gabriel Ene, va fi analizat de către Colegiul Medicilor. "Încadrarea juridică a faptei, ca şi contravenţie sau infracţiune nu o putem face noi, ci numai Poliţia. Noi am înaintat astăzi o adresă oficială prin care solicităm deschiderea unei anchete în acest caz, pentru a se stabili dacă respectivii vor fi amendaţi penal sau dacă vor fi condamnaţi, pentru că fapta lor se încadrează la o pedeapsă între 3 şi 6 luni de închisoare. Este vorba despre cruzime contra animalelor şi de asemenea, supunerea unui animal la rele tratamente. Medicul veterinar este chemat în faţa comisiei de deontologie a Colegiului Medicilor Veterinari, iar în cazul în care se va constata că este vinovat, poate fi exclus din Colegiu, deci poate rămîne fără loc de muncă", ne-a declarat ieri directorul DSV, Gicu Drăgan.
În paralel, medicul veterinar al Parcului Zoo, precum şi cei doi îngrijitori care au participat la sacrificarea animalului vor fi puşi în discuţia comisiei de disciplină a instituţiei, pentru a se stabili posibile sancţiuni. "Fiind prima abatere a acestora, în decurs de 20 de ani de activitate, măsurile disciplinare vor fi sigur micşorarea salariului cu 10-20% pe o perioadă de maxim 3 luni de zile şi cred că o să-i mutăm de la Grădina Zoologică şi să-i ducem într-o piaţă", ne-a informat Simona Drăghincescu, directorul DAPT. Potrivit acesteia, cei doi îngrijitori au salariul minim pe economie, iar medicul veterinar, cam tot atât, pentru că lucrează part-time la parcul Zoo.

"Se poate ajunge pînă la demiterea oricărei persoane care nu a luat măsurile necesare"

La rândul său, Primăria desfăşoara o altă anchetă, pentru a stabili vinovăţiile în acest caz, potrivit edilului-şef. "Am cerut celor din Primărie, cât şi celor care sunt abilitaţi, să facă ancheta necesară, să vadă cine sunt vinovaţii şi să se ia măsurile corespunzătoare, fără nici o altă discuţie. Nu trebuie să tolerăm astfel de lucruri, pentru că dacă tolerăm astăzi ceva care ni se pare nouă a nu fi foarte important, mîine se poate transforma în altceva, mult mai grav. Se poate ajunge pînă la demiterea oricărei persoane care nu a luat măsurile necesare sau care s-a complăcut într-o astfel de atitudine. Pe de altă parte, o să mai discut şi cu colegii parlamentari, să urgenteze aprobarea Legii privind Poliţia animalelor, pentru că în felul acesta, cred eu, astfel de fapte crude vor fi pedepsite", a spus Aurel Simionescu.
Reprezentanţii Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor consideră şi ei că este absolut necesară o Poliţie a animalelor. Preşedintele FRPCA, Mircea Şerbănoiu, ne-a declarat: "Considerăm că în acest caz sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii privind cruzimea faţă de animale, pentru că indiferent de situaţie, nu ai voie să-i iei în acest fel gâtul unui animal, chiar dacă el era sub anestezie. Am făcut şi plângere penală în acest sens. Am constatat că organele statului nu-şi cunosc atribuţiile de serviciu, că nu vor lua niciodată măsuri împotriva infractorilor, pentru că aici este vorba despre o infracţiune şi despre un făptuitor al infracţiunii şi tocmai de aceea este imperios necesară înfiinţarea unei Poliţii a animalelor, care să prevină cruzimile faţă de animale şi să sancţioneze drastic astfel de fapte".
Poliţiştii au demarat şi ei cercetările: "În această cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal şi se continuă cercetările, pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de omorâre cu intenţie a animalului", a precizat subinp. Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro