Actorul Gheorghe Moldovan - ultimul rol! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Actorul Gheorghe Moldovan - ultimul rol!

A trecut în lumea celor drepţi unul dintre actorii - etalon ai Brăilei, care a făcut din teatru un mod de viaţă, din viaţă, o sărbătoare de personaje dintre cele mai celebre. Gheorghe Moldovan, 85 de ani, avea o insuficienţă respiratorie ce-i lega existenţa de un aparat de oxigen, dar era conştient şi vioi ca-n vremurile bune, motiv pentru care lumea teatrului a rămas surprinsă aflând că maestrul a părăsit scena vieţii în noaptea de 7 spre 8 ianuarie.
Vestea a ajuns la reporterii noştri prin intermediul unei cunoştinţe a familiei, o doamnă care ne-a relatat cât de îndurerată este soţia actorului.
"Actorul Gheorghe Moldovan a fost o somitate în Teatrul «Maria Filotti», era un om deosebit. M-a şocat vestea morţii sale. M-a sunat soţia lui şi mi-a spus, nu-mi venea să cred, era bolnav, dar în putere şi vesel", ne-a spus Didina Gheorghiu.
Prin intermediul acesteia am reuşit să vorbim şi cu soţia maestrului care, printre hohote de plâns, ne-a mărturisit că este devastată. Slujba de înmormântare este oficiată duminică, la Capela Cimitirului Catolic din municipiul Brăila.
La aflarea veştii, reprezentanţii Teatrului "Maria Filotti" ne-au comunicat câteva cuvinte: "Ne exprimăm profunda tristeţe la dispariţia celui care a fost Gheorghe Moldovan, distins actor şi fost director al Teatrului «Maria Filotti» Brăila, personalitate marcantă în spaţiul teatral românesc".

Gheorghe Moldovan, actorul şi omul "la superlativ"

Născut la 18 martie 1930, în comuna Cerghid din judeţul Mureş, Gheorghe Moldovan, "Gică" - aşa cum îi spuneau apropiaţii -, a absolvit Liceul "Andrei Bărseanu" în 1949 şi Institutul de Teatru din Cluj, în 1953.
Actorul Valentin Mircea, care i-a fost coleg de facultate şi-l cunoaşte din 1950, povesteşte că a vorbit cu "Gică" înainte de Anul Nou: "Era bolnav, avea o insuficienţă respiratorie, dar se mişca prin casă, nu dădea semne aşa de grave. Chiar nu mă aşteptam, sunt profund îndurerat. Eram ca fraţii, parteneri de scenă, prieteni în viaţa de zi cu zi. Am jucat împreună în multe piese, «Ultima oră», «A douăsprezecea noapte»...Nici nu-mi mai amintesc. Era un profesionist, un actor talentat, un sufletist", ne-a relatat plângând Valentin Mircea.
Acesta a mai arătat că şi în vremea în care a fost director, Gheorghe Moldovan s-a remarcat ca "un om bun, un băiat cumsecade".
Tot plângând ne-a vorbit despre "Gică" şi actriţa Marilena Negru: "Mă doare sufletul. Era partenerul meu favorit, am jucat în multe piese împreună, un om de excepţie, era şi prieten, şi om, şi coleg desăvârşit. Îmi este greu să vorbesc despre el la trecut! (n.b. - şi vocea i se îneacă de plâns!) Nu ne-am mai văzut de multă vreme, dar rămăsese pentru mine un partener de suflet, un super-om, iar ca şi coleg, despre Gică nu se poate vorbi decât la superlativ...".
Actorul Gheorghe Moldovan a fost profesorul Dragomirescu în "Frumoşii Nebuni" ai lui Fănuş Neagu şi "bărbatul în negru" în "Crivăţul de aseară" de Leonida Teodorescu.

Peste 200 de roluri

Din fişa sa de creaţie, care se păstrează şi acum în arhivele Teatrului "Maria Filotti", rezultă că Gheorghe Moldovan a avut peste 200 de roluri, iar între 1979 şi 1980 a asigurat interimatul la conducerea teatrului brăilean. Gheorghe Moldovan a fost Makarenev în "Viaţa Nouă" a lui Sterhlich, Serebreakov din "Tarabumbia" lui Cehov, Marcov în "Povestea unei iubiri" a lui Constantin Simonov, Matei Dragomirescu din "Citadela Sfărâmată" a lui Horia Lovinescu, Toma Dărăscu - "Febre", de Horia Lovinescu, Radu Andone - "De n-ar fi iubire" - Dorel Dorian, scriitorul din "Visul unei nopţi de iarnă"- Tudor Muşatescu, Matei Boiu în "Suflete tari"- Camil Petrescu, Murov din "Vinovaţi fără vină"- Ostrovski şi Vojevatov din "Fata fără zestre" a lui Ostrovski, Strjenov- "Sfârşitul escadrei", Sergio în "Margelus"- Adertz, Dan în "Reţeta fericirii" de Baranga, Teramen în "Fedra" de Racine, Chiriac într-"O noapte furtunoasă" a lui I.L. Caragiale, Episcopul Cochon în "Sf.Ioana" - G.B. Show, Pickering- "Pigmalyon"- G.B. Show, Cuklin în "Oceanul" de Stein, Stanislav- "Mângâierea" de Th. Manescu, Cadâr în "Tache, Iake şi Cadâr"- V.I. Popa, bunicul - "Jacques sau supunerea"- E. Ionesco, Constantin Brâncoveanu- "Noaptea Brâncoveanului"- Titus Constantin, Alexandru Andronic - "Ultima oră" - Mihail Sebastian, Ionel - "Tache, Iake şi Cadăr"- V.I. Popa, Anton - "Mormolocul" - Sancu, Sebastian - "A douăsprezecea noapte" - Shakespeare, Antonio-Toni Pribegeanu- "Drumul soarelui", V. Stoenescu, Cameristul Prinţului Wurm - "Intrigă şi iubire" - Schiller, Martini, "Tăunul"- A.S. Jeleaburschi, Oleg în "Ani de pribegie" a lui A. Arbuzov, Stepan Reabinin în "Tinereţea părinţilor" a lui Boris Gorbatov, Zorilă în "Inşir-te mărgărite" de Victor Eftimiu.
Gheorghe Moldovan a fost director artistic interimar al Teatrului "Maria Filotti" între 1979-1980 şi membru în Consiliul Artistic al teatrului (1957- 1998).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro